Svitolinová porazila Kasatkinovou i posedmé. Osm měsíců po porodu je ve čtvrtfinále grandslamu

4. 6. 2023, 19:11
Aktuality 58
FRENCH OPEN - Elina Svitolinová (28) pouhých osm měsíců po narození dcery slaví skalp hráčky Top 10 a postup do čtvrtfinále grandslamu. Na French Open porazila v pikantním ukrajinsko-ruském souboji 6:4, 7:5 světovou devítkou a loňskou semifinalistku Darju Kasatkinovou (26), s níž vyhrála i sedmý vzájemný duel, a po triumfu ve Štrasburku se dál veze na vítězné vlně na francouzských antukových dvorcích. O první semifinále na pařížské antuce a vyrovnání grandslamového maxima si zahraje s Arynou Sabalenkovou (25).
Elina Svitolinová (© Profimedia)

Elina Svitolinová loni na jaře kvůli těhotenství přerušila kariéru a už na začátku dubna se do turnajového kolotoče vrátila. Pouhý rok po svém posledním zápasu a půl roku po říjnovém narození dcery Skai, kterou má s francouzským tenistou Gaëlem Monfilsem.

Zpočátku se rozehrávala i na menších akcích ITF, ale z výher se příliš často neradovala.

První vítězství na okruhu WTA si připsala až na čtvrtý pokus teprve minulý týden ve Štrasburku, od té doby už ale pouze vyhrává. Odehrála osm zápasů, ale přemožitelku nenašla.

Před osmi dny v historické metropoli Alsaska proměnila své 20. finále v 17. titul a první od srpna 2021 a dnes ukončila stejně dlouhé čekání na skalp hráčky TOP 20.

Na svém prvním grandslamu, jehož program musí skloubit s péčí o dceru, si vyšlápla na světovou devítku Darju Kasatkinovou. Oblíbenou soupeřku porazila 6:4, 7:6 a vyhrála i sedmý vzájemný duel.

Úvodní set ukrajinská tenistka rozhodl ziskem čtyř gamů v řadě. Ve druhé sadě otočila vývoj z 0:2 na 5:3, ale vyhráno neměla. Přestože dvakrát podávala na vítězství a měla i mečbol, v klíčových momentech jí 'ztěžkla' ruka. V tie-breaku ale i díky výrazné podpoře fanoušků strhla vítězství na svou stranu.

"Darja má hodně jedinečný herní styl. V přípravě na tenhle zápas jsem se snažila řešit taktiku. Děje se toho tady opravdu hodně a jsem vážně ráda, že to skončilo ve dvou setech," usmívala se v pozápasovém rozhovoru na kurtu manželka domácího oblíbence Gaëla Monfilse.

"Všem moc děkuju za tu obrovskou podporu, jsem vám moc vděčná. Je to neuvěřitelné. Gaël říkal, že jste skvělí a to se mi tu jen potvrzuje. Děkuji za tu velkou podporu," rozplývala se nad přízní publika bývalá světová trojka, jež porazila hráčku TOP 10 poprvé od dubna 2021.

Vítězka Turnaje mistryň 2018 postoupila do čtvrtfinále French Open již počtvrté v kariéře, čímž vyrovnala své pařížské maximum z let 2015, 2017 a 2020.

"Je to neuvěřitelné. Loni jsem na konci roku rodila a vůbec jsem netušila, že tady budu schopná hrát. A už vůbec by mě nenapadlo, že budu hrát takhle dobře. Je to pro mě speciální pocit, že jsem tu došla takhle daleko. A rozhodně jsem motivovaná dát ze sebe to nejlepší i do toho dalšího zápasu," věří v další úspěch Svitolinová.

O vyrovnání nejlepšího grandslamového výsledku z Wimbledonu 2019 a US Open 2019 si zahraje se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou, s níž má vyrovnanou vzájemnou bilanci 1:1.

Sabalenková si odbyla vítěznou premiéru v osmifinále French Open, když americkou finalistkou z roku 2018 Sloane Stephensovou udolala 7:6, 6:4 a vyhrála tak i čtvrtý vzájemný souboj. A to i přesto, že v prvním setu ztratila vedení 5:0 a ve druhém 4:2.

24letá Sabalenková soupeřku přestřílela na vítězné údery 24:5, ale zároveň udělala více než dvojnásobek nevynucených chyb (40:19).

"Dnes to byl šílený zápas. Na začátku jsem hrála dobře a nakonec jsem měla štěstí, že jsem první set vyhrála. Děkuju fanouškům, že tu vytvořili tak skvělou atmosféru," řekla vítězka letošního Australian Open po premiérovém utkání žen v rámci pařížské night session.

"Žádný velký tlak to na mě nebyl. Spíše jsem měla trochu strach, že lidi na náš zápas nepřijdou, ale nakonec jich dorazilo opravdu hodně a bylo to úžasné. Snad je to pozvánka k tomu, aby zápasy žen byly v night session i v dalších dnech," dodala rodačka z Minsku.

• FRENCH OPEN 2023 •
Francie / Paříž, antuka, 38.000.000 eur
nedělní výsledky (04. 06. 2023)
• Dvouhra žen - osmifinále •
Muchová (ČR) - Avanesjanová (-) 6:4, 6:3
Sabalenková (2) - Stephensová (USA) 7:6 (7:5), 6:4
Svitolinová (Ukr.) - Kasatkinová (9) 6:4, 7:6(7:5)
Pavljučenkovová (-) - Mertensová (28-Belg.) 3:6, 7:6 (7:3), 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

58
Přidat komentář
Holahej
Z dálky se pozdravili
Kasatkina se jasně postavila proti válce a Putinovi
Svitolina to ví a několikrát jí poděkovala.

https://twitter.com/i/status/1665629954783027200
Reagovat
tommr
sice jsem výhru přál víc Kasatkině, ale jedno pozitivum výhra Svitoliny přece jen má: Petra už má jistotu že i po FO zůstane v top-10 ...
Reagovat
makro99
Tak Petra měla solidní antukovou sezónu....
Reagovat
tommr
jj na antuce prohrála jen dva zápasy. To není vůbec špatný ... smile
Reagovat
makro99
:) no to je fakt, je to vlastně její 2. životní sezóna na antuce.. :)
Reagovat
lvicek
A jak jsme si rikali pred antukou - urcite si nahraje slusny bodovy polstar na tu top desitku :D. To jsou ty predikce...
Reagovat
Kandinsky1
Celkem by mě zajímalo vysvětlení Frantíků, proč na jednu Ukrajinku, kvůli nepodání ruky, pískají a na druhou ne.
Reagovat
George_Renel
Protože je hrdinka. Vzala si černocha a ještě k tomu Francouze. Mimochodem po zápase se chovala sympatičtěji Ruska než ona, pro kterou jako by soupeřka neexistovala.
Reagovat
baba
ano, to je pořád řečí, že když se někdo zřetelně a jasně vysloví, nebude šikana a ejhle, Kosatka jasně řekla ne Rusku a stejně ji ruku nepadají. Je to jasné, jsou to všechno jenom kecy .....
Reagovat
baba
oprava - ruku nepodají
Reagovat
annah
Měla jsem dojem,že ji Svitolina pozdravila pohledem. Podívala se na ni u empajru.
Reagovat
Kandinsky1
Ale toho by si diváci těžko všimli.
Reagovat
Vlk-v-trave
Nepozdravila...ani pohledem, nebo ja si teda nic takoveho nevsiml, naopak totalne ji ignorovala...jak vsechny RUS,BEL... ta to ma jasne nastavene a strhla tim vsechny hracky z Ukrajiny, ktere k tomu vyzvala... paradoxni na tom je, ze ona je spis uz Francouzska nez Ukrajinka... a spis takovy klasicky moralizator revolucionar v teple mimo UK.

Me je uz vic teda sympaticka Kosatka, ktera rozhodne vedela, ze ta ji ma nekde, ale byla schopna sportovne podekovat souperce k vykonu... prekvapila mne... a rozhodne ma horsi situaci, nez nejaka Sabalenka, nebo Azarenka, ktere se herecky hrouti furt a na ruzne zpusoby...
Reagovat
makro99
jasně, psalo se to tu včera; obě se pozdravily a ukázaly si vzájemně palec nahoru, obě o sobě mluvily vstřícně i pak na tiskovce - akorát že stejně jak v Paříži, tak tady někteří budou pořád dokola bučet a rozeštvávat...
Reagovat
Vlk-v-trave
Je to mozne...
...ono to je nakonec jedno, jestli se pozdravi nebo ne, ale me je stejne ta Daria vic sympaticka:)
Reagovat
makro99
tady to máš popsaný i s krátkým videem, čtvrtá zpráva:
https://twitter.com/quentinmoynet?lang=cs
Reagovat
Vlk-v-trave
diky moc, fakt jsem si vubec nevsiml... to zase ukazuje, ze jak clovek neni na miste, tak hodnoti spatne.:)

Jdu se vyliskat:D)

Ale Monfilsovou asi moc nikdy nepoberu, ani drive, ani ted moc ne...mam uz radeji tu Tsurenko:)
Reagovat
makro99
Rozumím, Elina k těm a priorním odsudkům svádí, vždycky působila poněkud provokativně...:)
Ale teď se obě holky snažily, obě byly v rámci celé té, pro všechny aktérky nanejvýš nepříjemné doby, uměřeně vstřícné... a stejně to obě zase schytávají...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jo.., tak ja obecne ukrajinky chapu s tim postojem, ale fakt spis ty, ktere znam osobne a jejich pribehy, a fakt nemaji uz jinou moznost nez byt mimo UK. Ztraty domu, rodicu atd. vykopani k nejakym vzdalenym pribuznym do jineho statu...nevim ani, co na to ani rict...
....snad, ze asi to me potom drazdi vzhledem k tem ruznym akcim...s podavanim ruky atd. sportovni prkotiny... a nakonec je to preci jedno:) Hlavne aby si nevzajem narvaly vlasy:)
Ono asi nakonec u tech holek se max. muze stat, ze se mezi sebopu nebudou bavit, coz je asi lepsi nez po sobe strilet...:)
Reagovat
makro99
https://twitter.com/DKasatkina
a nejlepší podívat se, co o tom říká sama Daria:
"Me and Elina showed respect to each other after a tough match"...
Reagovat
Vlk-v-trave
diky:)
Reagovat
Vlk-v-trave
...to me ale fakt potvrzuje, proc mi je Kosatka vic sympatictejsi:)
Ale Eline omluva...v pristim zapase ji budu fandit:) Snad to odcinim:)

Jeste jednou diky.
Muj aut dost mimo kurt, a buhuzel jsem i trefil sberacku micku:)
Reagovat
makro99
Jo, Daria je sympatická... až na to druhý kolo teda smile
Elina příští zápas se Sabalenkou? No to zas bude.. a tenisportal radši neotvírat... Elina-Daria, tady si "panslavisti" asi moc nevybrali... ale Elina-Aryna, to zas tady naběhne propagandistická úderka naplno...
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak nejvetsi trhlina u "panslavistu" bude orientace Kosatky a manzel Monfilsove:)))
Reagovat
makro99
no právě :) tady těžko určit dekadentnější odpadlici...
Reagovat
annah
smile
Reagovat
makro99
Jinak výjimečně i co se týče tenisové stránky toho zápasu - Elina bývala vždycky elitní defenderka, tak sem docela zvědavej, jak si s tou brutální silou Sabalenky teď dokáže (ne)poradit...
Reagovat
Vlk-v-trave
No, ja bych rekl, ze ten zapas bude o Aryne...:)
Ale uvidime, trebas Elina prekvapi.
Reagovat
makro99
Určitě, to sou v podstatě všechny zápasy Sabalenky poslední dobou.. ale vzpomněl sem si, že Elina dřív uměla hru otrávit ledasjaké ranařce, a zvlášť na takto pomalé antuce... uvidíme;
s výhledem na vyhlížené semifinále by to určitě nebylo od věci ;)
Reagovat
Vlk-v-trave
V SF jeste ani nejsem mentalne...:)

Zatim cekam na QF, ale nemam nejake postupove ambice, ktere bych od ni ocekaval... za mne uz splnila vic, nez jsem cekal...nebot spis jsem cekal po prvnim kole aktivni pripravu na travu:)
Reagovat
paddy
a já jsem mentálně ve Wimbledonu, a to po celý rok smile smile
Reagovat
Vlk-v-trave
I tenisem...:)
Reagovat
tommr
obě jsou to strašný pinkalky ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Nahodou Daria ma zajimy styl:) To BH me celkem bere...
Pravda asi se to ted nehodi do toho schematu moderniho tenisu, ale me se to libi...
Ikdyz mnohem vic pochopitelne Muchova:)
Reagovat
turista
Kosatka hraje trochu jako Nadal, vysoké topspiny z obou stran.
Reagovat
makro99
je to určitě atypická, tedy vlastně docela zajímavá hráčka...
Reagovat
turista
Ano. A velmi solidně jí to funguje ten herní styl.
Reagovat
aligo
Hrála skvěle. Super zápas i úspěch takhle brzo po porodu. Škoda jen těch tupých komentářů...smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
makro99
bohužel, o tenise si tady toho člověk přečte čím dál tím míň...:/
Reagovat
Blondie
Výborně, Elino smile
Reagovat
zfloyd
ale byla to teda fuška
Reagovat
EllNino
Sice nenasazené, ale ve čtvrtinále naprosto po právu smile
Reagovat
vavrinec
smilesmile
Reagovat
aligo
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nasťu jsem tu ještě hrát neviděl, jinak souhlas.

Amazonka otočila TB servisy nebo co se tam stalo?smile Velká škoda, když už Slůně stáhlo náskok 5:0.smile
Reagovat
PetaM
Nechce jí Monfils znovu oplodnit? Stejně je teď zraněný, tak ať jí dá.
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Blondie
A tohle je co za buranský a neskutečně hloupý komentář?
Reagovat
PetaM
Co je prosím buranského na oplodnění? Dělá to celý svět. ;) Tak si tu nehraj na svatou.
Reagovat
Kandinsky1
Asi jsi měl napsat, ať ji naštěká do boudy.
Reagovat
PetaM
Ale to by bylo buranské. Oplodnění je naprosto běžná věc.
Reagovat
smazaný uživatel
Buranský je tvůj komentář.
Reagovat
PetaM
To je tvůj názor. ;)
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
IngStavinoha
teď to nějakou dobu vypadá spíš jen mezi uši smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist