TOPlist

WWDC má přinést vylepšený Mac Studio! Apple pro něj chystá nový procesor

Mac Studio
  • Apple interně testuje nové počítače
  • Některé z nich budou zřejmě odhalené už příští týden na WWDC
  • Očekáváme minimálně 15″ MacBook Air a upgradovaný Mac Studio

Příští týden se uskuteční vývojářská konference WWDC, na které Apple představí velkou spoustu softwarových i hardwarových novinek. S jistotou můžeme očekávat odhalení nových verzí operačních systémů, přijít by měl i dlouze očekávaný AR/VR headset. Chybět by neměly ani nové počítače – nejprve se hovořilo pouze o novém 15″ MacBooku Air, nyní se ale zdá, že nových počítačů bude víc.

Upgradovaný Mac Studio?

Podle obvykle přesného informátora Marka Gurmana ze serveru Bloomberg Apple aktuálně testuje nové počítače označované jako Mac 14,13 a Mac 14,14. S vysokou pravděpodobností se jedná o novou generaci Macu Studio s procesory Apple M2 Max a M2 Ultra. Zatímco první jmenovaný čip již známe z nejvýkonnějšího MacBooku Pro, druhý bude zřejmě odhalen právě na WWDC.

Mac Studio
Mac Studio

Apple M2 Ultra má být přímým nástupcem M1 Ultra, v portfoliu Applu má zaujmout pozici nejvýkonnější čipové sady – spekuluje se o 24jádrovém procesoru (16 výkonných jader a 8 efektivních) a o nové grafické jednotce sestavené z 60 nebo dokonce 76 jader. Nový čipset by zároveň měl přinést podporu až 192 GB sdílené paměti.

Podle Gurmana byl čipset Apple M2 Ultra původně navržen pro profesionální stanici Mac Pro – tento počítač je totiž posledním mohykánem, u kterého ještě Apple nestihl vyměnit procesory od Intelu za vlastní. I když Apple sliboval úplný přechod na vlastní procesory do dvou let od jejich uvedení, u Macu Pro se mu nepodařilo a možná ani nepodaří.

Hlavní kouzlo Macu Pro totiž tkví v možnostech jeho modifikace – lze v něm upgradovat operační paměť, uložiště, grafické jednotky či specializované akcelerátory. Čipové sady řad Apple M1 a M2 ale využívají vlastní sdílenou paměť a vlastní grafický čip, tudíž možnost upgradu je de facto omezená pouze na rozšíření úložiště.

V tuto chvíli je tak nejvýkonnějším počítačem v nabídce Applu Mac Studio, ovšem nevylučujeme, že nový Mac Pro dříve či později přijde – jen pro něj Apple musí navrhnout specifický procesor umožňující snadnou rozšiřitelnost. Je možné, že takový čip dorazí až s generací M3, která má podle Gurmana nabídnout výrazné navýšení výkonu, jednak díky novému návrhu, a také díky pokročilejšímu 3nm výrobnímu procesu.

0 %

Trust Meter

Nakolik věříme tomuto úniku?

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku