Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala a Babiš na ostří nože: Po pohodě u Pavla přímý střet! A spory o hříchy vlády i „okrádání“

Autor: simao - 
4. června 2023
05:00

Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se v pátek sešli na Hradě u prezidenta Pavla nad zahraniční politikou - a to si ještě notovali. Jenže na neděli připadá jejich přímý střet nad aktuálními kroky vlády. Především nad úsporným balíčkem, který opozici nevoní. Fiala a Babiš se střetnou v Partii na CNN Prima News.

„Jsou to populisté, kteří myslí vždycky jenom na momentální volební úspěch a nemají žádnou odpovědnost za budoucnost naší země. Já myslím, že každý rozumný člověk chápe, že se nedá žít na dluh, že nemohu mít neustále větší výdaje, než jaké mám příjmy. Nemůže si to dovolit žádná rodina a nemůže si to dovolit ani stát. A my, pokud bychom s těmi dluhy, s těmi každoročními deficity něco neudělali, bychom se za chvíli dostali do obrovských problémů. Už teď je nakonec máme. Protože když žijete na dluh, tak vás stále víc stojí obsluha dluhu, každý rok za to dáváme víc a víc,“ říkal premiér Fiala k ozdravnému balíčku v aktuálních Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily.

Fiala: Babišova vláda to nezvládla

Jde o jeho obvyklou obhajobu vládního balíčku jako takového. I na Hradě po návštěvě prezidenta Pavla Fiala upozorňoval, že současná situace dle něj dokazuje „správnost cesty, kterou jdeme, nutnost ozdravného balíčku, nutnost všech těch opatření, abychom dostali deficity rozpočtů pod kontrolu, protože se tu nemůže dlouhodobě opakovat to, co se tady stalo v posledních letech pravidlem“.

Fiala připouští, že opatření nejsou populární. „Je to bolestné. My jsme tu situaci zdědili po neodpovědné Babišově vládě, která deficity dovedla do rekordních výší,“ poznamenal Fiala ve vládním pořadu. A také dodal: „Za Babišovy vlády, která vlastně za sebou měla řadu let ekonomické konjunktury, jaká neměla obdoby, tak přišel covid. A podívejte se na výsledky, na způsob, jakým to nezvládli, množství obětí, ale také peníze, které rozdávali, ale které se nakonec ukázaly jako ne úplně funkční.“

Babiš: Asociální vláda a postup jako za Kalouskových složenek

Expremiér a šéf ANO Babiš označuje Fialovu vládu za „nejprolhanější vládu od vzniku samostatné České republiky“. „Proto, aby okradla důchodce a zdanila vás všechny inflační daní a teď navyšováním DPH, tady vytvořila atmosféru stejnou jako zakladatel nenávistné TOP 09 v roce 2009, kdy nám posílal složenky a strašil Řeckem. Nevěřte jim. České veřejné finance jsou na tom velice dobře. A když jsme končili, tak jsme měli šesté nejlepší finance v Evropě. Za této vlády už jsme klesli na osmé místo,“ uvedl Babiš na facebooku. A aniž by svého kritika Miroslava Kalouska (TOP 09) jmenoval, vzpomněl někdejší Kalouskovy složenky.

„Propaganda pokračuje, abyste vy měli strach, že naše země má nějaký finanční problém. Samozřejmě nemá,“ je přesvědčen někdejší šéf státní kasy Babiš.

„Určitě jste poznali, že tato asociální vláda pětikoalice nemá ráda nikoho. Důchodcům vzali peníze, teďka zdaní všechny. No, a mají další nový plán, jak zasáhnout do peněženek lidí. A to je konec příspěvků pro zaměstnance. Velké firmy, ale i malé firmy poskytují zaměstnancům různé benefity jako příspěvky na sport, jazykové kurzy a další věci. Teď vláda říká, že se to nebude moci odpočítat z daní. Údajně ušetří 1,4 miliardy. Neušetří nic,“ opřel se Babiš do jedné z rušených daňových výjimek v rámci konsolidačního balíčku.

„Lidé přijdou o benefity, budou platit vyšší daně atd. To je samozřejmě ta naše slavná pravice, ODS,“ rýpl si v sobotním videu.

Fiala před nedělním střetem v Partii z kritiky obavu neměl. „My už jsme spolu měli řadu takových televizních duelů. Samozřejmě téma zahraniční politiky. Severoatlantická aliance a základní strategické směřování ČR je jiné téma než třeba každodenní politická realita a každodenní politický střet. Uvidíme, jak ta debata bude probíhat. Mě znáte, já se snažím vždy argumentovat věcně, klidně, vyrovnaně, takže se o to budu snažit i při této a jakékoliv další diskuzi,“ uvedl v pátek na Hradě Fiala.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH i chystané cestě do USA  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

roxin ( 4. června 2023 12:06 )

Konečně ti to došlo.

karmazdarma ( 4. června 2023 12:01 )

Ale co mě nejde do hlavy, je to, že se najde pár jedinců co ty Fialovy lži ještě berou vážně. Stejně jde Fialovy jem o to sednout si do Europarlamentu a po mě potopa.

xiioma ( 4. června 2023 11:56 )

Jak z pana nemajitele padá jeden blábol za druhým, tak nápad, že by vedení vlády převzal Kuba mi přijde jako rozhodně jeden z těch lepších.

xiioma ( 4. června 2023 11:55 )

roxin ( 4. června 2023 11:53 )

Hm, fialovej prý nikdo nepředpokládal že bude válka na uá a že bude covid předpokládal kdo??? Babiš mu dobře poradil co by měl udělat, koho vyhodit a koho dát na jejich místa a možná by to s ČR dopadlo líp.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa