Juncker

Juncker v roce 2016: Ukrajina nebude členem EU nejbližších 25 let

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker tvrdí, že se Ukrajina nestane členem Evropské unie či Severoatlantické aliance v nejbližších 20 až 25 let. Lídři Ukrajiny vyslovili před několika dny zájem pro vstup země do Evropské unie, předseda komise Jean-Claude Juncker však tvrdí, že zařazení Ukrajiny do EU nebude vůbec jednoduchý proces. Během svého proslovu v holandském Haagu předseda Evropské komise navíc médiím uvedl, že tento proces bude trvat 20 až 25 let.

Čtěte dále: EU zrušením hotovosti ujme právo zemím bránit se, tvrdí experti

Pro Ukrajinu je však podle Jeana-Claude Junckera zcela zásadní, aby se dostala do Evropské unie co nejdříve, jelikož vstup do EU pomůže zemi s překonáním krize, která v zemi aktuálně panuje. Krize se na Ukrajině objevila už koncem roku 2013, kdy v zemi vypukly masové protesty po celé krajině, jelikož se lidem nelíbilo, že země odmítla uzavřít asociační dohodu právě s Evropskou unií.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker varuje Ukrajinu, proces začlenění do EU nebude jednoduchý

Evropská unie však zřejmě započala s přípravami přijetí Ukrajiny do EU, jelikož se podle tamějších médií spustil proces, který si klade za cíl zrušit vízovou povinnost pro Ukrajince. V této souvislosti bude brzy pořádat Holandsko referendum, ve kterém se bude hlasovat o volném obchodě mezi Evropskou unií a Ukrajinou.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru