Hlavní obsah

Armáda spásy volá po dalším Milostivém létu na pomoc zadluženým Čechům

Oddlužovací akce Milostivé léto proběhla v České republice v nedávné době již dvakrát. Vzhledem ke stále rostoucímu počtu českých dlužníků se pro řadu lidí jedná o šanci, jak dostat své dluhy pod kontrolu. Vyplývá to z příběhů zaměstnanců i klientů charitativní organizace Armáda spásy.

Foto: ČTK

Lidé se mohli zbavit svých dluhů vůči státu v rámci dvou vln tzv. Milostivého léta

Článek

Na konci března 2022 dlužili Češi podle České národní banky 2,2 bilionu korun, na konci března 2023 se toto číslo zvýšilo o dalších téměř 15 miliard. Předluženost lidí však neovlivňuje pouze jednotlivce, ale i jejich rodiny, a má tak vliv na celou společnost.

S tím měla pomoci velká oddlužovací akce Milostivé léto, která lidem umožňuje zbavit se vysokých exekučních poplatků, sankcí a úroků navyšujících původní dluh vůči státu. Právě to totiž dlužníkům často komplikuje možnost splácení.

Akce zatím proběhla ve dvou termínech, poprvé mezi 28. říjnem 2021 a 28. lednem 2022 a napodruhé mezi 1. zářím a 30. listopadem 2022. O třetí vlně již rozhoduje parlament. Návrh prošel 17. května Sněmovnou a nyní se čeká na schválení Senátem. O pokračování usiluje mimo jiné také charitativní organizace Armáda spásy.

Dluhy demotivují

„Zadlužení se našich klientů týká velmi často a dluhy ovlivňují jejich život ve všech směrech. V roce 2022 jsme na našich azylových domech poskytovali pomoc v oblasti řešení dluhů ve 194 případech. V rámci Milostivého léta jsme v Armádě spásy pomohli zbavit se dluhů zhruba 70 lidem,“ řekl Novinkám metodik organizace Jan Třinecký.

Nové milostivé léto bude i pro obce

Finance

„V Armádě spásy počítáme až na výjimky mezi chudé naprosto všechny klienty. Co se týká dluhů, patří právě lidé s nižšími příjmy mezi nejohroženější skupiny obyvatel. Přitom není nic, co by člověka demotivovalo více, než jsou právě dluhy. Ty totiž člověku často říkají, že nic nemá smysl a nemá cenu se snažit,“ doplňuje Jan František Krupa, který v Armádě spásy působí jako národní ředitel sociálních služeb.

Řešení situace dlužníků nebývá jednoduché, a Armáda spásy tak často vyhledává pomoc advokátů. Ti zjišťují, jakým přesně exekucím dlužníci čelí a na řešeních konkrétní situace spolupracují také se sociálními pracovníky. Díky tomuto postupu získali sociální pracovníci před zahájením obou akcí Milostivého léta seznam dlužníků, u kterých by využití akce připadalo v úvahu.

Lidé v těžké ekonomické situaci se obrací také na veřejného ombudsmana, kterým je Stanislav Křeček. Ten má ale velmi omezené možnosti, a soustředí se tak spíše na poskytování informací a vysvětlování, jakým způsobem se lze do oddlužovací akce zapojit. Křeček je zároveň příznivcem snahy rozšířit oddlužovací akce také na další dlužníky, například na ty, u kterých exekuci provádí sám úřad bez účasti exekutora.

Splatil jeden dluh, zmizelo 13 exekucí

Druhý dech, který Milostivé léto některým dlužníkům přineslo, ilustruje mluvčí Armády spásy Tereza Melišová na příběhu jednoho z jejich klientů. Toho o akci informovala sociální pracovnice Barbora Smolíková z Centra sociálních služeb Staňkova Armády spásy v Brně.

Společně s ním probrala, na jaké pohledávky se bude Milostivé léto uplatňovat, a nakonec se domluvili na pohledávkách, které vůči němu má Dopravní podnik města Brna, kde dluh činil 25 377 korun. Tuto částku klient zaplatil. Nyní je tedy nejen bez dluhu vůči dopravnímu podniku, ale navíc se zbavil také 13 dalších exekucí činících přes 300 tisíc korun.

„Pan L. konečně viděl šanci v bezvýchodné situaci svých několikatisícových dluhů. Sám si byl vědom toho, že Milostivé léto mu nesplatí veškeré dluhy, avšak každý splacený dluh bral jako výhru,“ popisuje Smolíková.

„Tato ‚výhra‘, jak to sám nazýval, ho posunuje blíže k osamostatnění se. Po dlouhé době si našel práci, a to i přes jeho špatné psychické zdraví. Zařídil si splátkové kalendáře u dalších institucí, u kterých má další dluhy a z výplaty je měsíčně splácí. Možnost uhradit část svých dluhů dodala panu L. druhý dech a po dlouhé době vidí svoji situaci pozitivněji,“ uzavírá příběh.

Druhé milostivé léto využil jen zlomek dlužníků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám