„Možná mě potkáte v Praze na ulici, kde budu ten chlap s foťákem,“ směje se americký velvyslanec a významný investor, který kdysi spoluzakládal venture kapitálovou společnost Spark Capital a investoval například do Twitteru.

Bijan Sabet je však také vášnivým amatérským fotografem a rád ve volnu vyráží fotit do pražských ulic. Na post velvyslance nastoupil velký podporovatel prezidenta Joe Bidena 31. ledna 2023 a Prahu si pro její krásy brzy zamiloval.

Během svého mandátu má Sabet několik priorit. Jednou z nich je podpořit americké investorské zájmy v České republice, a to včetně klíčové zakázky na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, o kterou se uchází americká společnost Westinghouse. S jejími zástupci už se u nás Sabet sešel.

Americký velvyslanec Bijan Sabet

Na konci května pak na pražském Žofíně pořádal americko-české obchodní fórum nazvané Prostředí inovací. Na akci vystoupily významné osobnosti z oblasti byznysu a technologií, hlavním hostem akce byl Sabetův přítel Biz Stone – spoluzakladatel Twitteru, který nám také poskytl exkluzivní rozhovor.

Na Žofíně se zároveň s velvyslancem scházíme krátce poté, co ministryně obrany Jana Černochová podepsala v Pentagonu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem smlouvu o obranné spolupráci (Defence Cooperation Agreement), kterou vláda schválila koncem dubna.

Dokument upravuje podmínky spolupráce s americkými ozbrojenými silami na českém území. Podle Černochové jde o významný milník v česko-amerických vztazích – ministryně ho v médiích přirovnala ke dnu, kdy Česká republika vstupovala do Severoatlantické aliance.

Jak tyto vztahy hodnotí sám Sabet, co říká na českou startupovou scénu a neláká ho u nás investovat? I tato témata jsme probrali v následujícím rozhovoru.

Jak byste popsal současné vztahy obou zemí? Podle některých politiků jsou nejlepší v historii.

Česká republika a Spojené státy mají skvělé vztahy už velmi dlouho, je to dané i historicky už od dob vzniku samostatného Československa. Byli jsme vždy klíčovým spojencem.

Nedávno jsem však na washingtonském setkání ministrů zahraničí obou zemí zaslechl, že vztahy České republiky a USA nebyly nikdy lepší. Zažíváme skvělé partnerství i přátelství. Mým úkolem je v dobře načaté práci pokračovat.

Jaké jsou vaše priority v úřadu?

Určitě je to bezpečnost a ekonomická spolupráce. Podporujeme americké firmy při jejich objevování českého trhu. Hodně se věnujeme také startupům a pořádáme iniciativy, které se dotýkají byznysu. Příkladem je i tohle ekonomické fórum na Žofíně, v podobných aktivitách chceme určitě pokračovat.

Jednou z vašich priorit je podpora firmy Westinghouse při dostavbě Dukovan. Je to pro Českou republiku skutečně nejlepší volba? Westinghouse měl v minulosti v USA problémy s dodržením termínů dokončení…

Národní bezpečnost je úzce provázaná s energetikou, o tom jsme se v poslední době mohli přesvědčit. Teď si víc než kdy dříve uvědomujeme, že energetická bezpečnost a národní bezpečnost nemohou být odděleny. Ale co se týká pověsti Westinhghouse – Spojené státy za firmou plně stojí.

Jde o vztahy na dalších padesát až sto let.

Věříme, že má nejlepší technologie a je připravena držet závazky spolupráce se zdejším průmyslem. Stojím si za tím, že Westinghouse je nejlepším řešením. Nabízí i strategické energetické spojení do budoucna mezi USA a Českou republikou. Nejde tedy jen o tendr, ale o vztahy se strategickým partnerem na dalších padesát až sto let.

Se zástupci Westinghouse jste se sešel v České republice, jak pokročila jednání?

Snaží se navázat spolupráci a kontakty s místním průmyslem a akcionáři. Jde o naprosto strategickou zakázku a jednu z priorit ambasády.

Sledujete také českou startupovou scénu, která vám prý připomíná prostředí Sillicon Valley. Našel jste i nějaké projekty, do kterých byste sám investoval?

Aktivně už do ničeho neinvestuji, ani to neplánuji – má práce je tady na ambasádě. České startupové prostředí mi ale přijde skvělé, našel jsem tu mnoho zajímavých nadějných projektů a lidí. Vidím technické talenty, vášeň a chuť změnit svět a nacházet nové směry v široké škále odvětví. Neříkám, že se tu z toho přes noc stane Silicon Valley, ale potenciál nesporně máte.

Nestýská se vám po investování?

Věnoval jsem se mu přes dvacet let a potkal mnoho inspirativních lidí, třeba takto jsem se seznámil i s Bizem Stonem. Je to součást mé minulosti, ale teď je má práce tady, jsem za ni velmi šťastný a velmi mě baví a naplňuje.

Kromě politiky sdílíte na Twitteru fotky z vašich cest po Česku, nedávno z jižních Čech. Už jste se tady zabydlel?

Jsem v úřadu víc než sto dní a je to tady prostě úžasné. Dostalo se mi vřelého přijetí, lidé jsou tu velmi milí. Teď s jarem je tady v Česku opravdu nádherně. Hodně s manželkou cestujeme po republice, byli jsme právě v jižních Čechách, v Brně nebo v Plzni. Rádi jezdíme na kolech a obdivujeme českou přírodu.

A jak často se dostanete k focení, které je vaším koníčkem?

Snažím se, co to jde, občas je to těžké najít si čas, ale je to skutečně mé velké hobby. Snažím se tak zachytit momenty mého života v České republice. Fotím si jak krajinu, tak i lidi. Rád fotím portréty. Rád tak poznávám nové lidi, je to takový konverzační „icebreaker“.

Někteří lidé poznají, že jsem velvyslanec a pozdraví mě. Nedávno jsem si takhle popovídal s několika páry na Letné, prohodil jsem s nimi pár slov a bylo to úžasné. Dělal jsem také mimo jiné portrét třeba Davidovi Černému, který byl velmi milý a užil jsem si to. Rád bych v tomhle pokračoval.

Takže vás můžou potkat někdy na ulici i naši čtenáři?

Určitě, budu ten chlapík s foťákem, který je třeba osloví!