reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M2 Ultra dostává 24 jader CPU a až 192 GB sdílené paměti

6.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple M2 Ultra dostává 24 jader CPU a až 192 GB sdílené paměti
Apple představil svůj nejvýkonnější procesor M2 Ultra. Ten spojuje dva čipy M2 Max a dokáže tak vytvořit 24jádrové monstrum, které může mít až 192 GB sdílené paměti. Zlepšil se také výkon GPU a Neural Engine.
Společnost Apple zahájila svou vývojářskou konferenci WWDC 2023 a na ní byl představen i nový procesor Apple M2 Ultra. Tato novinka spojuje dva čipy M2 Max pomocí extrémně rychlé sběrnice UltraFusion, která zajišťuje propustnost 2,5 TB/s. Vše je vytvořeno tak, aby se procesor pro systém tvářil jako jeden jediný procesor, takže pro vývojáře se při vývoji aplikací nic nemění. Jejich aplikace mohou běžet na čipu M2, M2 Pro a M2 Max stejně jako na M2 Ultra, i když ten je slepením dvou procesorů. Výsledný procesor má 24 CPU jader, a to 16 výkonných a 8 úsporných. M1 Ultra měl také 16 výkonných jader, ale jen 4 úsporná. Celkový počet jader se tak zvýšil o 20 %. Protože se ale navyšoval v oblasti úsporných jader, tak by se celkový výkon měl zvýšit o méně než oněch 20 %. Jenže další úpravy procesoru vyráběného druhou generací 5nm procesu u TSMC umožnily dosáhnout toho, že CPU výkon je právě o těch 20 % vyšší. V případě DaVinci Resolve však došlo k mnohem větším nárůstům, a to až o 50 %.
 
Apple M2 Ultra
 
Zatímco M1 Ultra mohlo mít 64 GPU jader, M2 Ultra bude existovat ve verzích s 60 nebo 76 jádry. To je dalších 12 jader navíc a celkový výkon se i díky dalším úpravám v této oblasti zvýšil o 30 %. Renderování 3D efektů v Octane se zrychlilo dokonce 3násobně. Sdílená operační paměť má stále max. přenosovou rychlost 800 GB/s, nicméně její max. kapacita byla zvýšena ze 128 na 192 GB. I díky tomu se procesor dá využít k náročnému trénování systémů strojového učení, kde se obří paměť vždycky hodí.
 
Apple M2
 
Apple dále řekl, že tu máme 32jádrový Neural Engine s výkonem 31,6 TOPS, což navyšuje výkon proti předchůdci o 40 %. Práce s videosekvencemi je 2krát rychlejší díky schopnosti HW kódování a dekódování kodeků H.264, HEVC/H.265 i ProRes. M2 Ultra tak zvládne přehrávat 22 streamů 8K videí v ProRes 422. Můžete připojit až 6 displejů Pro Display XDR a výstup tak přesáhne 100 milionů pixelů.
 
Zdroj: apple.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama