Prohlížeče | Bing

Bing Chat pozvolna opouští okovy Edge. Fungovat bude přinejmenším ve Chromu a Safari

Microsoft v posledních měsících vybavil svůj prohlížeč novou zbraní poháněnou umělou inteligencí. Chatbot v Bingu se sice neosvědčil stran fakticity, jeho integrace do Edge v podobě Copilotu se ale profiluje jako užitečný pomocník v oblasti brainstormingu, shrnování textů, překládání nebo psaní některých slohových útvarů. Chatbot dorazí také do jiných prohlížečů.

Nakonec tak na Edge přecházet nemusíte, pokud chcete Bing Chat využívat. Microsoft by byl téměř jistě rád, kdybyste tak učinili, jenže jeho prohlížeč je ve srovnání s konkurencí pořád malý. Nakonec je důležitější prodat samotnou internetovou službu, která má generovat zisky skrze reklamu.

Určitým dílem do skládačky je snaha Microsoftu nahradit Google jako výchozí vyhledávač ve Firefoxu. Už tahle zpráva naznačila, že exkluzivita chatbotu nebude mít dlouhého trvání.

bing chat jine prohlizece (2).png
Až donedávna byl Bing Chat omezený na Edge. Jde o umělou bariéru

Podle Statcounteru je Edge třetí nejrozšířenější prohlížeč globálně na všech platformách, jeho podíl ovšem činí pouhých 5,3 %, který je daleko za podíly Safari (20,7 %) a zejména vedoucího Chromu (62,9 %). V posledních třech měsících vyrostl a právě integrace Copilotu může být jedním z důvodů.

O prohlížeč jde až ve druhém plánu

Během víkendu se na Redditu objevil snímek Bing Chatu v Safari. Při návštěvě služby z jiného než domácího prohlížeče jste se dozvěděli, že si Chat odemknete v Edgi. Přispěvatel ovšem popsal, že mu Chat funguje v Safari a Chromu na počítači i mobilu. Nebyla to obyčejná chyba interního systému Bingu.

Na Twitteru to v neděli potvrdil Mikhail Parakhin, ředitel reklam a webových služeb v Microsoftu, když uvedl, že firma experimentuje a podporu pro jiné prohlížeče postupně zavede celosvětově. Nevíme, kdy přesně bude služba dostupná a nevíme ani, kterých prohlížečů se podpora dotkne. Podle náhodného setkání popsaného na Redditu by mělo jít přinejmenším o Chrome a Safari, tedy o vedoucí dvojici na poli webových prohlížečů.

bing chat jine prohlizece (1).png
Bing Chat byl zpozorován plně funkční v Safari a Chromu

Zatímco v cizích prohlížeč bude fungovat Bing Chat, zůstává otázkou, zda se Redmondští pustí do tvorby Copilotů pro Chrome a spol. Ve Windows 11 za pár měsíců přibude univerzální Copilot, který by nám měl umožnit práci s webovým obsahem bez ohledu na použitý prohlížeč.

Od května je Bing Chat přístupný bez registrace, od února byl dostupný na pozvánky. Před pár týdny Microsoft chatbot, který do té doby komunikoval textově, naučil kreslit obrázky nebo sestavovat grafy.


O tom, jak na Živě využíváme AI, jsme mluvili v podcastu:

Zdroje: Mikhail Parakhin / Twitter via Neowin | Statcounter | vinhphm / Reddit

Diskuze (2) Další článek: Klimatizace jednou nahradí PDRC. Dokáže ochladit prostředí až o několik stupňů i bez elektřiny

Témata článku: , , , , , , , , , , ,