PŮVODNÍ ZPRÁVA | Ukrajinci můžou mít eso v rukávu. Začátek protiofenzivy rozhodně poznáme, říká expert pro EuroZprávy.cz

Protiofenzíva je na spadnutí. Bezpečnostní expert Lukáš Visingr upozornil, že příprava probíhá už dva měsíce a její spuštění rozhodně poznáme. Může jít o obrovský útok dronů, cesta teoreticky vede i přes ruské území. Ukrajinci navíc už několikrát ukázali, že dokážou Rusy dovést k panice. 

Bezpečnostní expert Lukáš Visingr si je jistý, že protiofenzíva brzy začne. Je pro to mnoho indikátorů a příprava už alespoň dva měsíce probíhá – takzvaná nultá fáze operace. „Spousta úderů v ruském týlu, psychologické operace, které naprosto vykolejují Rusy, jako jsou nájezdy protiputinovských Rusů do pohraničních oblastí, a dnes Putinův falešný projev,“ nastínil pro EuroZprávy.cz. 

Upozornil však na časovou tíseň ukrajinských ozbrojených sil. S množstvím techniky ze Západu podle něj nemohou neustále jen cvičit. „Brzy by se ocitli v situaci, v jaké byli Rusové na začátku loňského roku. Půl roku strašili u ukrajinských hranic a potom se s touto opotřebovanou technikou a unavenými vojáky vydali do války,“ vysvětlil Visingr.

Navíc se za poslední dva týdny dramaticky zhoršila přesnost GPS. „Normální nepřesnost tohoto signálu bývá pět metrů a teď jsme na patnácti metrech. Znamená to, že Američané přepnuli GPS do válečného režimu, což udělali naposledy v roce 2003 před invazí do Iráku,“ připomněl. Představuje to problém pro uživatele s komerčním terminálem. „A to jsou samozřejmě Rusové. Ukrajinci mají certifikovaný šifrovací vojenský terminál s přesností kolem jednoho metru,“ pokračoval expert. 

Doporučené články

Jakmile protiofenzíva začne, tak to podle Visingra poznáme. „Fakt to nebude tak, jako když Rusové ohlásili útok asi osmi ukrajinských praporů coby začátek protiofenzívy. To je k smíchu,“ myslí si. Ukrajina totiž postavila řadu nových mechanizovaných praporů. „Kdyby začala protiofenzívu s pomocí sedmi nebo osmi praporů, tak by si Rusové mysleli, že jsou Ukrajinci slabomyslní.“

Šance, že protiofenzíva ukončí celý konflikt, je podle něj malá, nikoliv však nulová. „Podepsal bych se pod to, co řekl prezident Pavel. Optimální výsledek pro Ukrajinu by bylo totální zhroucení ruské armády. To, co nastalo loni u Charkova, by se stalo všude. Ukrajinci by měli možnost osvobodit veškeré území s výjimkou Krymu,“ řekl. 

Pokud protiofenzíva půjde perfektně podle plánu, Ukrajinci na konci léta ovládnou vše s výjimkou Krymu. „Poslední fáze by spočívala ve vytlačení Rusů i odtud. Byl by to super a optimistický výsledek, a ještě letos by bylo po válce. Šance je malá, ale ne nulová,“ vylíčil. 

Dobrý výsledek tak bude osvobození velké části okupovaného území. „Buď to Rusy dovede k jednání, nebo konflikt zamrzne a bude pokračovat příští rok. Samozřejmě je možné, že by ruská porážka vedla k politickým změnám v Moskvě, kde se objeví někdo, s kým se dá jednat,“ doplnil Visingr. 

Pokládá za pravděpodobné, že Ukrajinci mají nějaké eso v rukávu a udělají něco, co nikdo nečeká. „Možností je celá řada. Ofenzívu může začít obrovský útok dronů. Ruští vojenští blogeři varují, že Ukrajinci mají na ofenzívu nachystaných sto tisíc kvadrokoptér, které by vypustili na frontě,“ připomněl s tím, že pokud by vyslali tisíce kvadrokoptér na určitý úsek fronty, tak by se na daném místě zhroutila. „Proti ničemu takovému se nedá bojovat,“ upozornil.

„Další z možností je, že vzhledem k tomu, jak skvěle a neprostupně je střežená státní hranice Ruské federace, zvláště v Bělgorodské oblasti, tak se pro ukrajinskou armádu nabízí přejít na ruské území a zaútočit z boku nebo zezadu. Z vojenského hlediska to dává perfektní smysl. Politicky by to bylo dost ošemetné, ale Rusy by to psychologicky odrovnalo,“ podotkl bezpečnostní expert. Připomněl, co způsobil dnešní nepravý projev ruského lídra Vladimira Putina. „Byl to fake, který se podařilo odhalit, a i tak tam lidi totálně zpanikařili,“ dodal. 

Popsal také další možnosti. „Kdybych to plánoval já, tak noc před začátkem invaze ve tři nebo čtyři ráno bych poslal většinu dronů, co bych měl, proti ruským elektrárnám a rozvodnám. Rusové by se probudily do blackoutu a nevyjely by jim vlaky. Takže by nebyli schopni přesouvat zásoby a posily,“ zdůraznil. 

Podstatné je, aby neútočilo pět dronů, nýbrž sto současně. „Je možné, že Ukrajinci udělají něco úplně jiného. Intuitivně ale tuším, že se stane něco nečekaného,“ uzavřel expert.

Související

Vladimir Putin

Rusku hrozí po pádu Chersonu kolaps. Svět by ztratil přehled o jeho jaderných zbraních, varuje expert

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina se může velice brzy rozpadnout. Cherson byl jediným hlavním městem některé z ukrajinských oblastí, které se ruské armádě podařilo dobýt. Teď je zpět v rukou Ukrajinců a Putinovi docházejí možnosti, jak kolaps ruského medvěda na Ukrajině odvrátit. Bezpečnostní analytik Lukáš Visingr se obává, že pro Rusko může znamenat další neúspěch už totální kolaps. „Proti tomu bude vypadat válka na Ukrajině jako taková malá nepříjemnost. Rusko se rozpadne na dvacet států a deset z nich bude mít jaderné zbraně. A my nebudeme vědět kterých 10. Bude to jako rozpad Jugoslávie, akorát stokrát horší a s jadernou příchutí,” řekl pro EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

Lukáš Visingr (analytik) válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ukrajina Ruská armáda Petr Pavel Vladimír Putin

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 3 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 3 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 6 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 7 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy