Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Energie na trzích podle analýzy zlevnily, nejvíce roste cena u cukru a kávy

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Ceny komodit na světových trzích v posledních týdnech dále klesají, největší zlevnění letos zaznamenaly energie v čele se zemním plynem. Snižuje se také cena většiny kovů. Zdražují jen některé zemědělské komodity, například cukr letos přidal 25 procent, uvedl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.
  10:20

Komoditní index agentury Bloomberg ztrácí od počátku roku 13 procent a dostal se na úrovně, kde byl naposledy v závěru roku 2021.

Cena severomořské ropy Brent klesla od počátku roku ke konci dubna o 15,7 procenta, americký benchmark WTI ztrácí 15,2 procenta. Cena ropy se podle analytika částečně propsala do cen paliv v Česku.

Od počátku roku klesla cena nafty o 6,70 koruny na 31,06 koruny za litr. Naopak cena benzinu stoupla o 47 haléřů na 36,67 Kč za litr, upozornil. Za odlišným vývojem stálo několik faktorů v čele s vysokými zásobami nafty, teplou zimou a nízkou ekonomickou aktivitou v Evropě, dodal analytik.

Cena plynu v posledních týdnech padá. Jen v květnu klesla cena o třetinu a od počátku roku už se ceny měsíčního kontraktu v Rotterdamu snížily o 71 procent, uvedl Tyleček.

Elektřina padá na polovinu

Ceny elektřiny přestaly v posledních týdnech kopírovat ceny plynu, poukázal. Cena ročního kontraktu letos klesá o 52 procent, přičemž v posledních týdnech nabral pokles opět na intenzitě, podotkl Tyleček. To samé podle něj platí také pro uhlí, kde se cena na konci května dostala v Rotterdamu až na 94 dolarů za tunu. Pokles od začátku roku je 59 procent.

Ceny průmyslových kovů zvýraznily podle Tylečka v posledních týdnech poklesy kvůli nevýraznému výkonu čínské ekonomiky. Cena mědi klesá v tomto roce o 3,4 procenta, cena hliníku ztrácí 5,55 procenta, uvedl. Do záporných hodnot se v posledních týdnech dostalo také stříbro, které zlevnilo o jedno procento, dodal.

Panika u stavebních materiálů mizí

Světlou výjimkou je zlato, které letos roste o zhruba osm procent, doplnil analytik Golden Gate Pavel Ryba. Cena zlata vzrostla podle něj v reakci na napětí okolo možných krachů bank. Prospěla jí také nervozita ohledně možného nárazu na dluhový strop v USA. Výrazné propady postihly platinu a zejména palladium. Platina ztratila osm procent, palladium se propadlo o 24 procent, uvedl.

Letos podle dat společnosti ÚRS také mírně klesají ceny stavebních materiálů. Zároveň se na trhu také projevuje uklidňování situace s palivovým dřevem.

„Panika na trhu je pryč, i když cena zůstává výrazně nad úrovněmi z počátku roku 2022. Od začátku roku 2023 klesá cena palivového dřeva přibližně o čtvrtinu,“ dodal Tyleček.

Nejvyššího růstu cen ze zemědělských komodit dosahuje stále cukr a káva. Cena cukru v New Yorku letos přidává 24,3 procenta. Cena kávy v New Yorku roste o 9,5 procenta.

Naopak vysoké ztráty zaznamenává letos pšenice. Její cena padá o 22,6 procenta. Zlevňuje také kukuřice, a to o 11 procent. Pšenice dosáhla na konci května na nejnižší úrovně od konce roku 2020, upozornil Tyleček.

Autoři: ,