Foto: Pixnio

V přípravné fázi dohodovacího řízení nepadla žádná dohoda, pouze čtyři parciální s VZP

V přípravné fázi dohodovacího řízení, která skončila minulý týden, nepadla žádná dohoda. Nedohodli se zatím dokonce ani gynekologové, kteří přitom tradičně dohodu uzavírají. Nutno ovšem podtrhnout, že jde o „celkové“ dohody za všechny pojišťovny. VZP se totiž dohodla s lázněmi, gynekology, zdravotnickou dopravou a hemodialýzou. V tuto chvíli také ještě zdaleka není všem dnům konec – jednání dále poběží i v červnu, kdy by mohly být uzavřeny další dohody.

Letošní dohodovací řízení je ještě komplikovanější, než jsme tomu byli zvyklí v uplynulých letech. Ukázal se totiž velký rozdíl v ekonomické situaci svazových pojišťoven a VZP. Zatímco největší česká zdravotní pojišťovna dlouhodobě hospodaří oproti svým zdravotně-pojistným plánům lépe a ekonomicky je v poměrně dobré kondici, to samé se rozhodně nedá říci o některých menších pojišťovnách. Výsledkem je, že zatímco VZP nabídla všem segmentům růst o pět procent, svazové pojišťovny pouze o dvě procenta – což pro žádný segment nebylo akceptovatelné.

Výsledkem je, že v přípravné fázi dohodovacího řízení nepadla žádná dohoda, nicméně VZP se domluvila se čtyřmi segmenty – lázněmi, gynekology, dopravou a hemodialýzou. V další fázi pak chce intenzivně jednat se zbylými segmenty, zejména s akutní a následnou lůžkovou péčí, kde podle informací ZD parciální dohoda není vyloučena.

„Shodli jsme se, že budeme dále jednat. Za VZP je dohoda s většinou segmentů možná,“ řekl ZD náměstek VZP Jan Bodnár.

Jedním z největších překvapení byl přitom tentokrát pro plátce návrh praktických lékařů, kteří požadují jedno z největších navýšení. Je ale také třeba připomenout, že zástupci segmentu opakovaně poukazují na podfinancování primární péče.

„Za poskytovatele jsme předložili společný návrh Sdružení praktických lékařů ČR a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR, který navyšuje základní složky úhrad o 10 procent a počítá s celkovým růstem segementu o 14 až 15procent, plus jsme nabídli pojišťovnám řešení rozšíření kapacit primární péče a celostátní řešení lékařské pohotovostní služby. I když jsou představy pojišťoven a poskytovatelů v našem oboru od sebe výrazně vzdáleny, diskuse stále probíhá a závěr přípravné fáze zatím nelze předjímat,“ přiblížil ZD zástupce segmentu v dohodovacím řízení Michal Bábíček.

-mk-