POZOR na včely a osy! Veci, ktoré nerobte!

Voblastiach s bohatou vegetáciou alebo v blízkosti miest, kde je stojatá voda, je celkom prirodzené, že sa tu najmä v lete vyskytuje veľa ôs a včiel. Ak nie ste alergický, vystačíte si s opuchom a niekoľkodňovou znesiteľnou bolesťou. Napriek tomu je dobré vedieť, čo robiť, ak vás uštipne.

Osy si zvyčajne stavajú malé hniezda, majú veľmi ostré žihadlá a môžu bodnúť opakovane. Včely však majú len jedno žihadlo v tvare harpúny, ktoré po bodnutí zostáva v koži a hmyz po jeho uvoľnení zomiera.

Reakcia po bodnutí

Lokálne sú obidve typicky mierne opuchnuté, zapálené, červené a bolestivé. Tento príznak, známy ako anafylaktická reakcia, sprevádzajú nepríjemné pocity, ťažkosti s dýchaním, žihľavka, kýchanie, závraty a pokles krvného tlaku. V týchto prípadoch by ste mali okamžite navštíviť pohotovosť.

V prípade, že nedôjde k takejto prudkej reakcii, je potrebné postupovať nasledovne:
Odstráňte žihadlo

Ak vás bodla včela, mali by ste si žihadlo odstrániť, aby ste zabránili šíreniu jedu. Na odstránenie žihadla môžete použiť nechty alebo pinzetu, hlavná vec je nestlačiť opuch!

Vyčistite oblasť

Je veľmi dôležité ranu vyčistiť, aby sa zabránilo infekcii. Najlepšie je použiť vodu a mydlo alebo dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu.

Ľad

Ak oblasť ľadujete, môžete znížiť bolesť, opuch a zápal spôsobený vpichom. Do kúska látky vložte kocku ľadu a priložte ju na postihnuté miesto. Ak ste počuli, že je dobré nanášať blato, zanedbajte to, pretože môže hroziť riziko infekcie.

Vata a jedlá sóda

Niektorí lekári odporúčajú utrieť oblasť vatovou tyčinkou s jedlou sódou, aby sa jed odstránil.

Antihistaminiká a protizápalové lieky

Môžete použiť antihistaminiká na zníženie svrbenia a nejaký druh protizápalového lieku na zmiernenie bolesti a zníženie zápalu. Kortikosteroidy sú tiež dobrou voľbou, ale mali by sa užívať len na odporúčanie lekára.

Bezpečnostné opatrenia na zabránenie bodnutia alebo čomu sa vyhnúť a nerobiť!
  • Vyhnite sa jasným farbám a parfumom: V prípade včiel môžu byť atraktívnym faktorom jasné kvetinové farby aj kvetinové a sladko voňajúce parfumy.
  • Pred včelami nenechávajte jedlo ani odpadky: Ponechanie nezakrytého jedla na otvorenom priestranstve priláka osy a pravdepodobnosť uštipnutia sa rozhodne zvyšuje.
  • Nechoďte bosí po neznámych miestach: V oblastiach, kde je veľa krovia a zem nie je dobre viditeľná, noste obuv, pretože nemusíte vedieť, kde sa nachádza osie hniezdo.
Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi známymi a priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*