Xixoio přichází o svou tvář, Richard Watzke odešel z vedení společnosti. Firma řeší, kudy dál

Od června už zakladatel firmy není členem dozorčí rady, jasno není ani v tom, zda i nadále zůstává jejím největším akcionářem.

Luboš KrečLuboš Kreč

xixoio-1

Foto: Xixoio

Richard Watzke, zakladatel Xixoio

0Zobrazit komentáře

Projekt Xixoio, který před více než rokem masivní reklamní kampaní a náborem finančních poradců rozvířil zdejší investiční vody, prochází těžkou krizí. Loni nad podzim ve firmě proběhla policejní razie a nyní ze struktur společnosti formálně odešel její zakladatel a většinový majitel Richard Watzke. V orgánech mateřské stejnojmenné firmy ve Velké Británii ale i nadále zůstává.

Xixoio tvrdí, že zprostředkovává obchody s digitálními aktivy. Richard Watzke ve firmě držel přes společnost z Velké Británie více než 70 procent akcií. Kdo má nad společností nyní kontrolu, není jasné, uvedly Seznam Zprávy. Watzke byl podle médií jedním ze dvou lidí, které policie při podzimní razii zadržela. Druhým byl podle serverů šéf představenstva Henry Ertner.

Policie vedení Xixoio podezírá, že za získané peníze od investorů nic nevyvíjelo a peníze investovalo do kryptoaktiv. Loni v prosinci informovala, že kauzu řeší kvůli podezření ze spáchání podvodu a praní špinavých peněz. Zajistila v ní majetek v hodnotě zhruba padesáti milionů korun, oba zadržené ale propustila a nikoho do té doby neobvinila. K výši možné způsobené škody se policie nevyjádřila. Podle dřívějších informací médií má škoda způsobená investorům dosahovat půl miliardy korun.

Watzke byl nyní oficiálně vymazán z orgánů Xixoia v českém obchodním rejstříku, kde dosud působil jako člen dozorčí rady, v britském rejstříku jsou zápisy u mateřské firmy zatím beze změn. Sám Watzke na dotaz Seznam Zpráv ohledně svého odchodu ze společnosti odmítl cokoliv říct. Firma ve sdělení, které nedávno rozeslala držitelům svých tokenů, uvedla, že získala od blíže neurčeného tuzemského investora přechodné financování. Zároveň podle svého sdělení jedná s blíže neurčeným strategickým investorem ze zahraničí. Připustila také, že prochází těžkým obdobím.

Policisté loni v listopadu provedli při zásahu i sedm domovních prohlídek a čtyři prohlídky jiných prostor – kanceláří a vozidel. Zajistili při tom důkazní materiál ve formě listin a digitálních dat. Po zásahu policie firma Xixoio podle médií uvedla, že policie nepochopila její byznys model ani princip jejího podnikání, což jsou investice do digitálních aktiv, takzvaných tokenů. V interním prohlášení, z nějž tehdy citovaly servery Deník N a Seznam Zprávy, firma ujistila držitele tokenů, že jejich majetek je v bezpečí a uložený na blockchainu, který Xixoio vyvinulo.

Česká národní banka koncem roku 2021 varovala veřejnost před investicemi do tokenů a výslovně zmínila právě Xixoio. Z prezentace firmy mohli lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání jsou bankou schválené nebo aspoň zčásti regulované, uvedla tehdy centrální banka.

S přispěním ČTK

Diskuze (0)

Novinka

Anonym