TOPlist

WWDC je tu! Apple ukáže iOS 17, watchOS 10 a snad i revoluční brýle

iphone 14 pro dynamic island 1
  • Apple WWDC23 odstartuje už zítra (5. června v 19:00)
  • Dočkáme se nového iOS 17, macOS 14 a také watchOS 10
  • Očekávají se také hardwarové novinky, zejména pak headset pro smíšenou realitu

Již příští týden v pondělí bude Apple pořádat svou výroční konferenci Worldwide Developers Conference 2023 (WWDC23). Ta potrvá 5 dní a na jejím začátku bude tradiční zhruba 1,5hodinová konference streamovaná na internet, během níž Apple uvede nové softwarové aktualizace pro iOS, iPadOS, watchOS, macOS, tvOS a dost možná i pár hardwarových novinek. Čeho se v pondělí 5. června dočkáme?

iOS 17

Největší očekávání jako již tradičně směřují k premiéře iOS 17. Systém by měl být na novinky rozhodně bohatší než loňská verze iOS 16. K tomu bychom si i přáli, aby byla aktualizace o poznání stabilnější než před rokem. Jaké novinky v iOS 17 očekáváme?

  • Ovládací centrum – první velký update této funkce od iOS 11, Ovládací centrum by mělo dostat širší možnosti konfigurace a zbrusu nové přepínače
  • Zdraví – Apple opět vsadí úsilí na zdraví, vylepšit má design a přehlednost aplikace, přibude také možnost zaznamenat svou náladu
  • Instalace aplikací – s iOS 17 by mělo být poprvé možné instalovat aplikace z obchodů a zdrojů třetích stran, nejen z App Store
  • Chytrý displej – nedávná spekulace hovoří o tom, že z iPhonu položeného na šířku se při nabíjení stane chytrý displej zobrazující notifikace a zajímavé informace v úplně nové grafice
  • Zpřístupnění – zapomenout nesmíme na funkci převodu textu na hlas, respektive možnosti naučit iPhone hovořit vaším hlasem, popřípadě hlasem vašich blízkých

iOS 17 podle dostupných informací dorazí ve stejném okně jako jeho předchůdci – tedy se startem prodeje nových iPhonů 15. Předběžně tedy očekávejte nový iOS 17 někdy v druhé polovině září. Podpora by měla být zajištěna pro iPhone 8 a novější.

watchOS 10

Také nová aktualizace pro hodinky by měla být v mnohém revoluční. Počítá se s novým zpracováním widgetů (komplikací) na hlavní obrazovce s ciferníkem. Uniklo též, že Apple zpřístupní digitální korunku uživatelům a třetím stranám. V neposlední řadě by nový háv zasloužilo menu aplikací, které se od začátku nijak nezměnilo.

watchos 9 06
Chytré hodinky čeká malá revoluce softwaru

Objevovaly se i zprávy o tom, že watchOS 10 bude největší aktualizací hodinkového systému na Apple Watch v historii, fanoušci chytrých hodinek se tedy mají na co těšit. V tuto chvíli bohužel netušíme, jaké hodinky na aktualizaci dosáhnou. S velkou pravděpodobností bude watchOS 10 vyžadovat Apple Watch Series 5 a novější.

macOS 14

O updatu pro počítače Mac jménem macOS 14 toho zatím víme zdaleka nejméně. Apple dokázal celkem schopně ukrýt veškeré spekulace a v tuto chvíli skutečně není jasné, s čím nová aktualizace přijde.

Dohady se jako již tradičně vedou ohledně jména. Aktuální macOS 13 nese označení Ventura. Lovec úniků Parker Ortolani dal dohromady seznam míst ve státě Kalifornia, které si Apple zaregistroval u patentového úřadu, ale dosud je pro své macOS nepoužil. Najdete tam třeba Diablo, Condor, Grizzly či vloni hojně spekulovaný Mammoth.

Hardware – AR headset a nové počítače

K WWDC čas od času patří i hardwarové novinky. V uplynulém roce se zdaleka nejvíce hovořilo o headsetu pro virtuální, respektive rozšířenou, respektive smíšenou (též hybridní) realitu. Toto nositelné zařízení prý Apple vyvíjí již dlouho a mělo by po čase být novou „one more thing“, o které se bude dlouho hovořit.

Přístroj by měl mít podobu klasického headsetu či chytrých brýlí. Poháněn má být extrémně výkonným čipsetem přímo od Applu, z další výbavy se sluší zmínit třeba dvojice 4K MicroOLED displejů, 16 GB RAM, několik kamer a senzorů okolního prostředí a také čtečka oční duhovky. Celý headset by měl běžet na systému xrOS a stát má v přepočtu kolem 79 tisíc korun včetně DPH.

Apple se s tímto produktem pustí do zcela nového segmentu. S rozšířenou realitou již má zkušenost z iPadů a iPhonů, nicméně má jít o vůbec první hardware čistě pro AR/VR od tohoto výrobce. Zdaleka ale nepůjde o jediný hardware na pondělní tiskové konferenci.



Apple MacBook Air s procesorem Apple M2



Nepřehlédněte

Apple v červnu představí nové MacBooky. Dostanou ale loňské procesory

V týdnu přišel Mark Gurman z Bloomberg s informací, že se dočkáme ještě „několika nových Maců“. Nejvíce se spekuluje o novém 15″ MacBooku Air s čipem M2, který má zaujmout náročnější zákazníky. Padají však i spekulace ohledně revitalizovaných počítačů Mac Pro a Mac Studio – ty totiž na e-shopu výrobce stále zejí s postaršími čipy M1 Max a M1 Ultra. Uvedení procesorů M3 se neočekává, to přijde na řadu až na podzim.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku