Hlavní obsah

Spanilá jízda duhové víly pokračuje! V Gloucesteru přibyla další ulice hrající všemi barvami

Na první pohled bláznivina, která nemůže mít dlouhého trvání. Nicméně duhové ulice, projekt, za nímž stojí Angličanka Tash Frootková z Gloucesteru, slaví úspěch. Původním povoláním developerka přemalovává fasády domů ve městě sytými barvami a mění tak nejenom vzhled ulic, ale i náladu jejich obyvatel k lepšímu, a dokonce tak zvyšuje ceny tamních nemovitostí. Za poslední rok ve městě přibyla další barevná zóna.

„Duhová víla“ pokračuje v tažení městem a zanechala za sebou další barevnou ulici.Video: AP

 
Článek

Od roku 2018 jsou obyvatelé Gloucesteru svědky toho, jak se proměňuje vzhled jejich města a jak se původně šedé a všední ulice a náměstí proměňují v místa se spoustou sytých, zářivých barev, kde se člověku prostě vloudí do tváře úsměv, ať chce, nebo ne. A není to v tomto případě jen nějaký příměr.

Už když jsme o aktivitě místní obyvatelky a zároveň bývalé developerky, paní Tash Frootkové, psali v loňském roce, bylo možné z reakcí místních vytušit, že je proměna jejich ulic těší. Nyní je zřejmé, že se obyvatelům v barevných ulicích nejenom zlepšila nálada, ale dokonce že je o domy v těchto lokalitách prokazatelně větší zájem. Jak uvádí agentura SWNS, jejich cena na realitním trhu stoupla o 30 procent.

Původně šedé ulice hrají všemi barvami. Obyvatelé jsou spokojení

Tipy a trendy

Nejnovějším přírůstkem do duhové sbírky města a paní Frootkové je ulice Hopewell Street a 63 domů v ní. Je to již pátá akce a současně i její největší projekt. „Bylo to, jako by se Tash objevila odnikud a proměnila naši ulici v umělecké dílo. Neúnavná práce, kterou dělá v zákulisí, aby napravila problémy v ulici, než přidá své charakteristické barvy, je obdivuhodná. Vnesla do ulice lásku, zábavu, barvy a smích a my jí za to nemůžeme dostatečně poděkovat,“ pochvaluje si Rob Wilks, jenž v ulici ve čtvrti Barton and Tredworth bydlí už 63 let.

„Tady je vidět, čeho může dosáhnout jedinec s vizí. Začala jsem s těmito proměnami, protože tu byla taková negativní nálada pramenící ze vzhledu města. Podmínky (pro změny - pozn. red.) tu celou dobu byly, jen to chtělo kreativní mysl a obrovskou dávku barev, aby se mohlo začít zdobit. Moje projekty jsou pokaždé více vzrušující a zdá se, že se mi podařilo objevit šablonu a vzorec, které fungují,“ říká Tash Frootková.

O tom, že obyvatelé města vítají proměnu jeho šedých ulic na zóny dobré nálady a veselých barev, svědčí i podpora z oficiálních míst. Paní Tash na své projekty dokonce získala i příspěvky z programu hrabství Gloucestershire Zlepšujme společně. Dosavadní proměny a nátěry totiž financovala pouze ze své kapsy.

Za těch pět let si však svým zápalem dokázala získat srdce nejenom veřejnosti, ale i místních radních. Jeden z nich, Sajid Patel, označil Tash Frootkovou v rozhovoru s redaktory stanice BBC za „úžasnou a mimořádnou osobu“. „Na vlastní oči jsem měl možnost vidět její nadšení a odhodlání dobrovolně pomáhat, pozitivně změnit naši komunitu,“ řekl. Ve vzduchu je už podle něj doslova slyšet „bzukot o tom, co se chystá dál“.

K Tash se při posledním projektu připojili i výtvarníci, kteří barevné fasády domů doplnili na některých místech ještě svými malbami.

„Její pozoruhodná vize a nadšení jsou fenomenální a na to dobrodružství s sebou bere celou komunitu. To, že Tash přišla do naší ulice a udělala, co udělala, změnilo naše životy a já jsem pyšná, že mohu říct, že bydlím v Bartonu a Tredworthu. Vytvořila zde kaleidoskopické mistrovské dílo a další mezník pro Gloucester,“ chválí paní Frootkovou další z obyvatel, Brigitte Wurfel-Mathurinová.

Od začátku, co se paní Frootková pustila do proměny Gloucesteru v duhové město, přemalovala fasády 134 domů a spotřebovala k tomu více než 1300 litrů barvy.

Anketa

Chtěli byste bydlet v takto barevné ulici?
Ano, to by se mi moc líbilo.
68,2 %
Pouze pokud by tam byla dobrá dostupnost všeho a samotné bydlení bylo příjemné.
2,7 %
Asi by mi to nevadilo.
6,8 %
Jen, kdyby to nešlo jinde.
1,4 %
Ne. To by byla moje noční můra.
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Barvy, z nichž oči přecházejí. Žena v domácnosti vzala proměnu obyčejného domu do svých rukou

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Gloucester

Související články

Výběr článků

Načítám