Hlavní obsah

Florencie vytáhla do boje s Airbnb. Zakázala vznik krátkodobých pronájmů v centru

Úřady ve Florencii rozhodly o zákazu krátkodobých pronájmů v historickém jádru města. Respektive nesmějí vzniknout žádné nové; majitele nemovitostí chce město motivovat k tomu, aby se přeorientovali na dlouhodobé pronájmy, slibuje jim odpuštění daně. Opatření má zajistit dostupné a cenově přijatelné bydlení pro místní.

Foto: Profimedia.cz

V centru Florencie se nachází 70 procent všech krátkodobých pronájmů nabízených ve městě.

Článek

Florencie patří k nejpopulárnějším turistickým destinacím v Itálii. Aby se však centrum města neproměnilo ve skanzen, vytáhla radnice do boje s krátkodobými pronájmy na platformách typu Airbnb. Podle starosty Daria Nardelly jde o troufalý krok, ale právně zcela obhajitelný. „Pokud se ani nepokusíme podniknout politicky kontroverzní kroky, nikdo se k ničemu nerozhoupe,“ cituje starostu server Independent.

Italská vláda zatím nepředstavila žádný plošný plán, který by problém krátkodobých pronájmů řešil. Pouze v Benátkách je nastaven limit na počet dní, kdy může být nějaká nemovitost na platformách typu Airbnb pronajímaná, a to na 120. „Problém je už strukturální,“ uvedl Nardella.

Florencie i Benátky přitom na vládu apelovaly už před dvěma lety, aby zajistila, že se turistický ruch po pandemii opět nevymkne z rukou. Obě města požadovala, aby pronajímatelé směli nabízet maximálně dvě nemovitosti ke krátkodobým pronájmům, a to maximálně na 90 dní.

Ve Florencii je podle Nardelly asi 11 tisíc nemovitostí na krátkodobé pronájmy, osm tisíc je v historickém centru. Starosta uvedl, že dosavadní pronájmy nebudou zákazem postiženy, město chce přesto majitele motivovat k tomu, aby byty nabízeli spíše k dlouhodobým pronájmům. Slibuje jim za to odpuštění daně z nemovitosti až na tři roky, díky čemuž by vlastníci ušetřili i tisíce eur.

Moc velká prsa a zadek? Socha mořské panny s křivkami rozčeřila v italském městě vody

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám