Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Perušič a Schweiner padli v duelu o bronz. Mol se Sörumem triumfovali v Ostravě potřetí

Cíl získat medaili se českým jedničkám doma na turnaji Ostrava Beach Pro rozplynul. Ondřej Perušič a David Schweiner prohráli s Američany Andym Beneschem a Milesem Partainem 14:21 a 17:21. Po třech neúspěšných duelech o zlato v řadě a stejně jako při premiéře před pěti lety obsadili čtvrté místo. V semifinále nestačilo domácí duo v dramatickém duelu na Anderse Mola a Christiana Söruma 1:2 na sety. Norští olympijští vítězové a mistři světa třetí ostravský titul získali následně proti Katařanům Šarífovi Janusovi s Ahmedem Tidžanem 2:1 na sety.

Čechům vstup do zápasu nevyšel a už za stavu 1:5 si vzali oddechový čas. I po něm domácí pár hodně kazil a první set prohrál o sedm bodů. Ani ve druhé sadě se Perušič se Schweinerem přes velkou podporu domácího publika dlouho nemohli dostat do tempa a téměř bezchybní Američané si vypracovali až pětibodový náskok. České jedničky už jej smazat nedokázaly.

"Věřil jsem, že pokud navážeme na výkony z předchozích dnů, budeme mít velkou šanci medaili získat. To se nám bohužel nepovedlo, naopak Američané oproti zápasu v základní fázi předvedli mnohem lepší výkon, byli na nás dobře připravení a jednoznačně si zasloužili vyhrát," řekl Perušič.

"Měli jsme o hodně horší ztrátu i příjem, což plynulo z jejich zlepšeného servisu. Nemyslím, že by měli jinou taktiku, spíš to byl hůř odehraný zápas z naší strany. Ono to pak jde ruku v ruce s tím, jak si soupeř věří. Pak se to nabaluje jako sněhová koule a je hrozně těžké to zastavit," doplnil Schweiner.

V semifinále statečný vzdor Norům

"Semifinále si takovýhle zápas zasloužilo, pro diváky to bylo skvělé. Pro nás čtyři na kurtu to bylo hrozně těžké. Byl to vyrovnaný zápas až do poloviny tie-breaku, kde Norové ukázali svoje kvality a zasloužili si vyhrát," řekl Schweiner.

V utkání nejdříve odskočili strojově hrající Norové, Češi srovnali po výborných zákrocích Perušiče v poli. Na Molův blok odpověděl o chvíli později stejným způsobem Schweiner. Po další dlouhé výměně se české jedničky poprvé ujaly vedení 18:17, vypracovaly si setbol a hned ten první proměnily.

Strhující bitva o každý míč před vyprodaným hledištěm pokračovala i ve druhé sadě. Za stavu 14:13 získaly světové jedničky brejk, vedení ještě navýšily a set ukončil Molův blok. Těch předvedl pětadvacetiletý Nor několik také v tie-breaku a i díky tomu jej "Vikingové" dovedli k jasnému vítězství.

Norové Perušičovi se Schweinerem oplatili finálovou porážku z předchozího elitního turnaje v Uberlandii, kde Češi vyhráli po osmi vzájemných prohrách v řadě. 

Turnaj žen ovládly Brazilky Ana Patrícia s Dudou

Brazilské mistryně světa Ana Patrícia s Dudou potvrdily roli nasazených jedniček. Ve finále porazily stejně jako ve skupině americkou dvojici Terese Cannonovou, Sarah Sponcilovou 17:21, 21:14, 15:12. Američanky nedotáhly tažení turnajem z kvalifikace až k titulu.

V prvním setu měly navrch Američanky, ve druhém se karta obrátila. Tie-break byl nejvyrovnanější, Brazilky dlouho držely náskok jediného brejku. V závěru jej ještě navýšily a po chybě soupeřek z podání získaly třetí společný titul na světovém okruhu.

Také mužské finále musel rozhodnout až zkrácený set. První sadu získali Norové, ve druhé Katařané vyrovnali. V tie-breaku si Mol se Sörumem od počátku drželi drobný náskok, který Katařané přes několik dech beroucích výměn nedokázali dotáhnout. Zápas symbolicky zakončil další Molův blok.

"Katařani zahráli skvělý zápas, dařilo se jim překonávat moje bloky. Bylo to opravdu náročné, takže jsem fakt šťastný. Díky moc organizátorům za tenhle turnaj, protože je jeden z nejlepších v celé sezoně. Doufám, že sem budeme jezdit dalších nejméně deset let," řekl Mol během slavnostního vyhlášení.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě:

Muži:

Finále: Mol, Sörum (1-Nor.) - Janus, Tidžan (7-Kat.) 2:1 (15, -19, 12),

O 3. místo: Partain, Benesh (13-USA) – Perušič, Schweiner (4-ČR) 2:0 (14, 17),

Semifinále: Mol, Sörum (1-Nor.) – Perušič, Schweiner (4-ČR) 2:1 (-19, 17, 8), Janus, Tidžan (7-Kat.) - Partain, Benesh (13-USA) 2:1 (-18, 17, 9).

Ženy:

Semifinále: Cannonová, Sponcilová (16-USA) – Humanaová-Paredesová, Wilkersonová (13-Kan.) 2:1 (-19, 21, 13), Ana Patrícia, Duda (1-Braz.) – Brunnerová, Hüberliová (5-Švýc.) 2:1 (-18, 11, 12),

o 3. místo: Humanaová-Paredesová, Wilkersonová – Brunnerová, Hüberliová 2:0 (16, 14),

finále: Ana Patrícia, Duda – Cannonová, Sponcilová 2:1 (-17, 14, 12).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články