TOPlist

Extrémní výkon? Qualcomm propálil premiéru Snapdragonu 8 Gen 3

chipset CPU procesor Qualcomm
  • Qualcomm rozeslal pozvánky na letošní Snapdragon Summit
  • Oproti minulým letům se odehraje nečekaně brzy
  • Qualcomm na Havaji představí mobilní Snapdragon 8 Gen 3 i nové procesory pro počítače

V minulých letech se stalo tradicí, že Qualcomm představuje nové generace svých nejvýkonnějších čipsetů na výročním summitu konaném na Havaji. Tato událost se obvykle konala v prosinci, loni si však Qualcomm pospíšil a nové Snapdragony představil už v polovině listopadu. Letos to bude ještě výrazně dříve.

Nové Snapdragony dorazí už v říjnu

Loni jsme se o brzkém termínu Snapdragon Summitu dozvěděli nejprve z úniků, letos se Qualcomm předběhnout nenechal a se značným předstihem rozeslal pozvánky na 24. – 26. říjen.

Pozvánka na konferenci společnosti Qualcomm (září 2023, Havaj)

Podle pozvánky se můžeme těšit na další vlnu dechberoucích inovací, jednou z nich nepochybně bude nový mobilní čipset Snapdragon 8 Gen 3. Ten bude s největší pravděpodobností postaven z čerstvě představených návrhů procesorových jader od ARM, v případě procesorové jednotky se spekuluje o konfiguraci 1+5+2, tedy jedno supervýkonné jádro, pět výkonných a dvě efektivní. Do tohoto koktejlu pak Qualcomm doplní své vlastní technologie – novou generaci grafického čipu Adreno, 5G modem, obrazový koprocesor nebo podporu rychlého nabíjení.

Snapdragon 8 Gen 3 bude nepochybně patřit k těm nejvýkonnějším čipsetům budoucích smartphonů, avšak nebude to mít jednoduché – podle spekulací z tohoto týdne chystá konkurenční MediaTek supervýkonný čipset Dimensity 9300, jehož procesorová jednotka má zcela postrádat efektivní jádra a namísto nich nabídne čtveřici supervýkonných a čtveřici výkonných.

MediaTek údajně chystá premiéru na letošní říjen, nelze se tak divit, že Qualcomm chce své Snapdragony představit co nejdříve. Druhou motivací pro brzké uvedení je pravděpodobně i tlak mobilních výrobců na uvádění nových smartphonů ve čtvrtém kvartále roku, tedy před Vánoci. Tomuto čtvrtletí totiž po léta dominuje Apple, zatímco výrobci smartphonů s Androidem musejí s uvedením nových smartphonů čekat na začátek roku, kdy pro ně budou k dispozici nové čipy.

Některé čínské značky (například Oppo, Xioami nebo OnePlus) loni stihly uvést své vlajkové novinky ještě před koncem roku, avšak pouze na svém domácím trhu. Letos by ale někteří výrobci mohli překvapit a odhalit před Vánoci některé ze svých novinek globálně.

Výkonné Snapdragony pro počítače

Snapdragon Summit ale nebude pouze o Snapdragonu 8 Gen 3, ale i o dalších novinkách. Prezident a generální ředitel Qualcommu Cristiano Amon například potvrdil, že jeho firma na podzimní události oznámí specifikace nadcházejících počítačových čipů Oryon, které se mají stát konkurencí pro procesory Apple M.

Qualcomm Oryon CPU

Procesory Oryon budou založené na technologiích společnosti NUVIA, kterou Qualcomm před dvě roky za 1,4 miliardy dolarů koupil. Bohužel na nové procesory, které mají ve světě Windows přinést bod zlomu v přechodu na novou architekturu, si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat – letos má být odhalena pouze specifikace, první procesory ale dorazí až v průběhu roku 2024.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku