Vítězslav Jandák (2017). Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

Nadávky a humor čtvrté cenové. Bez Jandáka bude rada ČRo nudnější, ale (snad) více funkční

Napsal/a Vojtěch Berger 6. června 2023
FacebookTwitterPocketE-mail

Zasedání rozhlasové rady budou od tohoto týdne chudší o vulgarity, osobní útoky a notnou dávku emocí. Kontrolní orgán veřejnoprávního rádia totiž po šesti letech opouští Vítězslav Jandák. Během svého mandátu na sebe opakovaně strhl negativní pozornost a poslanci jednali i o jeho odvolání. Jandákův nástupce by mohl změnit poměry v radě, dlouhodobě nakloněné současnému vedení rozhlasu. Místo však zřejmě zůstane delší dobu neobsazené.

Na posledním květnovém jednání rozhlasové rady se Vítězslav Jandák rozloučil po svém: „Děkuju Veronice (tajemnici rady, pozn. red.), která dělala blbý kafe, ale dělala ho s láskou.“ Některé jeho dřívější výstupy však kromě svérázného humoru obsahovaly i urážky nebo osobní útoky.

V roce 2019 přímo na zasedání rady používal vulgární výrazy směrem k novinářům a k hudebnímu publicistovi Jiřímu Černému:

„Já jsem v životě pana Černýho neviděl. A tento člověk o mně napíše, že jsem kreatura a dostal ho z rozhlasu. Já ho neznám, ptal jsem se, jestli ho mám zažalovat nebo něco. Ale ne, až ho potkám, tak mu ji fláknu. To říkám do záznamu, protože mě urazil absolutně.“

„Doufám, že si to budou nahrávat, pouštět a budou mě napadat, ale mně je to u p*dele,“ vzkázal tehdy kritikům. Novináře Jindřicha Šídla označil za „vodpad“.

„Nebál se ozvat“

Ani tohle však většině radních nevadilo, od Jandáka se veřejně distancoval jen tehdejší místopředseda rady Jiří Vejvoda a později mírněji i tehdejší předsedkyně rady Hana Dohnálková.

Jandák poté ustál i debatu o svém odvolání z rady. Volební výbor sněmovny došel k závěru, že jeho vulgarity nebyly tak závažným prohřeškem, aby v radě musel skončit. Loni v létě se nicméně znovu připomněl výrokem, že to, co se děje na Ukrajině, „není válka“.

Jandáka spolunominoval do rozhlasové rady před šesti lety Veslařský klub Vajgar z Jindřichova Hradce. Bývalý herec, ministr kultury a poslanec byl v minulosti členem několika partají a v roce 2020 neúspěšně kandidoval do Senátu za hnutí ANO.

„Pan Jandák je čestným členem Veslařského klubu Vajgar. Tenkrát nás oslovil, jestli bychom mu s tím pomohli,“ popsal letos v lednu pro HlídacíPes.org předseda klubu Martin jedlička. Jako jeden z důvodů Jandákovy nominace zmínil propagaci sportu.

„O jeho aktivitě v radě jsme se bavili několikrát, za tu dobu, co tam byl. Já myslím, že pan Jandák byl velmi hlasitým členem té rady, protože se nebál ozvat o některých věcech,“ dodal poněkud neurčitě Jedlička.

To, že se Jandák „nebál ozvat“, je víc než zřejmé z jeho slovních excesů. Sportu v nich však bylo pomálu. Stejně jako věcných připomínek k rozhlasovému vysílání, kterým se měl jako člen rady – s měsíční odměnou několik desítek tisíc korun – zabývat především.

Čekání na novelu

Předloni v dubnu na zasedání rady Jandák přítomné radní i management rozhlasu ujistil, že všichni v Radě „kopeme za tento tým, který se jmenuje veřejnoprávní rádio“. Věcné nebo dokonce kritické dotazy směrem k rozhlasovému vedení už ale nepřidal.

Jandákova cesta do rady ukazuje slabiny současného systému nominací do mediálních rad. Tu má změnit novela zákonů o České televizi a Českém rozhlase, kterou nedávno schválila sněmovna. Právě kvůli změnám zákonů se ale také zřejmě protáhne volba Jandákova nástupce.

Už v dubnu měl volební výbor sněmovny jednat o vyhlášení volby nových členů televizní i rozhlasové rady. Nakonec na návrh koaličních poslanců téma z jednání vypadlo právě s odkazem na to, že novela má do volby radních zapojit i Senát a poslanci by tedy měli počkat až na její přijetí.

Poslanci mezitím novelu schválili, musí ale ještě projít právě Senátem. Je tak jasné, že Rada Českého rozhlasu bude delší dobu zasedat jen v osmi lidech. Dočasně prořídne i televizní rada, kde začátkem července končí mandát hned třem radním.

„Nevyhlášení výzvy na místo v ČRo je hrubou chybou koalice. Zazlívám jim to. Už to mohlo běžet a v pohodě volit. Přehlasovali nás a celé to zastavili,“ kritizuje posunutí volby poslanec a člen volebního výboru za ANO Martin Kolovratník.

Poslankyně a další členka volebního výboru Milada Voborská (STAN) věří, že sněmovna stihne nového člena rozhlasové rady zvolit dříve než na podzim.

„Myslím, že se spíš zváží, jestli dovolovat někoho nakrátko, nebo jestli je šance, že by ta novela proběhla, a pak by se to volilo podle novely,“ říká s odkazem na chystané projednávání změn mediálních zákonů v Senátu.

Změna poměrů v radě?

Chybějící devátý člen v rozhlasové radě znamená spíše zachování stávajících poměrů, kdy je rada několik posledních let viditelně nakloněná vedení Českého rozhlasu v čele s generálním ředitelem René Zavoralem.

Dokládá to absence prakticky jakékoli kritiky nebo i věcných připomínek směrem k vedení na veřejných zasedáních rady. Ilustruje to i detail z posledního květnového jednání rady, kdy se ředitel Zavoral v nezvyklé chvíli přihlásil o slovo a začal vysvětlovat šéfovi rady Ondřeji Matoušovi, jak má procedurálně nechat hlasovat o stížnostech posluchačů.

Nástupce Vítězslava Jandáka bude už čtvrtým radním ČRo zvoleným současnou sněmovní většinou, po Jaroslavu Šebkovi, Jiřím Dohnalovi a Oldřichu Vágnerovi.

Další pětice (Marek Pokorný, Ondřej Matouš, Jan Krůta, Zdeněk Mahdal a Tomáš Kňourek) je výsledkem předcházejícího složení sněmovny s převahou ANO, SPD a KSČM. Vítězslav Jandák se do rady dostal ještě za vlády Bohuslava Sobotky.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)