Krk má 20 tisíc obyvatel, ale během letní sezony ho navštíví zhruba 120 tisíc lidí. Minulý rok město bojovalo s nedostatkem vody, a proto pro letošní rok přichází se zpoplatněním sprch na městských plážích.

„Spotřeba vody ve sprchách, které jsou zdarma, je čtyřikrát vyšší, než když jsou zpoplatněné,“ sdělil Darijo Vasilić chorvatské televizi Danas. Místní turistická průvodkyně Alisa Ramakićová uvedla, že turistika je všude na světě zpoplatněná a podle ní tento krok turisty určitě neodradí.

Co na to turisté?

Veskrze pozitivně na změnu reagovali i návštěvníci Krku z Británie a Německa. Ti pro televizi řekli, že si lidé alespoň rozmyslí, kolik vody vypotřebují, a že zaplatit 20 centů není žádná závratná částka.

Někteří Češi mají ale jiný názor a na sociálních sítích se objevily už i rozhořčené příspěvky. „Češi jim vozí peníze a Chorvati jsou čim dál více nenasytní! Asi by měli Češi začít jezdit jinam a Chorvati by koukali!!“ zlobila se například paní Danuše. „Nechápu potřebu se poté, co člověk vyleze z moře, vysprchovat se sladkou vodou. To je opravdu zhovadilost a plýtvání,“ dodal k tomu další uživatel.

Video
Video se připravuje ...

Do chorvatské samoobsluhy zavítalo divoké prase. Tijana Novaković

Fotogalerie
13 fotografií