TOPlist

Populární pokyn Hey Siri prý skončí. Umělá inteligence však potřebuje větší inovaci

Asistentka Siri od společnosti Apple
  • Apple pracuje na zásadním vylepšení pro hlasovou asistentku Siri
  • V budoucnu by měl zmizet pokyn „Hej, Siri“, zůstane jen „Siri“

Ve světle aktuálního trendu nástrojů umělé a generativní inteligence je ještě více patrné, že Siri od Applu brutálně zaspala. Základní úkony typu spustit aplikaci či přidat položku do nákupního seznamu zvládne, chybí jí však komplexní trénink a lepší práce s informacemi. Apple ale v tomto ohledu zatím kráčí milimetrovými kroky.

Už žádné „Hej, Siri“

Ve čtvrtek přišel Mark Gurman, známý tipér a redaktor tiskové agentury Bloomberg, s informací o tom, že Apple znovu pracuje na nástroji umělé inteligence Siri. Vzhledem k boomu kolem AI je to pochopitelné. Novinky pro rok 2023 by však měly být spíše kosmetické.

Podle Gurmana Apple už celkem dlouho pracoval na tom, aby odstranil „Hej“ z ikonického zvolání „Hej, Siri“ (v originále „Hey Siri“), kterým bez nutnosti ovládat telefon vyvoláte hlasovou asistentku. Údajně jde o celkem náročný proces – naučit Siri vnímat okolí pořád.

„Společnost pracuje na iniciativě, jejímž cílem je upustit od fráze ‚Hej’, aby uživatel musel říct pouze ‚Siri’ – spolu s příkazem. I když se to může zdát jako malá změna, provedení tohoto přechodu je technickou výzvou, která vyžaduje náročné školení AI a inženýrské práce,“ napsal Mark Gurman.



black android smartphone on white table



Nepřehlédněte

Tim Cook je z umělé inteligence nadšený. Siri čekají zásadní změny

Siri potřebuje mnohem víc

Pravdou zůstává, že Apple trochu zaspal a jeho hlasová asistentka se nedokáže moc rovnat Cortaně od Microsoftu či Alexe od Amazonu. Pořádné vylepšení pro Siri výrobce nepřinesl už minimálně 3 roky. Přitom právě propracovaná technologie umělé inteligence přímo na zařízení (se všemi bezpečnostními standardy) by mohl být pro mnohé zákazníky hlavní prodejní argument.

Apple dost možná přinese zásadní vylepšení pro Siri již dnes, večer se totiž koná vývojářská softwarová konference WWDC23. Fanoušci volají po nasazení generativní inteligence – zkrátka aby uměla Siri na povel napsat e-mail, textovou zprávu nebo zařídila nákupní seznam pro nedělní oběd. Pochopitelně sama od sebe, bez diktování či jakékoli vaší invence.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku