Hlavní obsah

Regulátoři v USA chtějí zpřísnit kapitálové požadavky pro velké banky

Americké regulační orgány se chystají zpřísnit pravidla pro velké banky, která by mohla zvýšit jejich kapitálové požadavky v průměru o 20 procent. Cílem opatření je zvýšit odolnost finančního systému, vzhledem k tomu, že letos už zkrachovalo několik středně velkých bank. S odvoláním na informované zdroje to v pondělí napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Regulátoři se podle deníku chystají změny navrhnout už tento měsíc.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americká centrální banka (Fed).

Článek

Michael Barr, který má v americké centrální bance (Fed) na starosti dohled nad finančním sektorem, minulý měsíc Kongresu řekl, že Fed v létě představí plán na zpřísnění kapitálových pravidel pro banky.

Přesná výše kapitálových požadavků bude podle WSJ záviset na předmětu podnikání banky. Největší zvýšení čeká největší americké banky s rozsáhlými obchodními aktivitami s finančními nástroji.

Velkému posílení kapitálu se patrně nevyhnou ani banky jako Morgan Stanley nebo společnost American Express, které jsou silně závislé na příjmech z poplatků, například z investičního bankovnictví nebo správy majetku, napsal WSJ.

Za necelé dva měsíce zkrachovaly tři velké americké banky, naposledy to byla začátkem května First Republic Bank. Bankovní krize začala v březnu pádem Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

Raiffeisen Bank se z Ruska nechce, plánuje odštěpení do nové společnosti

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám