Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ostrý duel: Neumíte šetřit a lžete, vytýkal Fiala Babišovi. Berete lidem peníze, bouřil šéf ANO

Aktualizováno -
4. června 2023
12:15
Autor: simao - 
4. června 2023
11:50

Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se v neděli utkali v Partii na CNN Prima News po dlouhé době tváří v tvář. Fiala hájil úsporný balíček vlády a Babišovi vytýkal, že vůbec neumí šetřit. Babiš se oháněl „Fialovou chudobou“ a tvrdil, že premiér jen straší lidi hrozícím bankrotem. Fiala kontroval, že Babiš lže a recepty ANO na řešení krize by vyšly na dalších 250 miliard korun, což si ale Babiš neumí spočítat - a ani nechce, protože jedná populisticky.

Fiala vytkl Babišovi „rozhazovačnou politiku státu během covidu“. „Příčiny jsou jasné. A my jsme vláda, která s nimi bojuje,“ uvedl Fiala.

„Pan předseda se vymlouvá na Ukrajinu. Nechť konečně řekne, kolik nás stáli uprchlíci, kolik nás stály zbraně, aby se to dalo spočítat, aby bylo jasně vidět, jaký je ten dopad. Covid byla obrovská krize,“ nesouhlasil Babiš.

„Odporný populismus“

Fiala to označil za „velmi nečestnou kartu“. „A to je, kolik dáváme na pomoc ukrajinským uprchlíkům, a srovnáváte to s pomocí českým občanům. To je fakt nehorázné. Celková pomoc Ukrajině se pohybuje, jak ekonomové s oblibou říkají, v nižších desítkách miliard, do konce roku to možná bude 30, 40, v těchto řádech,“ uvedl Fiala s tím, že Česko skvěle zvládlo uprchlickou krizi. „Ukrajinskou kartu tu vůbec nevytahujte, to je opravdu odporný populismus. A myslím si, že ani vy to nemáte zapotřebí,“ čertil se Fiala.

Babiš reagoval po svém, o Ukrajině mluví proto, abychom přesně věděli, kolik to stálo peněz. „Já jsem pomáhal Ukrajincům, sám, za svoje peníze, já jsem zachránil 1000 Čečenců… Volyňských Čechů, pardon. My jsme pomáhali, já to nezpochybňuji. Ale pan premiér se vymlouvá na Ukrajinu,“ tvrdil Babiš, jenž opakoval, že za 534 dnů vláda pro lidi nic neudělala.

„My bojujeme za to, abysme se dostali do dobrých čísel, aby se tahle země skutečně neocitla v krachu, abychom s tím zadlužením, které budou platit děti a vnuci, něco udělali,“ hájil vládní úsporný balíček Fiala.

Babiš: My jsme dali lidem peníze

„Pan předseda mi tady nadával a mluvil o Babišově drahotě. Dneska máme Fialovu drahotu a Fialovu chudobu,“ zaútočil expremiér Babiš. Vláda si podle něj vymyslela bankrot ČR, aby mohla lidem vzít peníze.

„Ty lidi žijou z těch úspor, které my jsme jim dali (…) My jsme dali lidem peníze. A já jsem na to pyšný, protože mají rezervy. Tahle asociální vláda jim bere peníze,“ tvrdil Babiš.

„Není pravda, že hrozí nějaký bankrot. Oni to využili na to, aby vzali lidem peníze,“ opakoval. „Pan předseda lže o tom, že nám hrozí bankrot. A on to říká zákeřně, aby vzal lidem peníze. Vzali peníze důchodcům, vzali slevy, vzali mladým,“ čílil se Babiš. „Tato vláda nemá ráda lidi, zdanila je inflací a teď je zdaní navýšením daní,“ dodal šéf ANO.

Fiala: Vůbec neumíte šetřit

Podle něj Fialova vláda „totálně selhala“ v inflaci. „Vy jste způsobili tu inflaci. A hlavně, vy jste s tím nic nedělali, stejně jako jste nedělali nic s důchodovou reformou,“ oponoval Fiala. Podle něj za předchozí vlády peníze „rozházeli, aby uspokojili své voliče“. Připomněl i EET jako „zátěž pro podnikatele a živnostníky“.

