Události Serie A: Závěrečné kolo ve znamení oslav, loučení, ale i nečekaných překvapení

05.06.2023, 23:02
Názory a komentáře
Fabio Quagliarella (© AFP)

Avizovaná možnost dodatečného přímého zápasu o záchranu mezi Spezií a Veronou se stala realitou, stejně jako postup Atalanty a AS Řím do Evropské ligy, což oba celky stvrdily domácími výhrami. Venkovní úspěch na půdě Udinese naopak nestačil na posun do první šestky Juventusu. O největší vzrušení se ovšem postaral Zlatan Ibrahimović (41), který nečekaně oznámil ukončení kariéry.

Podle slov Zlatana Ibrahimoviće o rozhodnutí nevěděla ani jeho rodina. Při proslovu uprostřed milánského stadionu ve 23:20 to dokonce vypadalo, že slova o tom, že "nastal čas se s fotbalem rozloučit" sděluje Ibra hlavně sám sobě. Hvězdný Švéd tak završil kariéru odpovídajícím způsobem - zase všechny překvapil.

Ibrahimović nebude pokračovat. Nebude tedy nastupovat za nedalekou Monzu, o čemž se spekulovalo celou neděli, protože její sportovní ředitel Adriano Galliani o hvězdu na sklonku kariéry stál. A souhlasil i trenér Raffaele Palladino. I to potvrzuje fakt, že o rozhodnutí skončit opravdu nikdo nevěděl.

Podmínky pro rozloučení byly příznačné. V Miláně během dne pršelo, což si Zlatan vyložil jako fakt, že "i Bůh je smutný." Nakonec došlo i na slzy nezlomného obra. Ibra se jim dlouho bránil, ale když viděl plakajícího Sandra Tonaliho a následně i svou manželku Helen, podlehl emocím. "Ano, jsem superman, ale superman má obrovské srdce."

Zlatanova rozlučka neobměkčila fanoušky Verony, kteří během ní na nenáviděného soupeře pískali. Něco takového ho ale nemohlo rozhodit, okamžitě se zase stal tím klukem z Rosengardu a sektor hostí ještě vyzýval, aby přidali. Veroně nicméně ještě sezona nekončí. Čeká ji přímý souboj se Spezií o záchranu.

Postaral se o to dvěma góly Rafael Leão, který se za nerozhodného stavu nevzdal, a domácím zajistil vítězné loučení. Nutno říci, že zaslouženě, protože Verona nastoupila až příliš odevzdaně na tým, který měl bojovat o záchranu. Vždyť první střelu na branku si připsala až v 71. minutě, kdy vyrovnával Faraoni. A to byl také její jediný pokus, což je málo.

Loučil se také Quagliarella

Velké loučení na příznačném místě bylo k vidění také v Neapoli, kde panovala slavnostní nálada díky zisku mistrovského titulu. Ještě předtím, než na stadionu vypukl oslavný koncert, se zde odehrál duel se Sampdorií, v jejímž dresu se s nejvyšší soutěží loučil Fabio Quagliarella.

Rodák z nedalekého Castellammare di Stabia, kde samozřejmě všichni od malička fandí Neapoli, si nemohl přát víc. Snad jen to, aby v klubu svého srdce během kariéry strávil více času. Místní fanoušci na něj ale nezapomněli a ocenili ho velkým potleskem a oslavnými chorály. Jen těžko zadržoval Quagliarella slzy.

Ale pozor, Quagliarella ještě úplně nekončí. Sampdoria mu tak přirostla k srdci, že se rozhodl odehrát ještě jeden rok, aby jí pomohl k rychlému návratu mezi elitu. Fanoušci mu za to jsou nesmírně vděční. Zbývá tedy už jen zjistit, jaký názor na to bude mít nový trenér Sampdorie, protože Dejan Stankovič před posledním zápasem prohlásil, že on v Janově už pokračovat nebude.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
38
28
6
4
77 : 28
90
2
SS Lazio
38
22
8
8
60 : 30
74
3
Inter Milán
38
23
3
12
71 : 42
72
4
AC Milán
38
20
10
8
64 : 43
70
5
Atalanta Bergamo
38
19
7
12
66 : 48
64
6
AS Řím
38
18
9
11
50 : 38
63
7
Juventus FC
38
22
6
10
56 : 33
62
8
ACF Fiorentina
38
15
11
12
53 : 43
56
9
Bologna FC
38
14
12
12
53 : 49
54
10
Turín FC
38
14
11
13
42 : 41
53
11
AC Monza Brianza
38
14
10
14
48 : 52
52
12
Udinese Calcio
38
11
13
14
47 : 48
46
13
US Sassuolo
38
12
9
17
47 : 61
45
14
Empoli FC
38
10
13
15
37 : 49
43
15
Salernitana Calcio
38
9
15
14
48 : 62
42
16
US Lecce
38
8
12
18
33 : 46
36
17
Hellas Verona
38
7
10
21
31 : 59
31
18
Spezia Calcio
38
6
13
19
31 : 62
31
19
US Cremonese
38
5
12
21
36 : 69
27
20
UC Sampdoria
38
3
10
25
24 : 71
19

A co Mourinho?

