Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Poslední dva Češi ze Súdánu jsou doma, s evakuací pomohlo Turecko

Česko

  8:24
Poslední dva čeští občané opustili boji zmítaný Súdán a jsou v bezpečí, evakuovalo je Turecko. Na Twitteru to v sobotu večer oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Do Česka se už dříve s pomocí Německa evakuovali tři občané.

Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) střílely na turecký evakuační letoun, když přistával na letišti Vádí Sajidna severně od Chartúmu, a poškodily jeho palivový systém. (28. dubna 2023) foto: Profimedia.cz

Boje mezi armádou a povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF) začaly v polovině dubna. Nyní se podařilo evakuovat i poslední dva Čechy, kteří v zemi uvázli.

Do Česka se už dříve s pomocí Německa evakuovali tři občané. Dva další Češi se nacházeli podle dřívějších informací Černínského paláce na jihu Súdánu v Nyale se skupinou tureckých občanů.

„Náročná logistická operace je zdárně u konce. Poslední dva čeští občané byli ze Súdánu evakuováni a jsou v bezpečí. Děkuji turecké straně a všem kolegům za organizaci,“ uvedl Lipavský.

Ředitel firmy BM Services Jan Šritr v květnu řekl, že v Súdánu uvízli dva technici, kteří přijeli do elektrárny v Nyale udělat servis a údržbu sedmi naftových motorů, které tam společnost z Hradce Králové před deseti lety dodala.

Techniky firma do Súdánu vyslala na přelomu března a dubna a jejich práce v elektrárně měla trvat přibližně dva měsíce.

Od 15. dubna si násilnosti v Súdánu podle tiskových agentur vyžádaly téměř 900 civilních obětí, vyhnaly z domova bezmála 1,4 milionu lidí, z nichž více než 350 000 uprchlo za hranice země, a podle Světového potravinového programu (WFP) bude v následujících měsících trpět hladem na 2,5 milionu lidí.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.