Hlavní obsah

Na elektromobilu s obří baterií nevyděláte, říká šéf Fordu

Podle šéfa Fordu Jima Farleyho je důležitější mít konkurenceschopný dojezd, ne co největší kapacitu baterie, aby se na elektromobilu dalo vydělat.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning (ilustrační foto)

Článek

Automobilka Ford se podle vyjádření Douga Fielda, technického ředitele, u svých budoucích elektromobilů zaměří na úspory hmotnosti, jednodušší konstrukci, nižší jízdní odpor a správnou světlou výšku a bude také dbát na aerodynamiku. Nebude tak vytvářet elektrické kopie svých konvenčních modelů, nýbrž zcela nové produkty, což má znamenat baterie správných velikostí a snad i dostupnější ceny.

Pokud vám to zní příliš složitě, vysvětlení nabízí slova generálního ředitele Jima Farleyho: „Nechápu, co se v automobilovém průmyslu děje. Slyším jen ohlášení o dojezdu 700, 800 kilometrů… Takové baterie jsou obří, s takovými bateriemi nevyděláte peníze,“ cituje ho web Green Car Reports.

„Neuděláme auto s dojezdem tisíc kilometrů. Snažíme se udělat co nejmenší baterii tak, aby vůz měl konkurenceschopný dojezd,“ dodal Farley.

Nový Ford Mustang naživo: Kůň, jak ho známe

AutoMoto

„Nerozumím tomu, proč jsou všichni posedlí kapacitou baterie. Dnes to je tak, že se ptáte, jak velký může být dojezd. Další otázkou ale musí být, jak velkou baterii potřebujete ke konkurenceschopnému dojezdu,“ pokračoval.

Není ovšem první s takovým názorem. Například značka Lucid dlouhodobě tvrdí, že efektivita je důležitější než dojezd, ovšem zároveň nabízí 112kWh baterii - jednu z největších na trhu -, s níž má její model Air dojet 830 km bez zastávky u nabíječky. Naopak třeba nový elektrický hummer nabízí 205kWh baterii a elektrický RAM 1500 REV, který má přijít na trh v příštím roce, má mít 229kWh baterii a dojezd okolo 800 km.

U pick-up trucku, který bude vozit náklady a tahat přívěsy, obří baterie může dávat smysl, ovšem taková baterie je pořád těžká, drahá a na její výrobu je třeba velké množství přírodních zdrojů, které jsou v současnosti omezené.

Na světě není dost minerálů na rychlý přechod k elektromobilitě, tvrdí Toyota

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám