Zavřít reklamu

Apple včera pořádal úvodní Keynote ke své vývojářské konferenci WWDC23. Vyjma počítačů a nových operačních systémů jsme se dočkali i dlouho spekulovaného headsetu. U svého mobilního operačního systému ale Apple ukázal, že mu novinky nejsou pořád cizí. Zde je 5 funkcí iOS 17, které bychom rádi měli i na našich Android telefonech. 

Režim StandBy 

I když se o něm vědělo už z úniků, málo kdo si dokázal představit, jak funkci pojme sám Apple. A pojmul ji vlastně přesně tak, jak by se od něho dalo čekat – maximálně efektně a účelně. Jedná se vlastně o funkci hodin, která supluje budík. Když telefon máte v režimu na šířku na stojanu a připojený k nabíječce, ukazuje rozhraní StandBy, které mohou být jen hodiny, kalendář, ale klidně i fotografie nebo ovládání chytré domácnosti. V noci pak iPhone ztlumí jas a upraví barvy natolik, aby nerušil. Podporuje i různé widgety atd. Je to chytré a elegantní, svět Androidu si ale bude muset počkat na Qi2 s magnety, aby bylo řešení alespoň podobně poutavé. 

Personalizace kontaktů 

Apple opouští od nudných vyzváněcích obrazovek a chce nám dát možnost určit si, jak chceme, aby vypadala obrazovka volajícího kontaktu podle našich představ (a pro každého jinak). Můžete použít fotografii, Memoji, různé fonty písem, jejich velikosti, barvy. Je to skutečně efektní, i když bude pravděpodobně poněkud zdlouhavější upravit si celý adresář, minimálně u oblíbených kontaktů je to jasná volba.

Samolepky 

Rozhodně to není žádná novinka, protože samolepky přišly do Zpráv už dávno. Jenže nyní je Apple konečně uchopil tak, jak si to zasloužily hned na začátku. Nová jejich nabídka vám umožní přístup ke všem balíčkům z jednoho místa, kdy jsou také synchronizovány s iCloudem a dostupné na jiných zařízeních a v jiných aplikacích. Konečně je můžete ideálně polohovat, takže je jednoduše chytíte a gestem drag and drop vložíte kam potřebujete s tím, že natočením prstů je otáčíte a sevřením či otevřením určujete jejich měřítko. Nový způsob komunikace to asi nebude, zábavné to ale určitě je, zejména s využitím tvorby nálepek z vašich fotek, a to i těch živých. Jde vlastně o funkci, kterou Samsung od Applu okopíroval, ale přidat nabídku tvorby samolepky jej nenapadlo. I Applu to ostatně trvalo rok. K tomu jsou zde ještě filtry, které jim můžete přidat podobně jako ve fotkách. 

Apple-WWDC23-iOS-17-iPhone-14-Pro-3-up-230605

Journal 

Aplikací na deníky najdete v Google Play opravdovou spoustu, kdy jedním z těch nejlepších je třeba Day One. Journal Applu je ale samozřejmě v něčem jiný a lepší. Za prvé je nativní, takže k jeho používání může přivést všechny nové uživatele, kteří ještě nějakou aplikaci na psaní deníku nepoužívají. Za druhé jde o integraci do ekosystému a systému. Můžete přidat fotografie, poslouchanou hudbu, zvukové nahrávky, kontakty a další. Pomocí strojového učení na zařízení iPhone vytváří personalizované návrhy okamžiků, které si budete pamatovat a o kterých budete psát na základě vašich fotografií, hudby, cvičení a dalších. Potenciál to má jednoznačný a pomalu bychom se vsadili, že s podobnou aplikací přijde i Samsung ve svém One UI 6.0.

Apple-WWDC23-iOS-17-Journal-recent-activity-230605

Zdraví 

Aplikace Zdraví není nová, naučila se ale nové funkce. Titul vám dává důležité informace na dosah ruky, včetně vašich zdravotních záznamů, léků, aktivity a spánku. Usnadňuje také bezpečné sdílení těchto informací. Nově nabízí funkce pro duševní zdraví. Uživatelé mohou zaznamenávat své denní nálady a momentální emoce, tedy vidět, co by mohlo přispívat k jejich stavu mysli a mají snadný přístup k hodnocením deprese a úzkosti. Pak je zde novinka Screen Distance, která může dětem pomoci snížit riziko krátkozrakosti a dává dospělým uživatelům příležitost snížit jejich digitální únavu zraku kvůli ideální optimalizaci vzdálenosti očí od displeje. Jenže tato funkce využívá TrueDepth kameru, a proto je otázkou, jestli by ji poskytla i jen obyčejná selfie kamera v telefonech s Androidem. 

Dnes nejčtenější

.