Současná ředitelka SÚKL Irena Storová. Foto: Radek Čepelák

Ministerstvo vypsalo nové výběrové řízení na ředitele SÚKL

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo nové výběrové řízení na ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který by měl podle resortu nastoupit od července či srpna. Současné ředitelce Ireně Storové končí letos pětileté funkční období, ministerstvo vypsalo první tendr v polovině letošního března. Přihlásili se čtyři účastníci, výběrová komise doporučila ke jmenování jak současnou ředitelku SÚKL Irenu Storovou, tak i expertku Svazu zdravotních pojišťoven na lékovou politiku Kateřinu Podrazilovou. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ovšem výsledky výběrového řízení neakceptoval, a proto bylo toto řízení zrušeno.

V prvním tendru neprošlo sítem výběrové komise Lenka Vostalová a Jiří Deml. Výběrovou komisí tvořili náměstek ministra Jakub Dvořáček, vrchní ředitelka MZ pro ekonomiku Helena Rögnerová, vedoucí lékárník IKEM Michal Hojný a právník Jan Knytl. Do aktuálního výběrového řízení se mohou přihlásit i oni a další neúspěšní kandidáti.

Jazyky i formulovaná vize rozvoje

Zájemci o místo ředitele SÚKL mají posílat přihlášky do 4. července. Služební místo je zařazené do 15. platové třídy s tarifem od 39 820 korun do 59 020 korun, řediteli také náleží osobní příplatek a příplatek za vedení. Uchazeč musí mít podle služebního zákona zkušenosti ve vedení obdobných úřadů a znalost cizího jazyka (anglického, francouzského nebo německého jazyka odpovídající alespoň 1. úrovni podle standardizovaných jazykových zkoušek). Předložit také musí svou třístránkovou vizi rozvoje úřadu pro další dva roky.

Do úspěšného dokončení výběrového řízení nebo nejvýše rok povede SÚKL dál Storová, kterou Válek v uplynulých měsících opakovaně kritizoval v souvislosti s nedostatkem některých léčiv. Lékový ústav má na starosti mimo jiné povolování nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění nebo povolování jejich klinických studií, kontroly fungování lékáren, evidování podezření na nežádoucí účinky léků a vakcín nebo provoz systému elektronických receptů.

red, ČTK