reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple Vision Pro: dlouho očekávané brýle pro smíšenou realitu jsou zde s 23 MPx

6.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple Vision Pro: dlouho očekávané brýle pro smíšenou realitu jsou zde s 23 MPx
Apple si myslí, že právě nastal další "iPhone moment". Nové brýle pro smíšenou realitu mají přinést nový způsob práce s technikou, tzv. prostorovou práci s počítačem. Ovládat se budou gesty, pohybem očí i hlasem.
Tim Cook na keynote k vývojářské konferenci prohlásil, že jak Mac přinesl osobní počítače a iPhone posunul výpočetní techniku do vysoce mobilní sféry, tak budou nové brýle pro smíšenou realitu nazvané Apple Vision Pro revolucí a přinesou prostorovou výpočetní techniku. Ovládání softwaru se má dít pomocí hlasu, gest rukama bez přídavných ovladačů a pohybem očí. Prezentace schopností vypadala opravdu velmi zajímavě a ovládání vypadá být jednoduchým a do značné míry intuitivním, nicméně stále tu visí otázka, zda to opravdu řeší nějaký významný problém, pro což si to budou lidé kupovat. Virtuální, smíšená i rozšířená realita jsou stále něčím, co si spíše hledá své případy užití.
 
Apple Vision Pro
 
Máme tu dva displeje typu micro-OLED, jejichž celkové rozlišení činí 23 MPx, což znamená 11,5 MPx na oko. To je ještě o něco více než 4K rozlišení v poměru stran 16:9, které činí 8,3 MPx. V případě Vision Pro jde o systém pro smíšenou realitu, která je řešena digitálně. Kamery na brýlích snímají reálný svět okolo, který se pak promítá do displejů. Do obrazu je možné přidat další prvky a objekty, se kterými je možná interakce. Uživatel si tak může např. nechat vytvořit ve svém pokoji až 30metrové virtuální stříbrné plátno, brýle mu ztmaví okolí a užije si i prostorového zvuku při sledování filmu. Gesty rukou může obrazovku zmenšovat nebo zvětšovat. Může sledovat 3D obraz objektu, na němž pracuje a mnoho dalšího. Pro ty, kteří nosí brýle, budou k dispozici korekční čočky Zeiss Optical.
 
Apple Vision Pro
 
V menu si uživatel vybírá položky pomocí pohledu očí a aktivuje je pomocí jemných gest rukama. Aby něco takového spolehlivě fungovalo, kolem očí je vysoký počet LED a infračervených kamer, které sledují směr pohledu oka. Aby ostatní lidé okolo uživatele mohli lépe komunikovat a cítit "oční kontakt", brýle projektují pohled člověka na vnější straně (nebo vytvoří "mlhu", pokud je plně ve virtuální realitě). Vision Pro nicméně umožňují zajímavou věc a osobu z vnějšku zobrazit uživateli na displeji, přičemž ta se prolne s menu nabídkami a uživatelským rozhraním aplikací v tom místě, ve kterém stojí. Míru pohlcení ve virtuálním a reálném světě lze ovlivňovat i pomocí ovladače Digital Crown, který známe z hodinek Apple Watch.
 
Apple Vision Pro
 
Visual Pro má spoustu kamer pro snímání reálného světa včetně 3D kamery. Podporují i FaceTime. Zde je ale otázkou, jak může někdo být zobrazen přes FaceTime, když má na sobě brýle a nic ho nesnímá. Tady Apple využil trik, že při prvotním nastavování brýlí se pomocí nich uživatel naskenuje a vytvoří tak svůj 3D obraz. Při komunikaci v online konferencích (a to nejen FaceTime, ale např. i Zoom, Teams a dalších) se tak ostatním ukazuje jeho digitální dvojník. Vision Pro budou mít vlastní App Store s aplikacemi, které jsou podporovány na brýlích, k dispozici bude mimo jiné 100 her Arcade.
 
Apple Vision Pro
 
Operačním systémem je visionOS, který byl spolu s hardwarem optimalizován na co nejkratší latence. Ty by měly činit 12 ms mezi provedením akce v reálném prostředí a její zobrazení v brýlích. Zajímavostí je např. i to, že virtuální objekty včetně menu hází umělé stíny do zobrazené kopie reálného světa. Aby se brýle pohodlně nosily, vepředu mají jemné polstrování Light Seal, které je dostupné ve více velikostech a tvarech. Totéž se týká popruhu Head Band. O zpracovávání dat aplikací se tu stará čip Apple M2, nicméně pro zpracovávání dat pro samotné brýle, jako jsou vstupy z 12 kamer, 5 dalších senzorů a 6 mikrofonů, tu je čip Apple R2.
 
Apple Vision Pro
 
Napájení brýlí se řeší externě. Baterie tedy není v brýlích, aby byly lehčí, nýbrž v powerbance, která je připojena kabelem (což je takové trochu nevzhledné ne-Apple řešení). Její výdrž má být na 2 hodiny provozu. Přihlašování k brýlím se děje přes nový systém rozpoznávání duhovky Optic ID. A co cena? V minulosti se odhadovalo, že by mohly být za opravdu hodně vysokých 3000 USD, přičemž Meta Quest Pro nedávno zlevnil z 1499 na 999 USD. Jak vidíme, tyto brýle jsou technologicky dál, nicméně cena vyrazí dech asi i pesimistům. Apple za Vision Pro chce 3499 USD. Podíváme-li se na americké ceny novinek a jejich české ekvivalenty, dalo by se očekávat, že česká cena bude někde mezi 102 až 105 tisíci Kč s DPH. A za takovou částku to na "iPhone moment" moc nevypadá.
 
Apple Vision Pro
 
Zdroj: apple.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama