Hlavní obsah

Piráti vyloučili „komunistku“ Michailidu z vedení strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pirátku Janu Michailidu, která se do povědomí dostala svými slovy o tom, že je přesvědčením komunistka, odvolali Piráti z vedení strany. Na Twitteru to uvedla v pondělí řada členů strany.

Foto: Piráti, Novinky

Pirátka Jana Michailidu

Článek

„Piráti dnes jasně odmítli totalitní ideologie, jejich zlehčování a propagaci. Naší společnou odpovědností je přijmout nové výzvy, které před nás život staví, s veškerým důmyslem a zkušenostmi moderní doby. A uskutečňovat reálná řešení, aniž bychom podlehli svádění extrémismu,“ napsal na Twitter šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

A vyjádřila se i samotná Michailidu, která zdůraznila, že proti jejímu odvolání z vedení strany se vyjádřilo 47 procent Pirátů, 53 bylo tedy pro.

„Jako Piráti jsme jednoznačně hodnotově ukotvení: Jsme svobodomyslná liberální strana, která hájí rovná práva a demokracii. Nad rámec toho je ale nutné dělat věcnou politiku, řídit se daty a ne ideologickými dogmaty. Jinak se nikam nedostaneme,“ uvedl k tomu exprimátor Prahy Zdeněk Hřib.

Informaci Novinkám potvrdila také mluvčí strany Veronika Šmídová. „Předkladatel tohoto návrhu jako hlavní důvod uvedl opakovaně nevhodnou komunikaci, jejíž možné vyznění mělo potenciál poškodit stranu v očích veřejnosti a spojovat ji s hodnotami, které nezastává,“ uvedla.

Přiblížila také, že se hlasování zúčastnilo 786 hlasujících. „Z toho 419 bylo pro odvolání Jany Michailidu z Republikového výboru a 367 hlasovalo pro ukončení jednání bez přijetí usnesení,“ napsala v SMS Novinkám.

Dny antikapitalismu a komunistické přesvědčení

Michailidu čelila v minulosti kritice. Naposledy se do ní šéf strany Ivan Bartoš (Piráti) pustil poté, co se zúčastnila Dní antikapitalismu. Akci pořádala marxisticky orientovaná Nadace Rosy Luxemburgové ve spolupráci s trockistickou Socialistickou solidaritou.

Bartoš tehdy její aktivity označil za nevhodné. „Měla by se, byť stále věřím, že významnou část v jejích úvahách hraje trochu hloupá a prvoplánová provokace, zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru,“ prohlásil tehdy.

Do povědomí veřejnosti se dostala svojí kandidaturou na post předsedkyně Pirátské strany právě proti současnému šéfovi strany Bartošovi.

Před samotnou volbou ale Novinky informovaly, že se na Pirátském fóru otevřeně hlásila ke komunistické ideologii. „Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ reagovala tam Michailidu na dotaz, který jí položil účastník diskuse Lukáš Doležal.

Michailidu byla v republikovém výboru strany od roku 2019 a před nedávnem svou pozici obhájila. V minulosti byla třetí místopředsedkyní strany a v roce 2014 po dočasné rezignaci šéfa strany Bartoše krátce nastoupila do čela Pirátů. V lednu 2022 usilovala o nejvyšší stranický post znovu, ale skončila poslední z kandidátů.

Bartoš tepe pirátskou „komunistku“ za účast na Dnech antikapitalismu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám