Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kadyrov se naštval na Putina: Není dost „brutální"! A vyhrožuje Polsku i Německu

Autor: DVL, swp - 
3. června 2023
12:15

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se podle britského deníku Daily Mail naštval na Vladimira Putina, podle něj totiž není ruský prezident dostatečně „brutální‘. Nechal se také slyšet, že chce do války zatáhnout i NATO a v Rusku si přeje vyhlásit stanné právo. 

Prezident Čečenska Ramzan Kadyrov nadával na Putinovy válečné taktiky, podle něj není ruský prezident ve válce na Ukrajině dostatečně „brutální“. Požadoval také vyhlášení stanného práva.

Kadyrov řekl, že nálet dronů na Moskvu z minulého týdne ukázal, že je potřeba, aby odpověď ruské armády byla tvrdší, aby se válka dostala i na území NATO.  „Odpovědi na takové pokusy zaútočit by neměly být tvrdé – měly by být brutální,“ nechal se slyšet prezident Čečenska.

„Podle mého názoru je nutné vyhlásit v Rusku stanné právo, abychom použili všechny bitevní zdroje k úplnému odstranění celé téhle teroristické buňky na Ukrajině,“ pokračoval.

Kadyrov již dříve prohlásil, že Ukrajina má „nacistické“ a „satanistické“ vedení. „Útočte na místa, kde se tito terorističtí vůdci hromadí, dokud nic nezbude, takže zbytek by vůbec nepomýšlel na Rusko ve zlém,“ řekl Kadyrov.

Čečenský vůdce požadoval eskalaci konfliktu, aby se války zúčastnilo i NATO. „Evropské země by měly přemýšlet o tom, koho sponzorují a za jakých podmínek poskytují zbraně,“ uvedl. „Vymstí se jim to, až Rusko zaklepe na dveře, například, Německu nebo Polsku. A nebudou se mít čím bránit, protože všechny zbraně poslaly na Ukrajinu.“

„V zóně zvláštní vojenské operace brzy ukážeme, co v plném slova smyslu znamená pomsta,“ vyhrožoval Kadyrov.

Kadyrov stejně jako vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin požadoval vyhlásit stanné právo po celém Rusku. Tomu se však Putin snaží vyhnout, patrně kvůli tomu, že by vyhlášení stanného práva zmnohonásobilo rozhořčení lidí z války.

11:56
Dnes

Vojáci v Kyjevě vzpomínají na padlé kolegy.

10:40
Dnes

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov.

„Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta,“ uvedl Siluanov.

Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany Evropské unie, Spojených států i dalších západních zemí. Ruská ekonomika je ale zatím vůči sankcím překvapivě odolná, protože ji podporují rozsáhlé vojenské výdaje.

9:59
Dnes

Ruské ministerstvo obrany podle ruskojazyčné služby stanice BBC oznámilo, že protivzdušná obrana sestřelila v noci na dnešek nad ruským územím 50 dronů, největší počet, 26, jich byl právě nad Belgorodskou oblastí. V některých oblastech byla poničena energetická zařízení.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa