Blíží se Závod míru 2023. Jeseníky ukazují sílu všech jezdců, říká ředitel závodu König

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Blíží se Závod míru 2023. Jeseníky ukazují sílu všech jezdců, říká ředitel závodu König
Finiš Závodu míru v roce 2022.
Finiš Závodu míru v roce 2022.
Barbora Reichová/Czech Tour
Cyklistické hvězdy budoucnosti, nejlepší čeští jezdci a nejnáročnější stoupání v tuzemsku srovnatelná s výškovými metry v Alpách. To bude letošní ročník Závod míru do 23 let, který se pojede od 8. do 11. června v Jeseníkách. V minulosti se klání účastnili například vítěz Tour de France Tadej Pogačar (24) ze Slovinska, dvojnásobný mistr světa z Francie Julian Alaphilippe (30) či nedávný vítěz etapy na Giru Filippo Zana (24) z Itálie a také v letošní sezoně se dá očekávat v jednadvaceti reprezentačních týmech z celého světa účast těch největší talentů.

"Připravujeme závody, které jsou pravidelně v kalendáři nejlepších světových jezdců i týmů, chystáme atraktivní a náročné etapy, klademe velký důraz na bezpečnost. Uzavírkami chceme co nejméně omezit život v regionu a vyvážit to atraktivní podívanou. Samozřejmostí je, že uklidíme a na silnicích po nás nezůstane nepořádek," řekl ředitel závodu Leopold König.

Letos na vycházející hvězdy pelotonu čeká celkem 420 kilometrů, během nichž vystoupají 7 560 výškových metrů. Královská etapa doznala změny oproti minulému ročníku, mladíci pojedou 10. června na Dlouhé stráně a následně se budou drápat ještě na Červenohorské sedlo. "Jeseníky ukazují sílu všech jezdců. Bez nadsázky můžeme říct, že jde o závod srovnatelný s těmi, které jsou někde v Pyrenejích či Alpách," zdůrazňuje König.

V rámci zvýšení bezpečnosti Závodu míru U23 přizval König do organizačního týmu Jihoafričana Roberta Huntera, devítinásobného účastníka Tour de France, který pečuje také o bezpečnost při Tour de Suisse. "Organizace na úrovni World Tour je pro něj rutinou. Jak pro kvalitu, tak bezpečnost závodu představuje spolupráce s takovými odborníky správnou cestu," je přesvědčený König.

Generálním partnerem závodu je společnost Allwyn. "Na Závod míru se moc těšíme. Koná se v nádherných kulisách Jeseníků za účasti 22 národních týmů z celého světa. Má bohatou historii a je právem považován za jeden nejprestižnějších cyklistických podniků na světě. Věříme v jeho sílu měnit životy a inspirovat jednotlivce k dosažení jejich potenciálu. Stejně jako ostatní zastávky Poháru národů podporuje nejlepší začínající talenty cyklistiky a mnohým z nich poskytuje příležitost předvést své schopnosti a plnit si své sny," říká Pavel Turek, ředitel globální značky, firemní komunikace a CSR.

Závod míru je součástí Poháru národů, který patří do nejvyšší kategorie na světě pro jezdce do 23 let. Tvoří ho ještě etapové bitvy v Polsku, Slovensku a v Maďarsku a ve Francii. Doprovodným programem je výstava fotografií nejen ze Závodu míru, ale také z Czech Tour či Tour de France a Giro d'Italia. Na pražské Bořislavce vystaví své výtvory přední sportovní fotografové v čele s Markétou Navrátilovou, která fotila pětadvacet ročníků Tour de France. Snímky budou k vidění od konce června do srpna a výtěžek z prodeje poputuje i na podporu znevýhodněných dětí z České olympijské nadace.

Finiš závodu míru v roce 2022.
Barbora Reichová/Czech Tour

Fandit lze například v cílových městech

O víkendu 10. a 11. června čeká na diváky fanzóna s velkoplošnou obrazovkou, show na slackline, stánky s oficiálním merchandisingem a občerstvením a s řadou hudebních a tanečních vystoupení. V sobotu při královské etapě si lidé užijí fanzónu na Červenohorském sedle, kam lze vyjet autem jen do 13:30 hodin, poté se silnice z obou stran uzavírá a na kopec se dostanete na kole nebo pěšky. V neděli se show přesune do Jeseníku.

Organizátoři chtějí být dobrými sousedy a co nejméně omezit provoz v místě, kudy pojede závod. Silnice se uzavírají na nejkratší možnou dobu.

Týmy na startu Závodu míru 2023:

Rakousko, Belgie, Česko, Dánsko, Francie, Německo, Velká Británie, Maďarsko, Itálie, Lucembursko, Mexiko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko, USA.

Nominace ČR:

Jakub Ťoupalík, Pavel Novák, Milan Kadlec, Karel Camrda, Tomáš Obdržálek, Filip Řeha. Trenér: René Andrle.  

Poslední vítězové Závodu míru U23:

2022 – Lennert Van Eetvelt, Belgie – Lotto Dstny,2021 – Filippo Zana, Itálie – Jayco AlUla,

2020 –  zrušeno

2019 – Andreas Leknessund, Norsko – DSM,2018 – Tadej Pogačar, Slovinsko – UAE Emirates

Program Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky:

Prolog – 8. června: Jeseník – Jeseník (3,1 km/22 výškových metrů)

1. etapa – 9. června: Jeseník – Rýmařov (121,9 km/2 047 výškových metrů)

2. etapa – 10. června: Bruntál – Červenohorské sedlo (129,1 km/2 809 výškových metrů)

3. etapa – 11. června: Jeseník – Jeseník (166,1 km/2 682 výškových metrů)