Domácí recepty fungují i na plísně v koupelně

Plíseň v bytě je vždy problém, který je třeba urychleně řešit. Ačkoli se může vyskytnout v kterékoli místnosti, plísním se nejvíce daří v koupelně, a to kvůli vyšší teplotě a nahromaděné vlhkosti. Poradíme vám, jak s plísní v koupelně bojovat a jaká opatření přijmout, aby se již neobjevila.

Možná to poznáte i vy sami. Investovali jste do pasty na citlivé zuby a při jejich důkladném čištění si najednou všimnete tmavé skvrny v rohu umyvadla u spáry. S největší pravděpodobností máte co do činění s plísní, které se daří zejména v koupelnách, tedy v místnostech, kde je teplo a vlhko. Plísně se můžete zbavit buď pomocí přípravku proti plísním zakoupeného v místní drogerii, ale při troše šikovnosti si můžete odstraňovač plísní vyrobit i sami doma.

Ocet nebo jedlá soda

Přísady na výrobu přípravku proti plísním jistě najdete i u vás doma. Postačí ocet zředěný trochou vody. Nastříkejte jej na plíseň, nechte působit a po několika minutách ji můžete začít odstraňovat houbičkou. Pokud nemáte ocet, použijte jedlou sodu, kterou můžete také smíchat s trochou vody a vytvořit tak čisticí pastu. Mimochodem, pokud vás kromě plísně v koupelně trápí i nepříjemný zatuchlý zápach, zkuste použít olejové parfémy na praní a budete překvapeni, jaký rozdíl ucítíte.

Jak se vyhnout plísním v koupelně?

Kdekoli se plíseň objeví, je vždy důležité ji důkladně a co nejdříve odstranit. Minimálně stejně důležité je přijmout opatření, která zabrání jejímu opětovnému výskytu. V první řadě používejte v koupelně větrání a sledujte vlhkost, která by v ideálním případě neměla přesáhnout 85 %. Může také pomoci, když si dopřejete trochu více pohodlí a snížíte teplotu, protože plísním se daří obzvlášť dobře, když je teplota vzduchu vyšší než 25 °C.

Velkou pomocí může být také profesionální úklid od společnosti A Servis Lipka, který spočívá v přijetí vhodných opatření, aby vaše koupelna zářila čistotou a byla co nejhygieničtější.