Otestujte svoje telo pomocou jednoduchých osvedčených postupov a uistite sa, že ste v poriadku. Stačí vám na to 10 minút!

  • Máte 10 minút? To je dosť času na všeobecnú zdravotnú kontrolu.
Počujete dobre?

Priblížte si ruky asi šesť centimetrov od ucha a začnite si trieť ukazovák palcom. Ak máte problémy počuť zvuk vydávaný oboma prstami, je vhodné navštíviť otolaryngológa.

Nezanedbávajte samovyšetrenie prsníkov

Ideálne by ste ho mali vykonávať na 10. deň menštruácie a zahŕňa dve fázy:

1. Prvým krokom je vykonanie vizuálnej prehliadky.
Postavte sa pred zrkadlo, od pása nahor nahá. Pozorujte oba prsníky. Jeden prsník môže byť prípadne väčší ako druhý, čo je normálne a nemalo by vás to znepokojovať.

Hľadáte zmenu veľkosti alebo tvaru bradaviek, možný výtok tekutiny alebo krvi z bradaviek alebo abnormality v tvare kože prsníkov. Zdvihnite ruky a otočte telo pod uhlom k zrkadlu, aby ste mohli pozorovať prsia po celej ich ploche.

2. Palpácia
Ľahnite si na posteľ a pod hlavu si položte vankúš. Zdvihnite ruku na strane prsníka, ktorý chcete skúmať, a zdvihnite ju nad hlavu. Druhou rukou krúživým pohybom nahmatajte prsník. Aby ste sa uistili, že to robíte správne, v duchu si ho rozdeľte na štyri časti a uistite sa, že sa ich všetkých dôkladne dotýkate.

To isté urobte s bradavkou a stlačte ju, aby ste zistili, či z nej vyteká tekutina alebo krv. Nakoniec prehmatajte príslušné podpazušie a hľadajte akékoľvek opuchy, ktoré by mohli byť lymfatickými uzlinami. Aby ste to správne dokončili, spustite ruku, ktorej podpazušie vyšetrujete, pozdĺž tela. Opakujte aj pri druhom podpazuší.

Skontrolujte si pulz

Hneď ako sa ráno prebudíte, zmerajte si pulz na 15 sekúnd. Svoju srdcovú frekvenciu zistíte vynásobením počtu úderov číslom 4 (srdcová frekvencia je počet sťahov srdca za jednu minútu, keď ste v úplnom pokoji).

Vstaňte z postele a 5 minút cvičte, tancujte, prechádzajte sa a potom si opäť zmerajte pulz. Čím je kratší, tým lepšie pracuje vaše srdce. Pulz 60-70 úderov za minútu sa považuje za normálny.

Ak presiahne 110-120 úderov a nevráti sa rýchlo do normálu, ale až po 30-40 minútach, určite by ste mali navštíviť kardiológa.

A čo oči?

Skúste prečítať evidenčné číslo auta zo vzdialenosti 30 dlhých krokov. Ak sa vám to nepodarí a čísla a písmená vyzerajú skreslene alebo rozmazane, rýchlo navštívte očného lekára! Pri šoférovaní môžete byť v nebezpečenstve, pretože váš zrak nie je taký ostrý, ako by mal byť, ale len 35-45 % normálu.

Fotografie odhaľujú vašu chrbticu

Na tento test budete potrebovať dve svoje fotografie v celej dĺžke, urobené spredu a zboku z malej vzdialenosti. Všímajte si svoje držanie tela: uši by mali byť tesne nad ramenami, ramená trochu nižšie a nie v jednej línii s krkom.

Ramená a boky by mali byť v rovnobežných líniách a chrbtica v oblasti chrbta by sa nemala nakláňať do strán, dopredu ani dozadu. Ak si všimnete akékoľvek asymetrie v držaní tela, skúste sedieť a chodiť s rovným chrbtom, dohodnite si stretnutie s ortopédom a nájdite si čas na cvičenie.

Sfúknite sviečky a skontrolujte si pľúca

Zapáľte sviečku. Držte ju vystretou rukou pred tvárou vo vzdialenosti asi 30 cm. Nadýchnite sa a potom prudko vyfúknite. Ak plameň nezhasne, je to znamenie, že vaše pľúca sú trochu slabé a stratili svoju pružnosť, že ste to prehnali s cigaretami alebo že môžete mať sklon k astme.

Najmä ak sa u vás vyskytujú ďalšie príznaky súvisiace s dýchacími problémami, ako napríklad silný kašeľ v noci, rozhodne sa musíte zaoberať svojím zdravím.

Podeľte sa o článok aj s ostatnými :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*