Jejich tělo je vystavené zvýšené námaze a více jim proto pracuje i srdce. Ve spojení s horším životním stylem a dalšími civilizačními faktory proto podle varování odborníků těhotným ženám častěji hrozí problémy se životně důležitým orgánem.

„Srdeční výdej stoupá o třicet až padesát procent, hlavně kvůli zvýšení tepového objemu. Roste však i tepová frekvence o deset až dvacet tepů za minutu,“ popsala vedoucí Centra pro dospělé s vrozenou srdeční vadou v dospělosti při Nemocnici na Homolce, lékařka Jana Rubáčková Popelová.

Ilustrační snímek
Ministerstvo chce pohlídat štítnou žlázu těhotných. Připravuje plošný screening

U některých žen právě náročné období odhalí srdeční chorobu, která se do té doby nijak neprojevovala. „S těhotenstvím je totiž spojena vyšší hemodynamická zátěž. To znamená, že srdce musí přečerpávat větší objem krve, protože se v té době její množství zvýší. V té situaci se může skrytá nemoc odhalit,“ vysvětlil přednosta I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Jan Krejčí.

Nejčastější je srdeční selhání

Mezi vůbec nejčastější kardiovaskulární komplikace patří srdeční selhání, tedy stav, kdy srdce není při normálních plnicích tlacích levé komory schopné prokrvit organismus. Projevy nemoci jsou často těžce odhalitelné, dají se zaměnit s běžnými těhotenskými komplikacemi, jako jsou oteklé kotníky, přibírání na váze nebo častá únava. Lékaři proto radí příznaky nepodceňovat.

Ilustrační snímek
Obliba císařského řezu kvůli penězům od pojišťoven? Pošetilost, odmítá lékař

Zatímco za oteklé kotníky může u zdravé ženy zadržování vody vlivem estrogenů, u té, která trpí srdeční chorobou jde o ukazatel ohrožení zdraví jejího i plodu.

„Je třeba nesvádět vše jen na těhotenství. Alarmující by pro ženy mělo být, pokud se jim hůř dýchá a jsou unavené při minimální námaze nebo dokonce v klidovém režimu,“ upřesnil Krejčí. Upozornil na riziko toho, že potíže bývají leckdy ze strany žen i jejich lékařů bagatelizovány.

Co čeká tělo v těhotenství?

Zdroj: Youtube

Zvyšující se počet žen, které v těhotenství trpí srdečními komplikacemi, je podle lékařů ovlivněn stále zvyšujícím se věkem rodiček. „Většina dnešních žen rodí své první dítě až po 35. roce života. Tedy v době, kdy významně stoupá procento komplikací. Optimální doba pro porod je z fyziologického hlediska někde mezi 24. až 30. rokem života ženy,“ poznamenala lékařka Ludmila Plšková.

Vícerčata? Další možné komplikace

Ve vyšším věku také páry častěji čelí problémům s přirozeným početím a rozhodnou se podstoupit umělé oplodnění. S tím se často spojuje výskyt takzvaného mnohačetného těhotenství – tedy čekání dvojčat či trojčat. Mnohačetná těhotenství jsou přitom dalším faktorem, který má vliv na zvyšující se počet žen s kardiovaskulárními komplikacemi.

Matky, které čekají vícerčata, jsou ohrožené zejména peripartální kardiomyopatií. V případě diagnostiky této nemoci lékaři často doporučují ukončení těhotenství, protože život matky je přímo ohrožen. Léky s ohledem na zdárný vývoj plodu ordinovat být nemohou.

Tisková konference o vzácném onemocnění způsobujícím selhání orgánu a předčasný porod u rodiček v Gynekologicko-porodnické klinice VFN "U Apolináře" v Praze.
Přežily svou smrt. Příběhy žen, kterým v těhotenství začaly selhávat orgány

„V těhotenství jsou naše možnosti léčby velmi omezené. V řadě případů je nutný porod císařským řezem. Dobrou zprávou je, že po porodu a následném zavedení komplexní medikace je velká šance, že se stav srdce výrazně zlepší,“ doplnil přednosta Krejčí.