Hlavní obsah

Kámen je přirozený doplněk zahrady

Kámen patří do zahrady, stejně jako vodní prvek. Užijete ho na cestičky, okolí jezírka, do záhonu i jako dominantní dekoraci, třeba v podobě květináče. Kameny různých velikostí, tvarů a zbarvení najdete v každém zahradním centru. Na venkově je dobré ctít lokální kámen, který do dané lokality odjakživa patří.

Foto: Hornbach

Šlapáky v trávě. Flairstone Etna má rozměry 42 × 36 × 2 cm, je tmavě šedý, materiál jemná kamenina, cena 209 Kč.

Článek

S kamenem pracujte uvážlivě. Myslete na sjednocenou volbu, jež lahodí oku. Není dobré míchat více typů, vystačíte si se dvěma. Také se vyhněte příliš nápaditému, nepřirozenému zbarvení. Vnímejte styl a velikost zahrady: kámen nesmí překážet, malé zahrádky by měly být více zelené než „kamenné“.

Šlapáky v trávě

Šlapáky jsou přirozenější a krásnější než kamenné cestičky, ale hodí se jen na méně frekventovaná místa. Povrch kamene by neměl klouzat ani za deště, myslete tedy na strukturu. Barvu kamene volte v souladu s obložením domu a jiných kamenných povrchů. Vnímejte rozdíl v odstínech kamene za sucha a deště.

Říční štěrk k jezírku

K vodnímu prvku, do skalek a menších záhonů patří drobnější členité kameny. Doplní je skalničky, netřesky, trvalky i bylinky. Do větších zahrad si dovolte kamenné solitéry, zajímavý je vyvřelý čedič nebo říční žulové valouny rozmanitých velikostí.

Který typ grilu vyhoví vašim představám?

Tipy a trendy

Oblíbená terakota

Terakota je označována za umělý kámen a patří k nejstarším materiálům u nás. Základem je kámen, který vyniká vysokou houževnatostí a nosností. Je to materiál nadčasový, přírodní a velmi odolný, jenž krásně doplní každý exteriér. Výhodou je velká škála barev, kreseb a vzorů, lze vyrobit jak velmi netradiční technické provedení, tak i barevnou kombinaci. Vyrábí se s reliéfem štípaného i tryskaného kamene.

Vytisknuté betonové květináče

Pomocí 3D tisku lze z betonu vytvořit kdeco, my se ale na zahradě spokojíme s květináči. Jejich výhodou je velká tvarová variabilita, které se při použití klasických forem nedosáhne. Beton navíc musí tradiční metodou po odlití ve formách jeden den zrát. U 3D tisku je to otázka půl hodiny a může se tisknout další kus. Květináče lze osadit i samozavlažovacím systémem, a tak budou zpříjemňovat klima v prostorech, kde není dostatek přirozených dešťových srážek.

Dřevo a kámen

Dřevěná terasa je krásná na pohled i příjemná pro naše chodidla. Teplá na omak, skvěle padnoucí živé přírodě a kamenům. Její plocha není vždy na rovném terénu, ale rovná být musí. Proto se používají výškově nastavitelné terče z vysoce odolného plastu. Terasu lze pak opticky ohraničit působivými velkými kameny, které se nacházejí v dané lokalitě.

Ve své japonské zahradě si majitel vytvořil i místo pro klidné meditace

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Latnatec snese na zem modré z nebe

Modrá - barva, kterou nás latnatec kytkokvětý (Ceanothus thyrsiflorus) zláká k seznámení. Čím si ještě kromě nádherně modrých květů zaslouží náš zájem? Chová...

Záhony vytvořené pro labužníky

Se stoupajícími cenami roste touha pěstovat zeleninu na vlastní zahradě. Domácí úroda je zárukou lahodných chutí i čerstvosti. Zorganizujeme-li záhony tak, aby...

Když je zahrada plná světlušek

Venkovní osvětlení na zahradě je nezbytné. Zajišťuje bezpečný pohyb v terénu, kolem domu, vede nás na příjezdové cestě. Dopřejme si ale i svítidla ryze...

Výběr článků

Načítám