Home / EKONOMIKA / Komu poputujú hygienické a potravinové balíčky? Ústredie práce rozdá až o 54-tisíc kusov viac

Komu poputujú hygienické a potravinové balíčky? Ústredie práce rozdá až o 54-tisíc kusov viac

5.6.2023 (SITA.sk) – Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo pre domácnosti v zložitej sociálnej situácii takmer 150-tisíc potravinových a 66-tisíc hygienických balíčkov. Spoločná distribúcia balíčkov sa začala na sklonku mája. Počas aktuálnej distribúcie balíčkov rozdá ústredie práce o 54-tisíc balíčkov viac ako počas prvej tohtoročnej distribúcie.

Dôvodom je zvýšenie počtu balíčkov pre jednotlivé kategórie domácností. V prvej distribúcii mal jednotlivec nárok na jeden balíček, v aktuálnej má nárok na dva.

Potravinové balíčky

Rodina s jedným až dvomi deťmi mala predtým nárok na dva balíčky, teraz má rodina s jedným dieťaťom nárok na dva balíčky a rodina s dvomi až štyrmi deťmi na tri potravinové balíčky. Ústredie práce o tom informovalo v tlačovej správe.

„Nastavenie distribúcie meníme tak, aby sme v rámci možností pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí. Vďaka zdrojom z Európskej únie sme za posledných šesť rokov rozdali najzraniteľnejším rodinám takmer dva milióny potravinových a hygienických balíčkov. Samozrejme, chceme v tom pokračovať a zároveň rozšíriť túto pomoc aj o ďalšie materiálne veci,“ povedala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

Potravinové balíčky v rámci druhej distribúcie dostávajú poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, ktorým ústredie práce vyplatilo dávku v hmotnej núdzi v apríli tohto roka. Balíčky sú pripravené pre 67-tisíc ľudí.

Na obstaranie a distribúciu potravinových balíčkov išlo 7,2 milióna eur, čo je v porovnaní s prvou tohtoročnou distribúciou o 2,5 milióna eur viac. Zloženie potravinových balíčkov sa nezmenilo.

Hygienické balíčky

Príjemcovia v ňom nájdu okrem iného múku, detskú krupicu, cukor, olej, šošovicu, ryžu, cestoviny, či konzervovanú zeleninu, ovocie a mäso. Najviac potravinových balíčkov smeruje do okresov Rimavská Sobota, Trebišov a Košice – okolie.

Hygienické balíčky sú určené pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Rodina s jedným nezaopatreným dieťaťom má nárok na dva hygienické balíčky, rodina s dvomi nezaopatrenými deťmi má nárok na tri hygienické balíčky a rodina s tromi a viac nezaopatrenými deťmi má nárok na štyri hygienické balíčky.

Poberatelia v hmotnej núdzi

Dostanú ich poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, ktorým štát vyplatil dávku v hmotnej núdzi v apríli tohto roka. Celkový počet prijímateľov hygienických balíčkov v aktuálnej distribúcii dosahuje 65,7 tisíca, celkové náklady sú 667-tisíc eur.

V hygienických balíčkoch sú prípravky na pranie, umývanie a udržiavanie osobnej hygieny. Najviac hygienických balíčkov smeruje do okresov Rimavská Sobota, Kežmarok a Spišská Nová Ves.

Potravinové a hygienické balíčky sú distribuované vďaka európskemu Operačnému programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci, ktorý Európska komisia schválila 11. decembra 2014. V rámci programu sa poskytuje potravinová a základná materiálna pomoc pre sociálne najzraniteľnejšie vrstvy obyvateľstva na Slovensku. Tento operačný program je financovaný z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby.

Viac k témam: Domácnosti, hygienické balíčky, pomoc v hmotnej núdzi, Potravinové balíčky, sociálna pomoc
Zdroj: SITA.sk – Komu poputujú hygienické a potravinové balíčky? Ústredie práce rozdá až o 54-tisíc kusov viac © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *