Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Tisk

uchovavame potraviny-big (2)Pojďme se vrátit do doby, kdy nebyly žádné technické vymoženosti a například ani lednička. Na jednu stranu se v nás ozve nádech romantiky a povzdechneme si nad kouzlem starých časů, na druhou strachu nás ale jímá hrůza nad tím, jak asi naše praprababičky uchovávaly potraviny? Vždyť by se všechno rychle zkazilo a v jídle bylo jistě plno bakterií! Možností, jak zpracovat a uchovat potraviny tak, abychom nepotřebovali elektřinu, je ale poměrně dost.

Co když třeba přijde blackout, nebo si jednoduše vyjedeme na léto do hor mimo civilizaci a budeme chtít strávit čas bez mobilu, wifiny, televize a elektrické energie? Co vzít s sebou k jídlu, aby to vydrželo? A jde se vůbec dnes obejít bez elektřiny?

Alenu Gajduškovou již známe z mnoha knih, v nichž se specializuje především na stravu našich prababiček, hospodaření za starých dob, kvalitní stravu a zpracovávání potravin, které si pěstovali naši předkové, zvyky, tradice a soběstačný život na venkově. Napsala například knihy: Domácnost našich babiček dva díly, Encyklopedie soběstačnosti dva díly, Pečeme chleba z kvásku, Staročeský perník, Vánoce našich babiček nebo Velikonoce našich babiček.

Tentokrát se v nové knize zaměřila na umění zpracovávat potraviny bez elektrické energie tak, aby nám dlouho vydržely. Hlavním cílem knihy je ukázat soběstačnost a nezávislost na systému. Co když vypnou proud a my se na delší dobu ocitneme bez energie? Všechno z mrazáku nejspíše budeme muset vyhodit. Nespoléhejme tedy na to, že všechno dokonale vydrží v lednici a mrazáku, že budeme moci vařit na sklokeramické desce a péct v elektrické troubě.

Jako první nás zřejmě napadne zavařování potravin, jejich sušení nebo fermentace. Právě takto naši předkové zpracovávali a uchovávali potraviny. Už v úvodu knihy se dozvíte ledacos zajímavého z historie, třeba jak se vařilo, topilo na kamnech a peklo v peci. Kniha učí vést domácnost postaru. Naučí vás zpracovávat a uchovávat ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale i další plodiny, obilí a luštěniny. Kniha obsahuje i spoustu receptů a základní pojednání o potravinách, co obsahují a jejich výživové hodnoty. Dozvíte se jak pěstovat jednotlivé druhy zeleniny, jak skladovat brambory, jak upéct trvanlivé pečivo, jak zakonzervovat vejce, seznámíte se s různými způsoby zavařování i výrobou bylinkových sirupů. Potěšit vás mohou rovněž recepty na výborné domácí likéry. Vyzkoušet můžete i zavařování masa.

Kniha je určitě skvělým tipem a motivací, jak všechno vzít pevně do svých rukou a něco nového se naučit. Co si budeme povídat, naše babičky a prababičky to dělaly běžně, ale jak žijeme my? Zajedeme si do supermarketu a nakoupíme drahé potraviny v plastových obalech, mnohdy nechutné, umělé a plné chemie, které vydrží déle proto, že jsou plné chemických látek, stejně je musíme mít v ledničce a do určitého data spotřebovat. Tak se nebojme práce a nechme se inspirovat radami v knize… udělejme si to hezky podomácku a postaru…

uchovavame potraviny-big

Název: Uchováváme potraviny bez elektrické energie
Autor: Alena A. Gajdušková
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2023
Počet stran: 304
Hodnocení: 100 %

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-432-3.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Jaroněk: Starý lovec už jen tak bezmyšlenkovitě do všeho nekouše

Jaronek zralok perexCo si mnozí z nás představí, když se řekne ,,velký bílý ŽRALOK“? Hádám, že jste si právě vybavili nezastavitelného zabijáka, nejen díky filmu ,,Čelisti“ obecně vžitý předsudek. Nemám pravdu? Tito tvorové ale za svou robustnost ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Městské svatováclavské střelecké slavnosti pro historickou kuši

Strelecke slavnosti 200Poslední zářijovou sobotu  se koná soutěž určena pro střelce z historických kuší a ručnic zcela v duchu střeleckých slavností pozdního patnáctého věku v Čechách, tedy doby poděbradské a jagellonské.


Literatura

Teple se oblečte, přichází Mráz

Mraz 200Nakladatelství XYZ vydalo mrazivý francouzský thriller, který se údajně svou atmosférou vyrovnává i kultovnímu Mlčení jehňátek. Opravdu může Mráz od Bernarda Miniera konkurovat této legendární knize?

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...