„Výnos z EET byl úplně minimální, tohle nedávalo žádný smysl. Co dávalo smysl, bylo pomoci lidem a podnikatelům snížením daní - a to jsme udělali v minulém roce o 30 miliard korun. A teď v rámci konsolidačního balíčku v příštím roce o 31 miliard daně zase zvýšíme, to znamená, že to celkové daňové zatížení bude stejné,“ poznamenal Fiala.

„Když my šetříme, to vy vůbec neumíte, ani v těch vašich návrzích se to neobjevuje, vy si myslíte, že není vůbec potřeba šetřit, tak my šetříme především na výdajové straně státu. A samozřejmě peníze, které získáváme, například z ČEZu, vracíme občanům a firmám, všechny ty peníze dáváme do rozpočtu, abychom pomohli s cenami energií a dalšími věcmi,“ hájil vládní postupy Fiala.

„Kdyby pan předseda chtěl šetřit, tak zítra propustí 100 lidí z Úřadu vlády a zakáže IT zakázky,“ kontroval Babiš. „Nemůžete tady lhát. O tisíc úředníků jsme snížili počet úředníků, takže jsme se dostali na čísla před vaší vládou. Vy jste nic nesnížili,“ reagoval Fiala.

Nemáte žádné recepty, vytkl Fiala

Fiala vypočítal, že řešení krize v podobě ANO - tedy mimořádné zvýšení důchodů, zvýšení rodičovského příspěvku, nulové DPH na potraviny, zastropování základních cen potravin - by vyšlo Česko pořádně draho.

„Při vašem ekonomickém vzdělání, víte, kolik by taková věc znamenala? Dalších minus 250 miliard v rozpočtu. Vy si to ani neumíte spočítat, ale vás to nezajímá, protože vy prostě jednáte populisticky a žádné recepty nemáte,“ vytkl Fiala Babišovi.

Babiš při dalším z útoků pro změnu tvrdil, že vláda nedělá žádnou důchodovou reformu. „A to, co dělá Jurečka, je, že bere peníze důchodcům a chce jenom delší odchod do důchodu,“ hřímal.

„Já musím reagovat na spoustu věcí, člověk si ty série nesmyslů a lží nemůže zapamatovat. Naše babičky říkávaly: Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Mně to připadá úplně nehorázné,“ kroutil hlavou Fiala, jenž uvedl, že důchodcům nadále peníze rostou - i přes nižší červnovou valorizaci. A průměrný důchod dosahuje 20 tisíc korun.

Nelžu, bránil se Babiš

„Pan předseda mluvil o tom, že já lžu. Já nelžu,“ uvedl Babiš. „Vy lžete kontinuálně, vy jste lhal před volbami, vy lžete ráno, na oběd, večer,“ pustil se do Fialy.

„Je tohle váš program? SPOLU: Nezvýšíme žádné daně. Vždyť jste zradili ty lidi, vy je ženete do chudoby jenom proto, že jste si vymysleli, že nám něco hrozí. Nic nám nehrozí,“ tvrdil Babiš, čímž narážel na předvolební sliby SPOLU. „Možná zná tu pohádku o Pinocchiovi, protože má takovýhle dlouhý nos. Protože lže,“ rýpl si do Fialy Babiš.

Proč porušili předvolební slib?

„Pan předseda Babiš mluví nepochybně o sobě, že lže ráno, v poledne i večer,“ kroutil opět hlavou Fiala, který vysvětloval, proč museli porušit předvolební slib o nezvyšování daní.

„Vy jste určitě lidem neříkal, že zavřete školy, zastavíte podnikání, zabráníte jim jezdit z okresu do okresu, to jste ve volbách nesliboval, ale musel jste to udělat. Něco jste nemusel podle mě udělat, ale udělal jste to, protože byl covid. To vám nevyčítám a chápu. Myslím si, že je normální, když čelíme ruské agresi na Ukrajině, se kterou nikdo nepočítal, nikdo, a se všemi důsledky, které to má, tak musíme upravovat tu politiku, kterou jsme měli před volbami,“ vysvětloval Fiala.

Řadu předvolebních slibů koalice plní, uvedl. Od škrtání dotací po snížení provozních výdajů státu. „Šetříme především na výdajové stránce. Zhruba dvě třetiny opatření jsou na výdajové stránce,“ poukázal Fiala. „Ano, všechno se nedá udělat, jak jsme si představovali, proto musíme sáhnout do daní. Ale to, co dodržujeme, je, že nezvyšujeme celkové daňové zatížení ani občanů, ani firem,“ pokračoval Fiala.

Babiš: Ať jde Fiala do Bruselu

Během přestřelky na Primě došlo i na kuriózní momenty, třeba když Babiš doporučoval Fialovi, ať předá řízení vlády a zamíří do křesla eurokomisaře na místo Věry Jourové.

„Oni nechápou, že existují příjmy, že z krize se máme proinvestovat, oni ničí tu ekonomiku, nejsou schopni vybírat daně (…) Toto je absolutně amatérská vláda. Pan premiér, já jsem mu to řekl před volbami, že se na to nehodí - na toho premiéra (…) Pan premiér by měl předat řízení vlády hejtmanovi Kubovi, měl by jít za komisaře místo Jourové a místo Stanjury, nechť si ho vezme do Bruselu, ať tam dá Skopečka, to je taky sice asociální odesák, ale aspoň tomu rozumí,“ šil dál do vlády Babiš, jenž přidal doporučení přímo Fialovi. „Pan premiér by byl skvělý prezident a skvělý eurokomisař. Neumí to řídit,“ dodal Babiš.

„Je to trochu nehorázné, určitě nedemokratické a určitě si každý občan udělá obrázek sám. Nezasahujte, pane Babiši, do naší ODS, personální politiky. A hlavně, já chápu, že se vám nelíbí výsledky voleb, nakonec už jste troje prohrál po sobě, ale rozhodují voliči, nerozhodujete vy, kdo bude premiérem a kdo bude dělat další věci,“ kontroval Fiala.

Za Stanjurou Fiala stojí

Stanjuru označil Babiš za nekompetentního ministra financí. „Samozřejmě že má moji plnou důvěru. Pan ministr Stanjura dělá to, co nedělal pan Babiš a co hlavně nedělala paní Schillerová, a to je to, že se snaží dát do pořádku veřejné finance, státní rozpočet. Je mu jasné, že nemůžeme žít takto na dluh. A děláme to i ve velmi složité situaci, kterou jste vy neměli,“ uvedl Fiala.

Fiala s Babišem se na Primě střetli poté, co se v pátek setkali společně na Hradě s prezidentem Petrem Pavlem. Tehdy však řešili otázky zahraniční politiky, na kterých se naopak shodli.

Video  Pavel, Fiala a Babiš se sešli na Hradě.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 7. června 2023 22:47 )

havran2:
Na mě Fiala působí jako sebestředný bl.b. !

hejhej ( 7. června 2023 20:02 )

roxin:
Fiala hrabal ( nyní hrabe jeho syn) milionové dotace na neziskovku - Barmské ženy. P. Babiš vybudoval ČH ,které je k dispozici . Na rozdíl od žvanila - politologa Fialy Babiš vystudoval ekonomii, financím rozumí více než politolog nebo elektrikář.

hejhej ( 7. června 2023 19:57 )

josemu:

hejhej ( 7. června 2023 19:56 )

Největší lhář, jaký kdy tady byl je Fiala - Fialka !!!!!

ELLA Průšová ( 5. června 2023 19:13 )

Fialo, čím tě přikrmili, kdo tady lže, seš jedině ty, taková zdrápanina umaštěná! Peníze lidem jsi vzal ty a nebylo to poprvé, jestli chceš této zemi pomoct, odejdi a nikdy se nevracej!! Neumíš vůbec nic řídit, ani vlastně sám sebe!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa