Djokovič v Paříži překonal Nadala. Na French Open vyhrál i 17. osmifinále

4. 6. 2023, 17:48
Aktuality 29
FRENCH OPEN - Novak Djokovič (36) udržel neporazitelnost v osmifinále French Open. Dvojnásobný šampion hrající svůj celkově 19. grandslam na pařížské antuce porazil opět beze ztráty setu 6:3, 6:2, 6:2 peruánského outsidera Juana Pabla Varillase (27) a 14. rok po sobě a celkově posedmnácté postoupil do čtvrtfinále Roland Garros, čímž překonal rekord Rafaela Nadala. Letos v něm narazí na Karena Chačanova (27).
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič po nepříliš povedené antukové přípravě zvládl první čtyři zápasy na Roland Garros bez ztráty setu a dnes navíc poprvé nemusel ani jednou do tie-breaku.

Bez slitování ukončil nečekanou cestu turnajem Juana Pabla Varillase. 27letého Peruánce, který hrál v Paříži teprve podruhé v hlavní soutěži grandslamu a po třech pětisetových bitvách slavil první tři vítězství, přehrál 6:3, 6:2, 6:2.

Varillas nedokázal navázat na předchozí výhru nad Hubertem Hurkaczem a první skalp hráče TOP 15. Ve svém vůbec prvním střetnutí s hráčem TOP 5 začal nervózně brzy prohrával 0:4. Pak se sice osmělil a světovou trojku dokonce brejknul, Djokovič už pak ale žádný servis neztratil a po dvou hodinách outsidera bez potíží vyřadil.

"Na kurtu vyzařovala energie. Z publika i ode mě samotného. Opravdu jsem si to užil, byl to můj nejlepší výkon na turnaji," pochvaloval si Djokovič, který vylepšil svou skvostnou bilanci v osmifinále French Open na 17:0.

"Přišel v pravý čas, když se dostáváme do druhého týdne a zápasy jsou čím dál těžší. Přichází větší výzvy a já jsem spokojený s tím, jak hraju a jak se cítím. Takže se už těším na další výzvu," zůstává bojovně naladěný rodák z Bělehradu. V Paříži vyhrál 89 ze 105 zápasů.

Šampion z let 2016 a 2021 hraje na Roland Garros podevatenácté a posedmnácté postoupil do čtvrtfinále, čímž překonal rekord čtrnáctinásobného šampiona Rafaela Nadala. V metropoli Francie usiluje o rekordní 23. grandslamový titul, který by mu zajistil návrat na post světové jedničky.

"Cítím se teď rozhodně líp, než v předchozích měsících. Posledních 10 dní bylo mých nejlepších od Australian Open, takže je to dobré. Je to pozitivní zpráva. Musím jen pokračovat a nepřemýšlet příliš dopředu. Ale jsem na dobré cestě," dodal Djokovič.

Jeho dalším soupeřem bude Karen Chačanov (h2h 8:1). Jedenáctý nasazený po nepovedeném začátku zápasu a nakonec až třech a půl hodinách boje zdolal 1:6, 6:4, 7:6, 6:1 Itala Lorenza Sonega a postupem do čtvrtfinále French Open vyrovnal své maximum z roku 2019.

"Hráli jsme set a půl a já si říkal, co to tu provádím. On létal po kurtu a trefoval všechny údery. Vůbec jsem nevěděl, co dělat. Mohl jsem jen bojovat a věřit. Ve třetím setu se to trochu zlomilo. Otočil jsem tie-break a stejně jako v předchozím zápasu jsem nakonec nějak vyhrál," komentoval Chačanov, který si zajistil návrat do TOP 10.

"Fyzicky i psychicky se během své kariéry posunuju. Když prohráváte set a půl, tak jste skoro ve sprše. Ale vím, že hlavně na grandslamech ještě nějakou šanci dostanu a i když nehrajete dobře, můžete zápas otočit. Takže na grandslamech se cítím nejlépe," dodal semifinalista posledních dvou grandslamů.

Alcaraz nedal šanci Musettimu

Carlos Alcaraz na svém prvním grandslamovém turnaji v roli nasazené jedničky stále nemusel řešit větší problémy. Dnes v Paříži po suverénním výkonu porazil snadno 6:3, 6:2, 6:2 Itala Lorenza Musettiho, oplatil mu porážku z loňského finále v Hamburku a postupem do čtvrtfinále obhájil loňský výsledek.

"Úroveň mé hry dnes byla vynikající. Snažil jsem se hrát hodně aktivně, útočně. Jsem rád, že jsem tohle kolo přežil bez problémů, i když se mi to soupeř snažil zkomplikovat," komentoval Alcaraz, který vylepšil svou letošní bilanci na 34:3, z toho 24:2 na antuce.

"Snažím se nepřemýšlet o tom, že jsem světovou jedničkou a favoritem turnaje. Hážu to za hlavu. Snažím se jen hrát tenis a užívat si ho. Pořád se usmívat, to je pro mě klíč. Získávat úspěchy s úsměvem a aby si lidé užívali mou hru. To je to, oč v tenise jde," řekl svěřenec Juana Carlose Ferrera, který přesně před 20 lety v Paříži triumfoval.

"Je pro mě moc důležitý. Je to můj kamarád, můj trenér. Je to takový můj druhý táta. Začali jsme spolu pracovat už někdy v mých 15 letech a strašně moc jsem se toho od něj naučil. Prošel jsem s ním každou kategorií. Taky byl světovou jedničkou. Pro mě je důležité zlepšovat se na kurtu i mimo něj a právě v tomto ohledu mi hodně pomáhá. Díky němu se můžu formovat i jako osobnost," dodal sebevědomý mladík z Murcii

Alcaraz po triumfu na loňském US Open prodloužil svou neporazitelnost na grandslamech na jedenáct utkání. Letos na Australian Open kvůli zranění nestartoval.

O první semifinále na pařížské antuce si zahraje s předloňským finalistou Stefanosem Tsitsipasem, kterého porazil ve všech čtyřech vzájemných duelech. Naposledy uspěl v dubnu ve finále domácího antukového turnaje v Barceloně.

"Už jsme spolu odehráli spoustu dobrých zápasů. Budu se muset hodně soustředit, je to velmi těžký soupeř. Hlavně na antuce má vynikající hru," uvědomuje si Alcaraz.

24letý Řek Tsitsipas po rozpačitém prvním setu, v němž prohrával 1:3 a využil až čtvrtý setbol, porazil 7:5, 6:3, 6:0 rakouského outsidera Sebastiana Ofnera a potřetí postoupil do čtvrtfinále French Open.

• FRENCH OPEN 2023 •
Francie / Paříž, antuka, 38.000.000 eur
nedělní výsledky (04. 06. 2023)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Musetti (17-It.) 6:3, 6:2, 6:2
Djokovič (3-Srb.) - Varillas (Peru) 6:3, 6:2, 6:2
Tsitsipas (5-Řec.) - Ofner (Rak.) 7:5, 6:3, 6:0
Chačanov (11) - Sonego (It.) 1:6, 6:4, 7:6 (9:7), 6:1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Kandinsky1
Když tehdy na FO prohrál Nadal se Soderlingem, tak se řešilo nějaké jeho zranění, o co šlo?
Případnému pamětníkovi vřele děkuji.
Reagovat
Kandinsky1
Shodou okolností, byl to ročník, ve kterém naposled chyběl Djoko ve ČF.
Reagovat
Paixx
Hned potom vynechal obhajobu ve Wimbledonu kvůli kolenům, takže nejspíš ta kolena, zrovna v tom roce je měl obě otejpované už od Austrálie.
Navíc měl před RG snad fyzicky nejnáročnější antukové jaro, viz maratony s Djokovicem v Monte Carlu, Římě a Madridu. Do toho měl tenkrát taky psychický problémy kvůli rozchodu rodičů.
Takže za mě asi takhle
Reagovat
Kozoroh
Na kolena se pouze Rafa vymluvil. Po šokující porážce na RG si nevěřil na obhajobu titulu ve Wimbledonu. Rafa když si nevěří na triumf, tak turnaje vynechává.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Přesně tak.... Kdyby se choval jako sportovec a ne jako vychcanek, tak by procento jeho vítězství bylo mnohem menší. To jeho chatrné ego až na půdu je k pousmání.smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Jojo.... Další nesporný důkaz o tom, že Nadal může Nolemu leda leštit rakety a tenisáky. Vždycky za Nolem. Takový chudý manacorský příbuzný.
Reagovat
Kandinsky1
re: leštit raketu a tenisáky
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
:)))))smile
Reagovat
Patik
No nerobil by som z toho Alcaraza tenisového poloboha mne príde v zápase s Djokovicom stále ako outsider jednak ešte nehral s Djokovicom na grandslame na tri víťazné a nezabúdajme nato ze Djokovic ma v porovnaní s Alcarazom trosku iné skúsenosti častokrát vyhraval zápasy aj keď bol na kurte horším hráčom.. Novak nemusí hrať špičkový tenis nemusí mať špičkovú formu..je v dostatočnej forme nato aby vedel držať krok potrebuje však zvládať kľúčové momenty a to on vie snáď najlepšie..Ale nepredbiehajme Carlos môže stále vyhucat s Tsitsipasom ako vyhucal so Zverevom ktorý je na GS biedny.
Reagovat
srnecek
No, na Chacanova to ešte asi stačiť bude, ale v prípadnom semifinále ho ako favorita nevidím. Jedine, že by naďalej zvyšoval level svojej hry a mal svoj deň. Vtedy by tam určitá šanca bola.
Reagovat
jackiec
Tak kurzově nebude favorit, ale je možná jediný kdo může na tři vítězné Carlita na antuce porazit.
Reagovat
No-le
Kdepak, teď jsem viděl zápas s Musettim. To je naprosto nehratelné! I pro Novaka. Vždyť Alcaraz hrál s Italem stejně jako Novak s Varillasem, akorát, že to je hráč - nevím.. druhé stovky?? Jediný, kdo by tady mohl Alcaraze zastavit je zdravý Nadal...
Reagovat
Pe3k
Zdravý Nadal? Tento pojem neexistuje, to je jenom taková chiméra.
Reagovat
turista
Novak nebude favoritem pokud se střetnou. Ale pro Novaka nikdy nikde není žádný soupeř nehratelný pokud Nole není někde v lese.
Reagovat
Kozoroh
No1e už vyhrál několik grandslamů, kde jeho soupeř působil opticky lépe, ale Novak ho ve vzájemném zápase přesvědčivě porazil - Rafa na AO 2019, Medvěd na AO 2021 či Fed ve Wimbledonu 2015. Pravděpodobný střet Novaka s Carlosem je otevřenou záležitostí a No1e určitě se svým týmem pracuje na strategii proti Alcatrazovi.
Reagovat
turista
Souhlasím. Ale Rafa na AO 2019 zářil pouze do finále. Ve finále celý zápas tahal za kratší konec.
Reagovat
Kandinsky1
Snad nikdo ho nevidí jako favorita.
Reagovat
Marduch
Za mě priorita dostat se konečně do rytmu velkých zápasů nejpozději do Wimbledonu se, zdá se, daří, postup do SF by byl splnený úkol.
Reagovat
Nola
smile nikto z nas necaka, ze by mohol tu nejak urvat titul, dolezita je zapasova prax, Carlitos dnes famozny
Reagovat
Pe3k
Cože Nolka? Spousta fandů Djokovice čeká titul. Mluvit za ostatní se nevyplácí. Djokovic je po Alkarazovi druhý největší favorit a ty napíšeš, že nikdo o něj nečeká titul? Stačí si odmyslet Karlose a titul je jeho.
Reagovat
srnecek
Až také jednoznačné to nie je. To, že Nole nie je v ultra móde, je zrejmé. Svoje zohráva vek, forma, zápasová prax...Ako jeho fan dúfam, že titul je možný. Ale zároveň viem, že okolností by museli byť veľmi naklonené, že to nie je vyslovene o ňom. Na tomto turnaji ho okrem Carlita môžu (aj mohli) dať dole viacerí.
Vo wimbledone to bude dúfam viac o ňom.
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
Tweener
Kdo ho na tomhle turnaji mohl dát, když zatím neztratil ani set? Pokud dá Alcaraze (a před ním Chačanova), tak to ve finále zvládne proti komukoliv z trojice Ruud, Rune, Zverev ( jiného z Dolni půlky pavouka ve finále nečekám)
Reagovat
turista
Dnes Novak i Carlos excelovali. Pokud Novak přejde přes Chacanova tak to bude předčasné finále ať už s Carlosem nebo se Stefanosem. Druhé SF by měl získat Saša Zverev. Zlepšuje se a je zkušený.
Reagovat
No-le
Exceloval hlavně Alcaraz, vždyť Peruánec nebyl žádný soupeř...smile
Reagovat
srnecek
minimálne Fokina áno. Ak by tie 2 tiebreaky skončili opačne, neviem, či by mal dosť síl na otočku...
Reagovat
jackiec
Na ak, kdyby apod. se nehraje, Srb je jediný kdo může Carlita zastavit, pokud ho porazí tak ve finále proti komukoliv vyhraje hlavně zkušenostmi a hlavou!
Reagovat
srnecek
viem, že na ak, keby a pod. sa nehrá, ale bavíme sa o forme hráčov, o úrovni hry....a z tohto pohľadu sú (boli) na antuke v pavúku FO hráči, ktorí sú mu min. vyrovnaným súperom. Mnohokrát rozhodujú maličkosti, niekedy je to len 1 jediná loptička (nehovorím o mečbole).
Do fanúšikovských názorov a úvah sa tak trochu premietajú chcenia a emócie (či už pozitívne alebo negatívne). Ale aj o tom je tento portál - že si vieme niečo verejne zapriať, aj keď často nepriamo a okľukou, a podeliť sa o pocity a názory s niekým iným. A to je fajn....
Reagovat
turista
Je otazné zda by Davidovich-Fokina udržel svůj level hry třeba 5 hodin. A první tiebreak byl jednoznačně pro Novaka. Druhý byl těsný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist