Největší protesty od pádu socialismu. V Polsku demonstrovaly statisíce lidí

Největší protesty od pádu socialismu. V Polsku demonstrovaly statisíce lidí
Ve Varšavě vyšly v neděli do ulic statisíce účastníků protestního pochodu, který svolala liberální opoziční strana Občanská platforma. Cílem demonstrace je mobilizovat voliče proti konzervativní vládě, již opozice obviňuje z narušování principů demokracie.
Organizátoři uvedli, že protest bude "největší za posledních 30 let". Účast s odvoláním na informace radnice odhadli na půl milionu lidí, napsala agentura AFP. Demonstrace se konají také v dalších velkých městech, včetně Krakova a Štětína, podotkl portál Onet.
Předseda Občanské platformy a bývalý premiér Donald Tusk demonstraci vyhlásil na výročí prvních polosvobodných voleb z roku 1989. "Chci, aby lidé viděli, že mají moc měnit chod věcí," řekl Tusk tento týden časopisu Newsweek. V čele průvodu s ním šel i nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý šéf odborového svazu Solidarita Lech Walesa a varšavský starosta Rafal Trzaskowski, jenž patří k polské opozici.
"Radnice v tuto chvíli odhaduje (účast) na 500 000 lidí," řekl AFP mluvčí organizátorů pochodu Jan Grabiec. Tusk během svého projevu označil dnešní pochod za největší demokratické shromáždění v historii demokratického Polska. "Je nás v ulicích Varšavy půl milionu, to je absolutní rekord," prohlásil podle serveru TVN 24.
Foto: Reuters
ČTK Reuters ČTK, Reuters
4. 6. 2023 17:29
Ve Varšavě vyšly do ulic statisíce účastníků protestního pochodu, který svolala liberální opoziční strana Občanská platforma. Cílem demonstrace je mobilizovat voliče proti konzervativní vládě, již opozice obviňuje z narušování principů demokracie. Organizátoři odhadli účast na půl milionu lidí, demonstrace se konaly také v dalších velkých městech, včetně Krakova a Štětína.
 

Právě se děje

Další zprávy