Hlavní obsah

Pracovní desku vybírejte pečlivě

Kuchyňská pracovní deska je relativně malou částí kuchyně. Ovšem důležitou! Při každodenním používání totiž dostává pěkně zabrat. Musí tedy být nejen hezká, ale také něco vydržet.

Foto: Asko - Nábytek

Černé stylové kuchyni s nádechem retro sluší deska z masivu.

Článek

Kuchyňská deska patří mezi nejzatěžovanější části kuchyně. „Musí odolat vodě, vlhkosti a mechanickému zatížení,“ říká Miroslav Černý, odborník z Bauhausu. Takže rozhodně není jedno, z čeho bude.

Fóliové desky

Cenově dostupnou klasikou jsou desky vyrobené z dřevotřísky, potažené dekoračním vysokotlakým HPL laminátem (postforming). Mohou mít dokonce i 3D strukturu, což vypadá hezky např. u dřevodekorů.

Dobrý poměr cena/výkon nabízejí rovněž kompaktní desky, v podstatě laminátový panel složený z několika vrstev papíru, impregnovaný pryskyřicí a zakončený vysoce odolnou ochrannou vrstvou. Oproti HPL laminátovým deskám jsou ty kompaktní výrazně tenčí.

„Fóliované pracovní desky jsou oblíbené pro svou nenáročnou údržbu a dlouhou životnost, odolnost vůči vysokým teplotám i tekutinám, ale i pro pestrou škálu barev a vzorů,“ dodává Miroslav Černý.

A ta je opravdu bohatá. „Mezi nestárnoucí klasiku, která je stále nejpopulárnější, patří kuchyňské desky v různých dekorech dřeva,“ popisuje Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka Ikea Česká republika. „Trendem je také vzhled světlého mramoru a dekor betonu v laminátovém provedení.“ Pokud desku, jedno, v jakém dekoru, sladíte se zádovým panelem (obklad stěny), získá kuchyň na atraktivitě.

Masiv versus dýha

Luxusním dojmem působí deska z masivního tvrdého dřeva. Počítejte ovšem s tím, že vyžaduje větší údržbu a pravidelnou péči. Odměnou je však hřejivý přírodní prvek, který celý interiér povznese. „Masivní pracovní desku si většina lidí vybírá především podle vzhledu, jednotlivé druhy dřeva mají originální strukturu i barvu,“ konstatuje Miroslav Černý. Setkat se můžeme nejen s masivními deskami z běžných dřevin, jako jsou buk, dub nebo bříza, ale také s deskami z akácie, bambusu nebo kaučukovníku.

„Oblíbené jsou rovněž desky z dýhy,“ doplňuje Markéta Polcarová. Dýha je vlastně dřevotříska pokrytá vrstvou dřeva. Konstrukce z několika vrstev dodává pracovní desce na stabilitě. Díky ní je deska ve srovnání s masivem méně citlivá na vlhkost, takže se tolik neohýbá a nepraská. Lze ji i zbrousit a ošetřit.

Není kámen jako kámen

„Také roste zájem o kamenné pracovní desky,“ pokračuje Markéta Polcarová. A to nejen fóliované s kamenným dekorem.

Do kuchyní lze použít i přírodní kámen. Taková pracovní deska je bezpochyby luxusním kouskem, navíc vždy unikátním. Je ale těžká. Kvůli pórovitosti kamene bude i trochu náchylnější k tvorbě skvrn. Pomůže speciální impregnace.

Alternativou může být technický nebo umělý kámen. Tomu přírodnímu se více blíží technický kámen, který je z 90 % vyrobený z přírodních materiálů. Desky z technického kamene vynikají vysokou pevností, kompaktností, jsou odolné vůči poškrábání. Umělý kámen se vyrábí z přírodních materiálů a čistého akrylového polymeru. Jeho předností je možnost jednolitého, bezespárového řešení.

Sklo a keramika

Keramické pracovní desky se v mnohém podobají deskám z technického kamene. Keramika je neporézní a snadno odolá rozlité kávě i dalším nečistotám. Desku jen tak nepoškrábete a neponičíte ji ani horkým hrncem. Drobná nevýhoda tu ale je: je to křehký materiál. Musíte počítat s opatrnou manipulací a odbornou instalací.

Zajímavým designovým prvkem je deska z kaleného skla, které je vysoce odolné vůči poškrábání a vyniká i tepelnou odolností.

Speciální betonová deska

Kromě desek vyrobených pouze z betonu je možné mít i něco výjimečného. Ve fázi testování je specialita v podobě desky na kuchyňskou linku, do níž jsou zapuštěné skleněné špunty. Uspořádání špuntů by bylo podle přání budoucího uživatele. Bílé provedení a možnost spodního podsvícení dává této kuchyňské desce opravdu punc jedinečnosti.

Anketa

Jaké pracovní desky se vám líbí nejvíce?
Fóliované
9,9 %
Dýhové
2,5 %
Z masivu
32,1 %
Keramické
3,7 %
Skleněné
2,5 %
Betonové
0 %
Z přírodního kamene
17,3 %
Z umělého/technického kamene
24,7 %
Jiné
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Tyrkysová kuchyň je zářivým srdcem miniaturního bytu

Tipy a trendy

Grilovací sezonu můžete zahájit i doma v kuchyni

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kuchyňská studia, Prodej kuchyní, Výroba kuchyní

Reklama

Související témata:
Pracovní desky

Související články

Černá barva je šik! I v kuchyni

Sebevědomá, elegantní, luxusní… Přesně taková je módní černá barva. Jak ji ale použít v kuchyni, aby působila exkluzivně a byla onou pověstnou trefou do...

Nová generace sporáků umí netušené věci

Jste připraveni vnést do své kuchyně chutné okamžiky? S novými sporáky se všemi typy varných desek a moderními chytrými troubami to bude překvapivě snadné!...

Výběr článků

Načítám