Hlavní obsah

Ke vpádu na ruské území se přihlásili také Poláci

Nedávného pozemního útoku v ruské Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou se po boku ruských protikremelských partyzánů zúčastnili také dobrovolníci z Polska. V nově zveřejněném prohlášení se k účasti na operaci přihlásil takzvaný Polský dobrovolnický sbor (PKO), který zároveň zveřejnil několik videí.

Foto: Profimedia.cz

Následky bojů u města Šebekino v ruské Bělgorodské oblasti. Ilustrační foto

Článek

„Každý se nás ptá na jednu otázku, zda jsme se účastnili operace v Bělgorodské oblasti. Odpověď je jednoznačná: Samozřejmě, že ano!“ napsali zástupci PKO ve svém profilu na síti Telegram.

„Informace o naší účasti na operaci byla z bezpečnostních důvodů zveřejněna s velkým zpožděním,“ vysvětlují zároveň.

O oznámení informovala televize Polsat, magazín Wprost a další polská média. Jedno z videí zachycuje skupinu polsky mluvících bojovníků, kteří se zřejmě zmocnili ruského obrněného vozidla BTR-80.

„Polský dobrovolnický sbor se na plnění bojového úkolu podílel společně s Ruským dobrovolnickým sborem. Spojují nás nejen bratrská pouta ve zbrani, ale také osobní přátelství a kamarádství. Zasahovala první útočná skupina sboru. Všichni se vrátili z plnění úkolu v pořádku. Zadaný úkol byl úspěšně dokončen,“ pokračují zástupci PKO.

Ruský dobrovolnický sbor (RDK) je vedle Legie Svoboda Rusku (LSR) jednou ze dvou skupin ruských povstalců, jež se k výpadům v Bělgorodské oblasti přihlásily. Zakladatelé RDK jsou přitom spojováni s extrémní pravicí či neonacismem.

Polský dobrovolnický sbor je první jednotkou v rámci ozbrojených sil Ukrajiny složenou výhradně z Poláků, jeho vznik byl oznámen v únoru a první informace o cvičeních se objevily o měsíc později, připomněla nyní televize Polsat. Dodala, že už v květnu příslušníci této jednotky hlásili účast v bojových operacích na Ukrajině v okolí Záporoží a Bachmutu.

Na ruské straně hranice přituhuje. Evakuují se tisíce lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám