Hlavní obsah

Babiš se pustil do Fialy: Předejte vládu Kubovi a Stanjuru pošlete do Bruselu

Šéf ANO Andrej Babiš se v neděli ostře pustil do premiéra Petra Fialy (ODS). Doporučil mu, aby opustil post šéfa vlády, stal se eurokomisařem a šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS) i předsedu Pirátů Ivana Bartoše „dal do Bruselu“. Vlády by se podle něj měl chopit jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Trochu nedemokratické,“ reagoval na jeho slova v pořadu Partie na CNN Prima News Fiala.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš v nedělní Partii

Článek

Řeč byla ve studiu o inflaci, deficitech a šetření. „Kdyby chtěl pan premiér šetřit, tak zítra vyhodí sto lidí z Úřadu vlády,“ hřímal Babiš.

Vládu následně označil za amatérskou. „Panu premiérovi jsem řekl, že se na to nehodí. Píše krásné knihy. Už ale zapomněl na konzervatismus, jsou levice stejně jako Piráti, kteří chtějí komunismus,“ pustil se do Fialy.

Tomu také doporučil některé politické kroky. „Měl by předat řízení vlády jihočeskému hejtmanovi Kubovi a jít na komisaře místo Jourové. Stanjuru ať dá do Bruselu a dá tam místo něho Skopečka. A Bartoše ať si vezme taky do Bruselu,“ naznačil.

Fiala s Babišem se přeli, kdo může za inflaci

Domácí

Reakce ze strany šéfa vlády na sebe nenechala dlouho čekat. „To je trochu nehorázné, trochu nedemokratické,“ reagoval Fiala. A upozornil současně, že voliči rozhodují o tom, kdo bude premiérem. „A jaký recept (na současnou situaci) má hnutí ANO?“ ptal se následně Babiše.

Připomněl mu balíček kroků, které dříve navrhlo hnutí ANO. Tam bylo mimo jiné například nulové DPH na potraviny či zastropování základních cen potravin. „Při vašem ekonomickém vzdělání víte, že by to znamenalo 250 miliard minus v rozpočtu. Jednáte populisticky, žádné řešení nemáte,“ pustil se do něj.

A pokračoval: „Pomozte lidem, jedním z hlavních zdrojů inflace byly ceny potravin, že si všichni včetně producentů zvyšovali marže. Nechci se vás dotknout, ale pokud vím, jste druhý největší producent potravin v zemi, možná největší. Tak snižte ceny potravin a marži, budete mít trochu lepší zisk a pomůžete lidem,“ řekl Fiala s odkazem na koncern Agrofert, který má Babiš ve svěřenském fondu.

Babiš mu následně opáčil, ať „dá pokoj Agrofertu“, je to podle jeho slov velký zaměstnavatel, který odevzdává miliardy.

Hádka se v Partii strhla i o to, kdo z obou pánů lže lidem. „Premiér říkal, že lžu. Já nelžu. Znáte ten vtip, jak má svatý Petr ty hodiny, jak se točí? Tak ty vaše hodiny nejsou na zdi, používáte je jako větrák. Vy lžete kontinuálně, ráno, na oběd, večer. Je to nehorázné,“ tvrdil Babiš.

Volby by vyhrálo ANO, druhá ODS. Lidovci a TOP 09 mimo Sněmovnu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám