Matovič predstavil Ódorovi svoje požiadavky. Vládu podporí, ak premiér vybaví schválenie jeho atómovky

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič sa v sobotu predpoludním stretol s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom. Oboznámil sa s návrhom programového vyhlásenia vlády (PVV) a premiérovi zároveň oznámil podmienky, za ktorých dokument podporí v parlamente.

03.06.2023 12:08 , aktualizované: 14:43
NR SR, Rokovanie 92. schôdze, OĽaNO, Igor Matovič Foto: ,
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič
debata (122)

Hnutie OĽaNO podporí vyslovenie dôvery vláde odborníkov, ak splní jeho dve požiadavky, oznámil Matovič po skončení rokovaní s premiérom. Prvou je zachovanie príspevku 200 eur na dieťa. Požaduje tiež schválenie odmeny 500 eur za účasť v septembrových parlamentných voľbách v skrátenom legislatívnom konaní.

Matovič: Do volieb ideme na Sagana
Video
Zdroj: TV Pravda

„Keď všetkých ľudí, ktorí prídu zabojovať 30. septembra o záchranu demokratického Slovenska, podporia 500 eurami bez ohľadu na to, koho voliť budú, a ak bude PVV v tom duchu, v ktorom ho mi prezentoval pán premiér, tak si viem predstaviť tú vládu podporiť,“ vyhlásil politik.

Návrh o výplate odmeny za účasť vo voľbách Igor Matovič predstavil v zime, koncom marca o ňom rokovala Národná rada. Parlamentní kolegovia novelu šéfa OĽaNO nepodporili, za presadenie návrhu zahlasovali len poslanci jeho hnutia a nezaradený poslanec Martin Čepček. Ostatní sa zdržali alebo boli proti.

Igor Matovič, parlament Čítajte viac Na ďalšiu atómovku má Matovič už aj plán B a C. Odmenu 500 eur za účasť vo voľbách chce presadiť za každú cenu

Nakoľko šéf OĽaNO nedokázal nájsť dostatočný počet na podporu návrhu sám, teraz túto úlohu posunul na predsedu vlády. „Čakajú ho rokovania s ostatnými politickými stranami, aby to vyrokúval. Treba aby teraz preukázal svoje rokovacie schopnosti. Ak chcú od nás podporu, má to svoju cenu,“ uviedol Matovič. Doplnil, že Ľudovit Ódor si požiadavky hnutia vypočul. Pripomenul tiež, že OĽaNO naďalej má v parlamente najväčší poslanecký klub. Jeho členmi sú 35 poslanci.

Nový predseda vlády sa v priebehu tohto týždňa stretol s viacerými lídrami parlamentných politických strán. Rokoval s nimi, aby jeho vláde odborníkov dali zelenú a podporili jej programové vyhlásenie. O ich výsledku bude Ódor informovať v priebehu najbližších dní. Opozičné strany Smer a Hlas vyhlásili, že za dôveru Ódorovmu kabinetu nezahlasujú.

Robert Fico Čítajte viac Ódorova vláda nedostane od Smeru ani jeden hlas, podporu nenájde ani v Hlase

Šéf vládneho kabinetu tiež absolvoval rokovania s predsedom parlamentu a šéfom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom aj s expremiérom a lídrom Demokratov Eduardom Hegerom. Obaja sa k podpore úradníckej vlády zatiaľ zreteľne neprihlásili. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová vyzvala Ódora na zmenu vo vedení Slovenskej informačnej služby.

Na Úrad vlády si premiér pozval aj lídra Sasky Richarda Sulíka a tiež predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. Podľa doterajších vyjadrení Ódorovu vládu ich politické subjekty podporia.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Národná rada SR #Ľudovít Ódor #Čaputovej úradnícka vláda