TOPlist

Revoluce se odkládá? Galaxy S24 Ultra prý očekávanou novinku nenabídne

Samsung Galaxy S23 Ultra v bílé barvě
  • Galaxy S24 Ultra měl původně dostat unikátní teleobjektiv s pohyblivou čočkou
  • Samsung s ním chtěl nahradit dvojici současných teleobjektivu s fixním ohniskem
  • Korejci ale údajně nakonec vsadí na klasiku

Smartphony Samsung Galaxy Ultra patří každý rok k těm nejlepším fotomobilům, především díky univerzální sestavě fotoaparátů, které pokrývají široké množství různých ohnisek. Od modelu Galaxy S21 Ultra až po současný Galaxy S23 Ultra korejský výrobce nasazuje čtyři fotoaparáty – základní, širokoúhlý a dva teleobjektivy. Jak to bude příští rok?

Galaxy S24 Ultra si ponechá sestavu fotoaparátů z aktuálního modelu

Před nedávnem se začalo spekulovat, že příští generace Galaxy S24 Ultra prodělá významnou změnu fotovýbavy – počet kamer se měl zúžit ze čtyř na tři, a to díky nasazení speciálního teleobjektivu s pohyblivými čočkami, který měl zabezpečit plynulý 3-10× zoom. S touto informací přišel letos v dubnu uživatel Twitteru s přezdívkou Revegnus, ten však nyní svoje původní tvrzení popírá.

Samsung údajně nasazení speciálního snímače zvažoval, nakonec však od tohoto projektu ustoupil a rozhodl se ponechat stávající řešení se čtyřmi snímači. Některé zdroje tvrdí, že Korejci alespoň zvýší míru přiblížení u základního teleobjektivu ze 3× na 5×, ale ani s tím Revegnus nesouhlasí – Galaxy S24 Ultra si prý ponechá 3× fixní zoom. Drobného vylepšení se má dočkat alespoň periskopická kamerka s 10× přiblížením, ačkoliv zde žádné detaily neznáme.

Teleobjektivy s kontinuálním zoomem nejsou ve smartphonech nic nového, avšak širokého nasazení se nikdy nedočkali – v současnosti je zřejmě používá pouze Sony ve svých vlajkových Xperiích. Xperia 1 V umí například pokrýt úroveň přiblížení mezi 3,5 až 5,2×, což není kdovíjak velký rozsah. Více si slibujeme od fotomodulu, který na letošním veletrhu CES představila společnost LG Innotek – ten díky pohyblivým čočkám totiž dokáže měnit míru přiblížení v rozsahu 4× až 9×.

LG
Fotomodul LG s variabilní mírou přiblížení 4 až 9×

V lednu se spekulovalo, že tento fotoaparát uvidíme v jednom z letošních iPhonů, v tuto chvíli však tomu nic nenasvědčuje. Periskopickou kamerku údajně Apple letos nasadí pouze u iPhonu 15 Pro Max (Ultra), avšak její schopnosti mají být omezené na fixní 6× zoom.

0 %

Trust Meter

Nakolik věříme tomuto úniku?

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku