TOPlist

Používal ji vůbec někdo? Asistentka Cortana zmizí z Windows

cortana microsoft halo
  • Cortana v letošním roce přijde o podporu na Windows
  • Microsoft místo ní vsadil na umělou inteligenci
  • Kompletní ukončení je, zdá se, jen otázkou času

Na poli chytrých hlasových asistentů jsou v současné době tři těžké váhy – Google Assistant, Amazon Alexa a Siri od Applu. Svého času se zákazníky pokoušel se svou hlasovou asistentkou Cortanou zaujmout také Microsoft, avšak ústup od výroby chytrých telefonů její rozvoj značně přibrzdil. Gigant z Redmondu se celou situaci pokusil zachránit její integrací do Windows 10, nicméně konkurence nasadila mnohem vyšší tempo. Kromě smartphonů se Assistant či Alexa začali objevovat i v jiných zařízeních, především reproduktorech, a rostla také jejich podpora napříč chytrou domácností, k čemuž se nakonec uchýlila také Siri.

Cortana se pomalu loučí s přítomností ve Windows

Nasazení Cortany do Windows 10 ovšem kýžené oživení hlasové asistentky nepřineslo, alespoň podle stránky podpory, na kterou upozornili XDA Developers a Windows Central. Na ní je totiž psáno, že Microsoft „nebude již nadále podporovat Cortanu ve Windows jakožto samostatnou aplikaci,“ což by mělo vstoupit v platnost později tohoto roku. Jednou z příčin, proč se Microsoft rozhodl ukončit Cortaně podporu, je jistě nový nástroj Copilot, který se přesune na hlavní panel a s pomocí umělé inteligence vám pomůže s celou řadou úloh. Vedle něj je proto existence hlasové asistentky, jejiž popularita vytrvale klesá, poměrně zbytečná.

Ukončení podpory Cortany není až tak překvapivé rozhodnutí, jak může na první pohled působit. Když hlasová asistentka, která získala jméno podle populární umělé inteligence ze hry Halo, přišla o svou domovskou mobilní platformu, integroval ji Microsoft v roce 2015 do Windows 10 a na konkurenčních chytrých telefonech provozoval Cortanu jako samostatnou aplikaci. V roce 2020 nicméně tyto aplikace ukončil, stáhl ji ze zařízení Surface a v aktuální verzi Windows 11 už Cortanu nenajdete jak na hlavním panelu, tak na ni Microsoft neupozorňuje ani při prvním spuštění.



Windows 11 na notebooku



Nepřehlédněte

Windows 11 čeká obří aktualizace. Hlavní roli bude hrát umělá inteligence

Kdy přesně dojde k odstranění Cortany z Windows, není pro tuto chvíli jasné, nicméně je to pouze otázka času. Společnost chce stále více sázet na kartu umělé inteligence a pro hlasovou asistentku již nemá velké využití. Cortana bude podle Microsoftu stále přítomná v Outlook mobile, Microsoft Teams mobile, Teams display a Teams rooms. Otázkou zůstává, jak dlouho v nich vydrží.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku