Zavřít reklamu

Podle nejnovějších údajů společnosti Google je aktuálně Android 13 nainstalován na přibližně 15 % aktivních zařízení po celém světě. Verze 11 je ale stále tou nejrozšířenější.

Google pravidelně shromažďuje statistické údaje o množství zařízení po celém světě, na kterých běží konkrétní verze operačního systému Android, respektive těch, která se během daného sedmidenního období připojila k obchodu Google Play. Statistiky pak nabízí je vývojářům prostřednictvím aplikace Android Studio, přičemž údaje mají velký význam pro výběr nejnižší verze systému, kterou vybraná aplikace podporuje. Informace podobného typu používá Apple pro srovnání zavádění aktualizací systému iOS do zařízení.

V posledních letech oproti minulosti Google snížil frekvenci s jakou graf aktualizuje, ta teď odpovídá spíše čtvrtletní periodicitě. V roce 2023 prozatím společnost přinesla nová čísla v lednu, dubnu a nyní v červnu. Toto jsou údaje znázorněné v grafu Android Studia z data 30. května 2023.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o příliš velký odstup mezi obdobími, přirozeně nedošlo ani k nějak významnému přeskupení podílu jednotlivých verzí. Měření přineslo v celku očekávaný nárůst podílu Androidu 13, a to z 12,1 % v dubnu na 14,7 % v červnu, zatímco Android 12, 11 a 10 zaznamenaly mírný pokles. Navzdory poklesu si však Android 11 udržel první místo v podílu na trhu, neboť je globálně nainstalován na 23,1 % zařízení.

Zajímavé je, že jedinou další verzí systému Android, jehož čísla mezi dubnem a červnem stoupala, je Android Oreo, který se posunul z 6,7 % na 8,3 %, i když lednové úrovně 9,5 % nedosáhl.

Rozvrstvení podílu verzí systému iOS je poněkud odlišné. Na většině iPhonů běží iOS 16. Data z ledna 2023 ukazují, že 81 % jablečných telefonů má nainstalovánu verzi iOS 16, následuje 15% podíl předchozí verze iOS 15 a zbylá 4 % připadají dřívějším verzím mobilního operačního systému od Applu.

Uvidíme k jakému dojde přeskupení s nástupem Androidu 14, jehož příchod lze očekávat již koncem tohoto léta. Více o novém iOS 17 se dozvíme už dnes v rámci konference WWDC 2023, přičemž k nasazení veřejné verze dojde pravděpodobně tradičně v září s představením nových iPhonů.

Dnes nejčtenější

.