Kdo se naopak k velké radosti fanoušků neloučí je římský trenér José Mourinho. Ten sice proti Spezii na lavičce nebyl, protože pykal za druhou žlutou kartu, kterou viděl před týdnem ve Florencii, a celkově se jednalo o jeho čtvrtý letošní trest, ale po utkání absolvoval rozlučkové kolo před zaplněným stadionem.

A jeho gesto, kdy ukazoval nejprve na sebe a následně oběma rukama na hřiště, bylo dosti výmluvné. Všichni si ho vyložili tak, že Mourinho v Římě zůstává i příští sezonu. Ostatně, PSG už jméno nového kouče oznámilo, takže to zas tak velké překvapení nebylo. Něco mu nicméně americké vedení slíbit muselo a bude tedy zajímavé sledovat počínání římského celku na přestupovém trhu. Cílem totiž je zkusit vyhrát Evropskou ligu a umístit se v první čtyřce. To vše minimálně v prvních měsících ligy bez Tammyho Abrahama, který se v posledním kole letošního ročníku zranil.

Hráč kola

Atalanta neponechala nic náhodě a kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy stvrdila jednoznačnou výhrou v posledním utkání nad Monzou 5:2. Třemi góly a jednou asistencí se na tomto představení podílel famózní záložník domácích Teun Koopmeiners, který předvedl snad úplně všechno: trefil se hlavou, pak poté, co sám vybojoval míč a ve druhé půli i z obrovské dálky.

Atalanta se tak po roční pauze vrací do Evropy a velkou zásluhu na tom má samozřejmě i její kouč Gian Piero Gasperini. Ten je ale v klubu už sedmý rok a po utkání prohlásil, že je logické, že po takové době si musí s vedením sednout a některé věci probrat. Fanoušci s transparentem "Do Evropy s Gaspem", ale mají o budoucnosti jasno.

Gól kola

Na tom, že AS Řím už popáté v řadě skončil mimo první čtyřku, se sice nic nezměnilo, ale Paulo Dybala přesto svou proměněnou penaltou v závěru utkání se Spezií zajistil římským fanouškům trochu radosti. Výhra 2:1 totiž odvrátila útok Juventusu na šestou příčku a zařídila účast Římanů v příštím ročníku Evropské ligy.

Po velkém zklamání v podobě prohry v jejím finále minulou středu tak šlo o skvělou reakci týmu, který už pravděpodobně po schůzce s vedením věděl, že jeho kouč José Mourinho zůstává na lavičce i nadále. Stejně jako jeho bouřliví asistenti, kteří své pověsti dostáli i tentokrát - vyloučen byl pro změnu Salvatore Foti, který Mourinha zastupoval.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (19)

Přidat komentář
stuff

Nejak som tu nepostrehol ziadne posezonne citove vylevy ani od stalic, ta skusim ja.

Moje ocakavania pred sezonou boli boj o titul. Napriek tomu, ze som nemal iluzie o Maxovi, mal som iluzie o Pogbovi a Chiesovi. Myslel som si, ze to bude ich rok a ze mame hracsku kvalitu, ktorou to pretlacime aj napriek priemernemu trenerovi.

Vysledne tretie miesto pred odratanim bodov sa da interpretovat vseliak a Max to tieto dni prave asi robi na stretku s Elkannom.

Co sa da o tejto sezone povedat pozitivne:

#to, co by nikto necakal. Ze dostane 4 mladych do zakladu/na pomedzie zakladu. Mozme si mysliet, ze to robil prave pre ten marketing, ale kolki by sme stavili vlastne love na tolko minut pre Fagia, Gattiho, Killinga a Mirettiho? A netvarme sa, ze zas maju taku kvalitu, ze by si ten zaklad vymlatili hocikde.

#dalsie pomyselne pozitivum, ze na tak prisernu hru, vykony a vysledky je to stale tretie miesto. Tj, tim, ktori castujeme, ze hral horsie ako pod Delnerim ci Zaccheronim to uhral na tretie miesto.

#uhrali tretie miesto s uplne inymi hracmi, ako si to Max asi v lete nakreslil na papier pred zraneniami

#uhrali tretie miesto napriek evidentnej zimnej vzbure v kabine, ktora skoncila potvrdenim Maxa v kresle a prirodzene sa otocila v seriu bez obdrzaneho golu(ano so stastim).

#a tak ako ratam, ze hraci schvalne odhadzovali nejake body pocas vzbury, par, uprimne verim, ze nam zmizlo aj pocas stresov pri vynasani a meneni rozsudkov

Pri vyuziti vsetkej kreativity som viac pozitiv nenasiel.

A co bolo zle:

#uplne vsetko

#herny prejav naozaj hanebny. To radsej hrat imbecilnu kopanu zo strany na stranu a la sassuolo abo repre usa. Fakt hrat hlboky blok s 10timi pod loptou bez napadania je poprve prec a nemoze to slavit uspech a podruhe je to vyjebana hanba

#pogba, chiesa, di maria, vlahovic, bonnuci- od tych sa nieco cakalo a az na Angelovu jesen to bolo nieco strasne vzhladom k ocakavaniam

Nechcem mat velke ocakavania od leta, kedze asi neinvestujeme do odchodu Maxa. A nie som si isty, ci je Max schopny hrat opat aspon vysledky hoc aj s prisernou hrou, ak mu Guintoli abo nekto iny postavia kvalitnejsi tim.

Dufam, ze sa bude vo velkom predavat. Treba strelit vsetko, co ma cenu, nechat si hore spomenutych mladych, Locu, Polaka a ak sa vyjedna zlava, ta aj druheho Polaka. Mozno aj Chiesu.

Hoc verim v Dusanove kvality, ale on ist musi. Aj Mojsej hoc zadarmo. Adrien, Sandro, toti z hostovani ani nevravim. Secko bazmeg prec.

A dalsi rok pekne poskladat nejake u21 na EKL a skusit top4

Forza juve!!!

Reagovat
Nuno čomes

No ty pozitiva jsou teda jen taková obhajoba, ale to je vlastně dobre

Reagovat
stuff

Nie, Fagioli, Gatti a Illing ma uprimne tesia

Reagovat
Nuno čomes

O tom nepochybuji

Reagovat
stuff

A este co sa tyka trenerov. Maxov odchod povazujem za nepravdepodobny, ale ak by nahodou, tak by som sa tesil z De Zerbiho, Gaspa, Conteho a Sarriho.

Maxov odchod a prichod niekoho podpriemerneho alebo nedostatocne prevereneho by som nepovazoval za krok vpred. Taktiez by som bol velmi skepticky voci prichodu Zidana. V reale mu to Carlo nechal fakt v inom stave.

Reagovat
Nuno čomes

V AC se zas pomátli?

Reagovat
Largo

Taky si říkám. Úspěšná sezona a Garry to takhle odstřelí...Horší jak De Laurentiis s Neapolí.

Reagovat
Nuno čomes

Přímo. Itálie potřebuje zpátky silnou trojku a ono to jde vše opačným směrem Leao si teď rve vlasy, jestli se to potvrdí.

Reagovat
Largo

Ten jeho příspěvek na IG byl dost výmluvnej...To je taková škoda takhle zahodit dobře rozdělanou práci.

Reagovat
stuff

Reagovat
10

Byla úspěšná? Bez odpočtu Juve škončilo AC mimo LM...

Reagovat
Largo

A LM? Tam dosáhli podle mě maximum...Na odečet bych se nedíval, to je prostě fakt.

Reagovat
10

Jak nedíval? To je prostě zprdeleklika AC jako mistr uhrál 70 bodů, což většinou stačí na 5.-6. místo.

Hlavní posily v podobě CDK a Origiho fiasko.

Postup přes Neapol a Tottenham super, semifinále s Interem víceméně rozdílem třídy.

Neříkám to jako kritiku Paola, protože bez něj by AC určitě nebylo tam, kde je a hlavně by nemělo Scudetto, ale tahle sezona imho moc úspěšná nebyla.

Reagovat
Largo

Klika nebo ne, konečný umístění je to, co se počítá. To bys pak mohl mluvit o smůle v podobě břeven a podobně. To prostě nikoho nezajímá. S posilama souhlasím, taky to asi bylo hlavní téma těch sporů, resp. kritiky Cardinaleho směrem k Paolovi s Rickym. Základní cíl ale byl postup do LM a ten AC nakonec uhrálo.

Reagovat
10

S těma břevnama to je teda argument jako víno. Realita je taková, že AC jako obhájce titulu na hřišti uhrálo 70 bodů, což je 5. místo. Pokud jim chceš připisovat zásluhy za něco, co udělal soupeř 3 roky dozadu a hodnotit to díky tomu jako úspěšnou sezonu (což děláš), tak ok.

Reagovat
zurix_new

Reagovat
Seydou Doumbia

Škoda, Quaq byl muj nejoblíbenější italsky hráč po odchodu Di Nastalého...velký Borec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele