Hlavní obsah

Pogačar počítá s tím, že pojede Tour de France s ortézou na zlomeném zápěstí

Slovinský cyklista Tadej Pogačar se připravuje na možnost, že pojede Tour de France s ortézou na zápěstí, které si zlomil v dubnovém závodu Lutych-Bastogne-Lutych. Dvojnásobný vítěz Tour během soustředění ve španělském pohoří Sierra Nevada připustil, že do startu závodu nemusí být jeho ruka ještě v pořádku. Slavný závod začne 1. července v Bilbau.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Slovinský cyklista Tadej Pogačar v akci.

Článek

Po jeho dubnovém zranění a operaci lékař týmu SAE Team Emirates řekl, že se Pogačar bude zotavovat šest týdnů. Čtyřiadvacetiletý jezdec přiznal, že návrat na kolo uspěchal.

"Byl jsem trochu pitomý. Neposlechl jsem doktora a skočil jsem zpátky na kolo. Tlačil jsem na tým, abych mohl jezdit. Věděl jsem, že tu ruku nemohu příliš zatěžovat," řekl Pogačar podle agentury Reuters.

Kvůli zlomenině člunkovité kosti nosí lehkou sádru. "Mohu ji nasadit a sundat. Mám několik druhů sádry. Jednu na kolo, další na normální život a jednu na závěr léčby. Uvidíme, jestli budu moct začít na ruku více tlačit. Na Tour možná budu ještě potřebovat nějakou měkkou ortézu pro menší oporu. Snad získám před Tour potřebnou pohyblivost, abych mohl jít ze sedla a spurtovat," uvedl slovinský cyklista, který zvítězil na Tour v letech 2020 a 2021. Loni ho porazil Dán Jonas Vingegaard.

Než se Pogačar zranil, prožíval mimořádně úspěšné jaro. Vyhrál mimo jiné etapové závody Kolem Andalusie a Paříž-Nice, monument Kolem Flander či klasiku Amstel Gold Race.

Před Tour má v plánu startovat pouze na národním šampionátu. Obhajobu prvenství v etapovém závodu Kolem Slovinska v polovině června se rozhodl vynechat. "Bohužel jsem pozadu s tréninkem a v posledních čtyřech týdnech jsem toho na silnici moc nezvládl. Normálně jdu do důležitého závodu radši rozzávoděný. Ale Grand Tour má 21 etap a někdy může být ku prospěchu být trochu čerstvější," prohlásil Pogačar.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.