Hlavní obsah

Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře s koncem roku patrně zanikne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) s koncem letošního roku pravděpodobně zanikne a jeho působnost převezme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Předpokládá to návrh zákona, který v návaznosti na únorové rozhodnutí vlády o zrušení ÚPDI předložila skupina koaličních poslanců v čele ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Článek

„Přijetím navržené právní úpravy má dojít především k ekonomické a personální úspoře v rámci soustavy ústředních správních orgánů, tedy k efektivnějšímu využití lidských i finančních zdrojů ve státní správě,“ stojí v důvodové zprávě.

V antimonopolním úřadu vznikne podle materiálu nový útvar, celkově ale ubude šest pracovních pozic a sníží se náklady na administrativní zázemí a provoz kancelářských prostor.

ÚPDI vznikl před šesti lety v reakci na otevření železničního trhu. Jeho úkolem je hlídat rovný přístup při přidělování kapacity dopravcům na přeplněných železničních tratích či posuzovat případnou ochranu spojů objednaných a financovaných z veřejných peněz proti komerčním linkám.

Na starosti má také dozor nad nediskriminačním přístupem k letecké infrastruktuře.

Koaliční předloha mění v souvislosti se zánikem ÚPDI několik dalších zákonů, do nichž je potřeba převod působnosti na antimonopolní úřad promítnout. Kromě zákona o působnosti ÚOHS také o takzvaný kompetenční zákon, zákony o drahách, o pozemních komunikacích a o civilním letectví a o zákon o veřejných službách v přepravě cestujících.

Návrh nejprve posoudí vláda, rozhodne o něm parlament. Předkladatelé chtějí, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně už v prvním čtení.

Úřady na nic? Zadlužený stát jich má mnoho

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám