Rusové odpálili přehradu u Chersonu, hlásí Kyjev. Kritické úrovně voda dosáhne během pár hodin, začala evakuace

Vodu z přehrady používá i chladicí systém největší jaderné elektrárny v Evropě. Prezident Zelenskyj svolá mimořádné jednání bezpečnostní rady.

Michal MančařMichal Mančař

prehrada

Foto: Google Maps / CzechCrunch

Poloha Kachovské přehrady na Ukrajině. Vodní elektrárna se nachází v jihozápadní části nádrže

0Zobrazit komentáře

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. Některým oblastem může hrozit zaplavení. Informuje o tom agentura Ukrinform. Informace o zničení velké přehrady, které se už dříve šířily na sociálních sítích, potvrdila také ruská agentura TASS. Agentura Reuters s odvoláním na TASS a proruského činitele v oblasti napsala, že Záporožské jaderné elektrárně zatím kvůli zničení přehrady, z níž čerpá vodu pro svůj chladicí systém, nehrozí kritické nebezpečí.

„Ruské okupační síly vyhodily do povětří vodní elektrárnu Kachovka. V současné době zjišťujeme rozsah škod, rychlost a objem vody a pravděpodobné oblasti zaplavení,“ uvedlo ukrajinské jižní velitelství. „Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru a připojil video poškozené přehrady.

„V důsledku detonace uvnitř strojovny byla Kachovská vodní elektrárna úplně zničena. Zařízení nemůže být obnoveno,“ píše společnost Ukrhidroenerho. O úplném zničení v ruské státní televizi podle médií hovořil i šéf ruské okupační správy v Nové Kachovce Vladimir Leonťjev. Je „očividné“, že oprava vodní elektrárny není možná, řekl Leonťjev. Záplavy podle Moskvou dosazeného starosty mohou nastat i na okupovaném ukrajinském poloostrovu Krymu, který zásobuje voda z nádrže.

Starosta Nové Kachovky, která leží u přehrady, zprávy o bombardování přehrady a vodní elektrárny přitom nejprve označil za nesmysl a poznamenal, že všude ve městě je klid a ticho. Ruská agentura TASS ale nedlouho poté uvedla, že přehrada je skutečně zničená a citovala právě tohoto starostu, podle něhož za tím stálo ukrajinské ostřelování a „teroristický útok“. V další zprávě s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha. Agentura Reuters píše, že se jí toto tvrzení nepodařilo nezávislé ověřit.

V oblasti na jihu Ukrajiny začala po zničení přehrady evakuace obyvatel. Kritické úrovně má voda podle ukrajinských vojenských představitelů dosáhnout během pěti hodin, informuje ruskojazyčná verze BBC. Podle ukrajinských úřadů hladina v nádrži klesá rychlostí asi patnáct centimetrů za hodinu.

Ukrajinští zástupci vyzvali obyvatele, aby se v co největší míře zásobili vodou. Ruskem dosazení činitelé v oblasti, která je zčásti okupovaná, tvrdí, že evakuace zatím není potřeba. Zároveň ale agentura TASS uvedla, že zničení velké přehrady se může dotknout asi 80 obcí. V ohrožení je podle tvrzení obou stran zhruba dvacet tisíc lidí.

Kvůli výbuchu svolá Volodymyr Zelenskyj mimořádné jednání bezpečnostní rady. Ukrajinský prezident už loni v říjnu uvedl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení Chersonu, který leží nedaleko, i desítek dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Ukrajina.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na sociální síti Telegram napsal, že Rusko se zničením Kachovské přehrady dopustilo „ekocidy“, ale ukrajinské úřady pracují na zajištění bezpečnosti obyvatel. Poznamenal také, že ruské akce představují hrozbu i pro nedalekou Záporožskou jadernou elektrárnu. Bližší podrobnosti ale neuvedl. Voda z přehrady je totiž používaná také v chladicím systému Záporožské jaderné elektrárny.

Situace v jaderné elektrárně je pod kontrolou

Ukrajinská státní společnost Enerhoatom prohlásila, že zničení Kachovské přehrady největší jadernou elektrárnu v Evropě ohrožuje, situace je tam však pod kontrolou. Ruské tiskové agentury s odvoláním na ruský koncern Rosatom a proruské činitele v oblasti vedly, že elektrárně kvůli zničení přehrady nehrozí kritické nebezpečí.

„Voda z Kachovské nádrže je nezbytná k tomu, aby elektrárna mohla odebírat energii pro kondenzátory turbín a bezpečnostní systémy,“ uvedl Enerhoatom. „Nyní je chladicí nádrž elektrárny plná. K času 8.00 je hladina vody 16,6 metru, což je pro potřeby elektrárny dostatečné,“ doplnil s tím, že situace je pod kontrolou a ukrajinský personál veškeré ukazatele monitoruje.

Že by zničení nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost elektrárny, uvedla dnes na Twitteru také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám,“ uvedla Drábová.

S přispěním ČTK

Diskuze (0)

Novinka

Anonym